• Sateliții NASA monitorizează habitatele animalelor amenințate.
  • Programele observă schimbările de mediu și defrișările de păduri.
  • Agenția Spațială colaborează cu mai multe organizații pentru conservarea faunei.

NASA își folosește sateliții ca să monitorizeze tigrii, jaguarii și elefanții. Agenția Spațială americană ajută organizațiile de salvare a faunei să găsească noi terenuri pentru salvarea speciilor aflate în pericol.

Salut, Felix.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

Cum ajută sateliții NASA la protejarea animalelor amenințate

Sateliții NASA, prin programe precum Ecological Conservation, monitorizează vaste suprafețe ale Pământului, ajutând la identificarea și protejarea habitatelor animalelor precum tigrii, jaguarii și elefanții. Instrumente precum VIIRS și MODIS, împreună cu sateliții Landsat, oferă date esențiale pentru urmărirea defrișărilor și schimbărilor de mediu.

Tigrii și-au pierdut cel puțin 93% din aria lor istorică, care odinioară a cuprins Eurasia. Au rămas aproximativ 3.700 până la 5.500 de tigri sălbatici, în creștere de la un minim estimat de 3.200 în 2010. Cercetătorii au cartografiat întinderi mari de „păduri goale” fără prezența recentă a tigrilor. Deoarece aceste zone erau habitat potrivit și sunt încă suficient de mari pentru a susține tigri, ele sunt peisaje potențiale pentru repopulare, presupunând că există suficientă hrană.

Dacă tigrii ar putea ajunge în acele zone, fie prin dispersie naturală, fie prin reintroducerea activă, ar putea „crește suprafață de teren pentru tigri cu 50%”. La fel ca tigrii, jaguarii se confrunta cu braconajul și cu pierderea surselor de hrană. Jaguarii sălbatici numără între 64.000 și 173.000 de indivizi.

Ce rezultat au aceste programe asupra conservării

Programele NASA au identificat zone de pădure care pot fi restaurate pentru a susține populațiile de tigri și au cartografiat habitatele esențiale pentru jaguari și alte animale. Elefanții africani de savana ocupă acum aproximativ 15% din aria lor istorică, iar numărul lor a scăzut la 352.000 de exemplare.

Cercetătorii au descoperit că, în special în zonele neprotejate, elefanții preferau pădurea densă, în special de-a lungul pârâurilor, și evitau zonele deschise, cum ar fi pajiștile, mai ales când sunt prezenți mai mulți oameni. Dezvoltarea umană, cum ar fi cabanele de turism, este adesea construită în astfel de păduri.

Cu cine lucrează NASA la aceste proiecte

NASA a colaborat cu Wildlife Conservation Society (WCS) pentru a dezvolta unelte care folosesc datele observațiilor terestre pentru a monitoriza în timp real habitatele tigrilor. De asemenea, cercetătorii colaborează cu universități și alte organizații pentru a proteja habitatele jaguarilor și ale elefanților din America de Sud și Africa.

Citește și