• Partidele de centru pro-europene păstrează majoritatea.
  • AfD din Germania și Frații Italiei câștigă teren.
  • Verzii și socialiștii se mențin în Olanda.

Marine Le Pen a triumfat în Franța, iar AfD a câștigat teren în Germania. Cu toate acestea, formațiunile de centru, pro-europene, își mențin poziția majoritară în Parlamentul European, iar Ursula Von Der Leyen poate spera la un nou mandat.

Cum au votat cetățenii din Franța și Germania?

În Franța, Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate după înfrângerea dureroasă în fața Regrupării Naționale a lui Marine Le Pen, fostul Front Național. În Germania, partidul de extremă dreaptă Alternative für Deutschland (AfD) a obținut 14.2%, în creștere față de 11% în 2019, în ciuda scandalurilor. Creștin-Democrații (CDU/CSU) au obținut 30.9%, pe prima poziție, în timp ce Partidul Social Democrat al lui Olaf Scholz a scăzut la 14.6%, cel mai slab rezultat din istoria sa. Verzii au căzut pe locul patru cu 12.8%.

Ce rezultate au fost în Italia și Austria?

Frații Italiei, conduși de Giorgia Meloni, au obținut între 26%-30% din voturi, devansând confortabil rivalii de centru-stânga cu 21%-25%. În Austria, Partidul Libertății (FPÖ) a obținut 25.7%, depășind Partidul Popular (ÖVP) cu 24.7% și Social-Democrații cu 23.2%. Se vede așadar o consolidare a extremismului în Europa Centrală și de Sud.

Recomandări

BOMBELE RUSEȘTI CAD TOT ÎN RUSIA
ISRAELUL REDUCE ACȚIUNILE MILITARE DIN GAZA
CONTINUĂ NEGOCIERILE PENTRU PREZIDENȚIALE
ORBAN, VIZITĂ ISTORICĂ ÎN UCRAINA
SE RĂCOREȘTE VREMEA
HAOS PE OTOPENI

Cum au evoluat lucrurile în Olanda?

În Olanda, alianța Stânga-Verde, condusă de Frans Timmermans, a câștigat 21.1% din voturi, în timp ce Partidul Libertății al lui Geert Wilders a obținut 17%. Se vede un val de dreapta care crește în marile state europene, dar partidele pro-europene EPP, Socialiștii și Democrații, Renew și Verzii au obținut 462 din 720 de locuri, adică 64.1% din parlament, comparativ cu 69.2% în parlamentul anterior.
Ursula von der Leyen își consolidează șansele pentru un al doilea mandat, dar va trebui să negocieze cu multe partide politice europene.

Citește și