• Summit-ul NATO din 2024 va avea loc în perioada 9-11 iulie la Washington, D.C., Statele Unite.
  • Liderii NATO vor pleda pentru un rol mai activ al Alianței în coordonarea ajutorului internațional și a pregătirii militare pentru Ucraina.
  • China, o țară îndepărtată de teritoriul Alianței, dar a cărei influență crește, va fi de asemenea un subiect important pe agenda summit-ului.

Pe agenda liderilor NATO care se vor reuni la Summit-ul de la Washington, în perioada 9-11 iulie, se va regăsi Ucraina, Rusia și cheltuielile militare europene – dar și o țară îndepărtată de teritoriul Alianței, pe care NATO nici n-o menționa până acum 5 ani: China, scrie Wall Street Journal.

Beijingul ocupă un loc din ce în ce mai important pentru cei 32 de membri ai Tratatului Atlanticului de Nord și ale aliaților lor apropiați din regiunea Asia-Pacific.

China sprijină financiar Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Guvernele NATO au acuzat China de implicare în activități de spionaj, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare pe teritoriile lor. De asemenea, China și-a folosit puterea economică pentru a pedepsi țările europene care susțin Taiwanul.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

NATO intenționează să critice China pentru sprijinul acordat invaziei Rusiei în Ucraina, au declarat diplomați ai Alianței.

Nu demult, europenii și asiaticii se percepeau ca ocupând sfere geopolitice separate, sfere pe care SUA le unea în mod unic, datorită poziției sale geografice și rolului global. Nu mai e cazul.

„Există o percepție mai puternică acum asupra modului în care cele două teatre sunt legate strategic”, a declarat adjunctul secretarului de stat Kurt Campbell în timpul unei recente vizite la Bruxelles.

Atunci când premierul Japoniei s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului în aprilie, una dintre primele probleme pe care le-a ridicat a fost invazia Rusiei în Ucraina, un continent departe de țara sa.

„Așa cum spun adesea, Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est de mâine”, a spus Fumio Kishida. Kishida i-a implorat pe americani să rămână angajați atât în Ucraina, cât și în Indo-Pacific.

Liderii taiwanezi primesc ajutor din Europa

Liderii taiwanezi, îngrijorați de posibilele atacuri ale Chinei, primesc sprijin extern din partea unor state europene mici, precum Lituania și Republica Cehă, care nu au practic niciun interes economic în Asia de Est. Aceste foste victime ale invaziei sovietice văd lupta globală împotriva autoritarismului și vor să consolideze protecția oferită de SUA, susținând o cauză pe care Washington o consideră vitală.

China își extinde influența în Europa și Africa

În același timp, China a trimis nave către Atlanticul de Nord, a achiziționat facilități portuare comerciale în întreaga Europă și a încercat să-și asigure acces naval la porturile de pe coasta atlantică a Africii – plasându-și astfel navele în apele patrulate de flotele NATO.

NATO se concentrează tot mai mult pe amenințarea chineză

Unul dintre puținele puncte de acord între președintele Biden și rivalul său, Donald Trump, este că China reprezintă o amenințare gravă la adresa securității și economiei SUA și a aliaților săi.

NATO și-a exprimat pentru prima dată îngrijorările cu privire la China într-o declarație a liderilor, la sfârșitul anului 2019.

În 2022, China a fost menționată pentru prima dată în principalul document de orientare al NATO, Conceptul Strategic, care afirmă că „ambițiile declarate și politicile coercitive ale Chinei reprezintă o amenințare la interesele, securitatea și valorile noastre”.

Diviziuni în rândul membrilor NATO

Această nouă atenție a NATO asupra Chinei și Asiei nu a fost bine primită de toți membrii. Franța s-a opus unei propuneri interne de anul trecut de a desemna un înalt reprezentant civil la Tokyo, argumentând că Asia de Est este prea departe de Atlanticul de Nord și că țările membre ar trebui să gestioneze singure relațiile.

Unii membri ai Alianței din sudul Europei – care sunt mai preocupați de migrația ilegală și de amenințările din Orientul Mijlociu decât de Asia – au susținut, în liniște, Franța.

China, acuzată de sprijinirea Rusiei în Ucraina

Totuși, opiniile cu privire la China și relațiile acesteia cu NATO s-au schimbat din cauza ajutorului tot mai evident oferit Moscovei în Ucraina și a refuzului Chinei de a condamna războiul. Directorul Național al Serviciilor de Informații din SUA a abordat această problemă cu ambasadorii NATO luna trecută.

China respinge acuzațiile NATO

China respinge criticile NATO, afirmând că Alianța „are o credință oarbă în utilizarea forței” și „creează o confruntare a blocurilor”, ceea ce reprezintă o adevărată amenințare.

„China promovează pacea și dialogul”, a declarat Ministerul chinez de Externe, și a cerut NATO să reflecteze asupra rolului său în criza ucraineană și să înceteze să mai dea vina pe China.

Canada vede amenințarea Chinei

În cadrul NATO, una dintre cele mai semnificative schimbări în atitudinea față de China nu vine din partea unui aliat european, ci din partea Canadei – membru fondator al Alianței, dar de mult timp un contribuitor modest la bugetul apărării.

Acum, Canada își sporește cheltuielile militare, deși încă este departe de atingerea țintei NATO de 2% din PIB pentru apărare.

În cadrul unei recente reuniuni NATO, ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, a declarat: „Canada se află într-un moment crucial. Suveranitatea și securitatea noastră nu mai sunt asigurate de locația geografică care ne-a protejat timp de zeci de ani”.

„Canada a observat un număr tot mai mare de nave de cercetare și platforme de supraveghere chinezești cu dublă utilizare, care colectează date despre nordul canadian și care, conform legilor chineze, sunt puse la dispoziția armatei chineze”, a declarat Blair.

Citește și