• Mandatele României: PSD/PNL -19, AUR – 6, ADU – 3, UDMR – 3, SOS – 3, 1 independent.
  • PPE a câștigat 10 mandate, potrivit rezultatelor parțiale pentru Parlamentul European.
  • 100 de mandate în PE nu au fost încă distribuite în grupurile parlamentare.
  • Pe 17 iulie, liderii UE participă la o cină informală pentru a discuta funcțiile de top.

S-au stabilit cei 33 de europarlamentari români care ne vor reprezenta la Bruxelles: 19 din partea Coaliției PSD/PNL, 6 de la AUR, 3 de la ADU, 2 de la UDMR, 2 de la SOS Romania și independentul Nicu Ștefănuță. Unul dintre ei va fi desemnat și comisar din partea României, Marcel Ciolacu spune că ne dorim comisia pentru economie sau cea pentru piața internă.

Prima sesiune plenară a Parlamentului este pe 16 iulie. Până atunci, trebuie formate grupurile din Parlamentul European. Din cifrele de până acum, PPE își menține poziția de lider și a și câștigat 10 mandate. România îi trimite 9 oameni de la PNL.

Social democrații, cărora li se vor afilia și eurodeputații de la PSD, au pierdut 9 locuri. Renew, care avea principala bază eurodeputații lui Macron, a pierdut cel mai mult, 23 de mandate. Și ajungem le grupurile conservatoare, ECR și Identitate și Democrație, care, dacă s-ar uni, ar avea peste 130 de mandate, dar este puțin probabil să se întâmple asta. Cu siguranță către ele vor merge și AUR și SOS România, trebuie sa se hotărască încotro se îndreaptă. Deocamdată sunt trecute la neafiliați, rezultatele de până acum arată ca sunt 100 de mandate în joc acolo, negocierile sunt intense.

Recomandări

ECHIPĂ LA TENIS
CE VEZI AZI?
MCGREGOR RESPINGE ACUZAȚIILE
RUSIA INTERZICE ADOPȚIA
RUSIA ATACĂ KIEV
INCIDENT LA ALEGERI

Are în jur de 190, dar pentru a fi validată are nevoie de jumătate plus 1, 321 de voturi. Or, nici măcar toți europarlamentarii din PPE nu o vor vota. Nimic nu e câștigat. Și o mică telenovelă este în desfășurare la Bruxelles, numai că actorii nu sunt spanioli, ci din Belgia și Germania. Charles Michel nu ar vrea-o deloc pe Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei. Și potrivit unor surse Politico, chiar face lobby pe lângă lideri europeni pentru ca Von der Leyen să nu fie invitată la consiliul informal de săptămâna viitoare. Se vor decide atunci principalele funcții, președinte al comisiei și Consiliului, al parlamentului și al reprezentantului pentru afaceri externe. Argumentul lui Charles Michel este că nu e firesc sa fie prezentă, în condițiile în care candidează pentru al doilea mandat. În context, însă, nici el nu ar trebui sa fie prezent, pentru ca este vehiculat ca șef pentru afacerile externe, în locul lui Josep Borell. Aceleași surse politice europene spun însă ca propunerea belgianului a fost primita cu multe rezerve.

Citește și