• Statele Unite renunțaseră la interdicția de a înarma o controversată unitate de luptă ucraineană, care a fost criticată pentru recrutarea de luptători din cercurile de extremă dreapta.
  • Rusia și Belarus lansează o a doua etapă de exerciții pentru antrenarea trupelor în domeniul armelor nucleare tactice.
  • Ucraina și aliații săi au obținut astăzi sprijin pentru a proteja orașele ucrainene de rachetele rusești și au îndemnat companiile internaționale să își pună încrederea și miliardele de dolari în reconstrucția postbelică.

UPDATE ORA 22:00

Statele Unite au ridicat interdicția privind trimiterea de arme și antrenament brigăzii Azov ucrainene, care a jucat un rol vital în apărarea orașului-port Mariupol, dar a avut un trecut controversat.

UPDATE ORA 20:00

Ucrainenii se confruntă miercuri cu pene prelungite de curent, până la opt ore, în timp ce Ucraina se confruntă cu daune grave la centralele sale, cauzate de atacurile rusești în desfășurare.

UPDATE ORA 18:00

Președintele Joe Biden va sosi la summitul G7 din Italia cu peste 300 de noi sancțiuni menite să izoleze și mai mult și să slăbească financiar Rusia.

Recomandări

ROUTH A LĂSAT BILETE
STARE DE URGENȚĂ ÎN ISRAEL
SUA IMPUNE RESTRICȚII
BEC ÎL AMÂNĂ PE IOHANNIS
274 DE ZILE PE MARE
NOUA ORDINE MONDIALĂ

UPDATE ORA 16:00

Statele Unite vor trimite Ucrainei un alt sistem de rachete Patriot, au declarat marți doi oficiali americani, răspunzând solicitărilor disperate ale Kievului pentru mai multă apărare antiaeriană, în timp ce se luptă cu un asalt intens al Rusiei asupra regiunii de nord-est Harkiv.

UPDATE ORA 14:00 – Un primar ucrainean a fost împușcat mortal în casa din Rusia, după ce a fost acuzat de trădare

Gennady Matsegora, în vârstă de 46 de ani, a fost împușcat în casa sa în timpul unei operațiuni despre care se crede că a fost efectuată de serviciile de informații militare din Kiev.

UPDATE ORA 12:00 – Ucraina intenționează să vândă active de stat pentru a finanța efortul de război

Guvernul ucrainean intenționează să vândă o serie de companii de stat începând din această vară pentru a ajuta la finanțarea armatei și pentru a susține o economie afectată de un război istovitor.

UPDATE ORA 09:00 – Explozii în Kiev în urma unui atac major cu rachete, în timp ce SUA ridică interdicția asupra Brigăzii Azov

Rusia a atacat capitala Ucrainei, Kiev, cu rachete de croazieră și balistice, precum și cu drone, într-un atac major în primele ore ale zilei de astăzi, cu doar câteva zile înainte ca Zelenski să discute un plan de pace cu aliații europeni.

Atacul aerian masiv a forțat Polonia vecină să își mobilizeze avioanele, a anunțat în această dimineață Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Într-un discurs energic în fața Bundestag-ului, în ceea ce a devenit de mult timp stilul său caracteristic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit germanilor pentru sprijinul acordat de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Zelenski s-a declarat încrezător în încheierea conflictului prin eforturile comune ale vecinilor europeni ai Ucrainei și ale partenerilor internaționali, spunându-le:

Vom pune capăt acestui război în interesul Ucrainei și în interesul întregii Europe, al nostru, al tuturor. Și în interesul tuturor celor care vin după noi. Vom încheia acest război în condițiile noastre.

Apelând la paralele istorice, mai ales la divizarea Germaniei, a adăugat el:

O Europă divizată nu a fost niciodată fericită. Și o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. Nu este nevoie să vă spun eu asta, o știți din propria experiență. De aceea puteți înțelege de ce noi, ucrainenii, luptăm împotriva încercărilor de a ne diviza … de ce facem totul, totul, absolut totul pentru a nu permite crearea unui zid în țara noastră … Rusia trebuie să plătească pentru daunele pe care misiunea sa le-a provocat țării noastre și poporului nostru. Este în interesul tuturor ca Rusia să piardă.

Citește și