• Vaccinul grupului CSPC este primul produs de terapie celulară pe bază de mRNA-LNP din lume.
  • Testele clinice pe oameni vor începe în scurt timp în China.
  • Tratamentul folosește același sistem ARNm lansat de BioNTech/Pfizer.
  • Cercetătorii spun că vaccinul ar putea trata mai multe boli autoimune.

Lupta pentru găsirea unui tratament eficient împotriva cancerului mai înregistrează un progres. China tocmai a aprobat testarea pe oameni a unui vaccin cu o tehnologie diferită- ARN mesager-LNP.

Noutatea este tocmai faptul că e primul produs de terapie celulară pe bază de mRNA-LNP din lume aprobat pentru studii clinice pe oameni. Încercări au mai fost până acum. Știm că sunt mai multe vaccinuri în studii de fază 3 dar aceasta vine cu o tehnologie nou. Folosește același sistem ARNm lansat de BioNTech și Pfizer în cazul vaccinului împotriva COVID-19, dar și în cazul altor vaccinuri pe care le testează. Practic, implică inserarea de fragmente de ARNm în nanoparticule lipidice care pot intra în celule pentru a-și schimba codul genetic.

Vaccinul vizează tratarea cancerelor de mielom, care afectează celulele albe din sânge, dar compania mai spune că are și potențial în tratarea bolilor autoimune, inclusiv lupusul. Oamenii de știință își pun multe speranțe în el, drept dovadă, compania care îl produce -CSPC din Hong Kong a avut o creștere pe bursă de 3,1% după acest anunț.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cum funcționează această terapie?

E practic o îmbunătățire sau un adaos la vaccinurilor cu ARNm. În timp ce vaccinurile ARNm știm că induc anticorpi de protecție, dar nu se știe dacă induc și celulele T care oferă extra protecție, ACESTE nanoparticulele lipidice cresc protecția oferită chiar și în cazul celor mai sensibile celule. Și astfel crește și rezerva de cellule T din organism.

ARN-ul mesager combinat cu aceste nanoparticule poate fi utilizat pentru a crea vaccinuri protectoare pe bază de celule T împotriva mai multor infecții virale infecțiilor virale. Îți reamintesc, celulele T sunt un tip de globule albe care joacă un rol fundamental în sistemul imunitar. Celulele T au rolul principal este de a identifica și distruge celulele anormale sau infectate, inclusiv bacteriile și virușii, pentru a proteja organismul de infecții sau boli. Practic, încă un aliat îmotriva cancerului.

Citește și