• Pactul a amplificat îngrijorările occidentale cu privire la potențialul ajutor rusesc pentru programele de rachete sau nucleare ale Coreei de Nord.
  • Jens Stoltenberg a declarat înainte de summit: „Suntem, desigur, îngrijorați de potențialul sprijin pe care Rusia îl oferă Coreei de Nord”.
  • Acordul a fost finalizat miercuri, după ore de discuții în capitala nord-coreeană, Phenian.

Președintele rus, Vladimir Putin, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au semnat un pact care include o clauză care cere țărilor să se ajute reciproc dacă oricare dintre ele este atacată, o mișcare care a stârnit îngrijorări occidentale cu privire la potențialul rus. ajutor pentru programele de rachete sau nucleare ale Phenianului, scrie The Guardian.

Includerea unei clauze de apărare reciprocă în parteneriatul lor strategic cuprinzător, pe care Kim l-a descris drept o „alianță”, va spori alarma Occidentului cu privire la creșterea legăturilor economice și militare dintre Coreea de Nord și Rusia. Acordul a fost finalizat miercuri, după ore de discuții în capitala nord-coreeană, Phenian.

Pactul a amplificat, de asemenea, îngrijorările occidentale cu privire la potențialul ajutor rusesc pentru programele de rachete sau nucleare ale Coreei de Nord.

Recomandări

OMAGIU ADUS „COMORII”
NU SE TERMINĂ LUPTA
CE FACI ÎN WEEKEND LA PARIS?
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
ZELE MEETS TRUMP

NBC News a raportat miercuri că oficialii americani de informații cred că Putin furnizează Coreei de Nord tehnologie de submarine nucleare și rachete balistice în schimbul armelor pentru războiul său din Ucraina. Citând șase înalți oficiali americani, rețeaua de știri americană a spus că administrația Biden este îngrijorată că Rusia ar putea ajuta Coreea de Nord să finalizeze pașii finali necesari pentru a-și lansa primul submarin capabil să lanseze o rachetă cu arme nucleare.

Nu a fost imediat clar dacă sprijinul Rusiei pentru rachete balistice ar indica rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabile să atingă Statele Unite continentale sau rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune pe care Coreea de Nord le-a furnizat Rusiei în timpul războiului și, de asemenea, le-ar putea folosi în evenimentul unui conflict de amploare cu Coreea de Sud.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat înainte de summit: „Suntem, desigur, îngrijorați de potențialul sprijin pe care Rusia îl oferă Coreei de Nord atunci când vine vorba de sprijinirea programelor lor de rachete și nucleare”.

Înaltul oficial al SUA pentru controlul armelor, subsecretarul de stat Bonnie Jenkins, a spus că consideră că Coreea de Nord este dornică să achiziționeze avioane de luptă, rachete sol-aer, vehicule blindate, echipamente sau materiale pentru producția de rachete balistice și alte tehnologii avansate din Rusia. a raportat Reuters.

Citește și