• Inspectoratul Școlar al Municipiului București împreună cu Ziarul Financiar au făcut o analiză, care arată că în 73% din școlile din Capitală se învață în două sau chiar trei schimburi.
  • Cele mai aglomerate școli sunt în cele mai bogate județe, unde PIB-ul pe locuitor trece de 14 mii de euro.
  • Radu Szekely, expert în educație, spune că studiul după-amiază scade capacitatea de învățare a elevilor.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București împreună cu Ziarul Financiar au făcut o analiză, care arată că în 73% din școlile din Capitală se învață în două sau chiar trei schimburi. Și nu e singura situație: în alte 5 județe elevii învață în schimburi. Cele mai aglomerate școli sunt în cele mai bogate județe, unde PIB-ul pe locuitor trece de 14 mii de euro.

Radu Szekely, expert în educație, spune că studiul după-amiază scade capacitatea de învățare a elevilor.

„Cu cât ne ducem mai târziu după-amiaza, cu atât eficiența scade pentru majoritatea elevilor. Pentru majoritatea copiilor și tinerilor, eficiența este mai scăzută. Se știe că după-amiază, în special între orele 14-15, capacitatea noastră de a învăța și de a fi productivi scade pentru majoritate. Nu pentru toți, deoarece sunt și copii și tineri care funcționează mai bine după-amiaza sau seara.

Recomandări

NU SE TERMINĂ LUPTA
CE FACI ÎN WEEKEND LA PARIS?
IOHANNIS ARE UNDĂ VERDE
IOHANNIS NU POATE CANDIDA CA INDEPENDENT
ZELE MEETS TRUMP
DISCUȚIILE CONTINUĂ

„Sunt mai multe aspecte aici care trebuie avute în vedere. În primul rând, legea specifică în organizarea rețelei școlare că școlile pot funcționa în maximum două schimburi; trei schimburi nu sunt permise conform legii, deși se ajunge în situații de acest gen. Școlile sunt fie victimele propriului succes, pentru că sunt școli cu o reputație foarte bună, iar din cauza unor incoerențe legislative, părinții își stabilesc reședința sau obțin o viză de flotant în zona școlii respective, chiar dacă ei nu locuiesc acolo, și își duc copiii la acea școală. Astfel, se ajunge în situația în care nu mai există spații disponibile.”

Citește și