• Zeci de civili palestinieni sunt uciși și răniți după ce aviația israeliană a atacat o altă școală care adăpostește persoane strămutate de război – „Încă o zi. O altă lună. Încă o școală lovită”, spune șeful UNRWA.
  • Gruparea armată libaneză Hezbollah afirmă că a efectuat cel mai mare atac cu drone împotriva Israelului de la începutul războiului din Gaza.
  • Armata israeliană ordonă evacuarea „imediată” a zonelor de vest ale orașului Gaza, închizând ultimul spital funcțional și făcând mii de oameni să fugă.

UPDATE ORA 22:00 – UNRWA deplânge distrugerile „inimaginabile” din Gaza

Nivelul de distrugere din întreaga Fâșie Gaza este „de neînțeles”, a declarat Agenția ONU de Ajutor și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA).

„Case, școli, spitale și infrastructură au fost transformate în dărâmături”, a declarat UNRWA, adăugând că aproximativ 190 dintre facilitățile sale au fost afectate, în timp ce cel puțin 520 de palestinieni strămutați care se adăposteau în aceste clădiri au fost uciși.

Între timp, Louise Wateridge, ofițerul superior de comunicare al UNRWA, a declarat că toate clădirile rămase în orașul Khan Younis, devastat în sudul Gazei, „atârnă de un fir de ață”.

Recomandări

PLANUL LUI NETANYAHU
CUM VA FI VREMEA
RECENZIA LUI BEZOS
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
AMERICAN SPEED

UPDATE ORA 21:00 – Hamas îi reproșează lui Netanyahu că a plasat mai multe „obstacole” în calea negocierilor

Hamas afirmă că, în timp ce încearcă să dea dovadă de flexibilitate și pozitivism” în poziția sa de a ajunge la un acord de încetare a focului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a continuat să plaseze „obstacole” pentru a împiedica procesul, a afirmat gruparea într-o declarație.

Acesta a afirmat că Netanyahu intensifică, de asemenea, agresiunea” Israelului împotriva palestinienilor și continuă să strămute forțat familii din Gaza. Hamas a făcut apel la mediatori și la comunitatea internațională să intervină pentru a pune capăt „crimelor … și genocidului” lui Netanyahu.

UPDATE ORA 20:00 – PRCS spune că echipele sale au evacuat 30 de pacienți din orașul Gaza

Semiluna Roșie Palestiniană (PRCS) afirmă că echipele sale au transportat cel puțin 30 de răniți de la o unitate din orașul Gaza la Spitalul Indonezian din nordul Gaza.

Cei care au fost transportați au fost evacuați de la spitalul baptist Al-Ahli din Gaza cu o zi mai devreme, a declarat grupul, în urma ordinelor de evacuare date de armata israeliană.

UPDATE ORA 19:00 – Ministerul Sănătății din Gaza avertizează că sectorul medical se confruntă cu provocări majore

Munir al-Bursh, directorul general al Ministerului Sănătății din Gaza, a vorbit pentru Al Jazeera Arabic despre situația gravă cu care se confruntă sectorul medical din Fâșia Gaza.

Câteva dintre punctele principale din interviul său:

  • Lipsa gravă de combustibil rămâne un obstacol cheie și o criză majoră în sectorul asistenței medicale.
  • Singura sursă care furnizează în prezent combustibil este Organizația Mondială a Sănătății, și aceasta în cantități foarte mici.
  • Toate serviciile de sănătate sunt în prezent suspendate în părțile de nord ale Fâșiei Gaza.
  • Tancuri militare israeliene sunt staționate în apropierea spitalului Gaza Patient’s Friends din nord.
  • Cel puțin 34 de copii au murit în nordul Gazei ca urmare a malnutriției și deshidratării.
  • Aproximativ 25 000 de pacienți au nevoie de asistență medicală în afara Gazei, însă doar 5 000 au fost autorizați să plece.
  • Punctul vital de trecere a frontierei Rafah trebuie să fie redeschis imediat.

UPDATE ORA 18:00 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a avertizat Israelul că va sprijini Libanul împotriva oricărei agresiuni israeliene, care ar crește tensiunea și ar amenința securitatea în regiune

Canalul Al Mayadeen, cu sediul la Beirut, l-a citat pe Nasser Kanaani spunând că un atac asupra Libanului „ar constitui o bază pentru creșterea tensiunii în regiune și ar amenința securitatea și pacea în regiune”.

UPDATE ORA 17:00 – ActionAid afirmă că femeile însărcinate din Gaza se confruntă cu lipsa hranei

Grupul umanitar global a avertizat că femeile însărcinate și proaspetele mame din teritoriul asediat și bombardat se confruntă cu malnutriția.

„După nouă luni de criză, situația este groaznică, iar ajutorul urgent este crucial”, a declarat Riham Jafari, coordonator de advocacy și comunicare pentru ActionAid Palestina.

UPDATE ORA 16:00 – Ministrul de finanțe Smotrich: Un acord cu Hamas ar fi o înfrângere și o umilință pentru Israel

Ministrul israelian al finanțelor, Bezalel Smotrich, a declarat că nu va lua parte la niciun acord cu Hamas, amenințând cu o ruptură în guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Vorbind la o reuniune a Partidului Sionist Religios și pozând cu o fotografie a liderului Hamas Yahya Sinwar, Smotrich a declarat:

Nu vom lua parte la un acord de capitulare în fața Hamas. Acest acord este o înfrângere și o umilință pentru Israel și o victorie pentru Sinwar. Acesta va condamna la moarte 90 de persoane răpite care nu fac parte din acord și va duce la mii de oameni uciși care vor muri în următorul masacru.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană a confirmat că a fost responsabilă de uciderea lui Mustafa Hassan Salman, membru al Hezbollah

Armata israeliană a confirmat că a fost responsabilă de uciderea lui Mustafa Hassan Salman, membru al Hezbollah. Gruparea militantă susținută de Iran a anunțat anterior moartea sa.

Potrivit declarației Israelului, acesta era „un agent operativ din unitatea de rachete și rachete a Hezbollah, care a luat parte la planificarea și executarea a numeroase atacuri teroriste împotriva statului Israel”.

Israelul a difuzat imagini despre atac, care par să arate că Salman a fost vizat în timp ce se afla într-un vehicul în mișcare.

UPDATE ORA 14:00 – AFP relatează că un înalt responsabil al Hamas l-a acuzat luni pe Benjamin Netanyahu de intensificarea luptelor și bombardamentelor în Gaza pentru a deraia ultimul efort de armistițiu

Ori de câte ori începe o rundă de negocieri și un progres este la îndemână, el întrerupe totul și intensifică agresiunea și masacrele împotriva civililor”, a declarat oficialul Hamas, vorbind pentru AFP sub rezerva anonimatului.

Presa israeliană a relatat că surse de securitate i-au spus că publicarea duminică a unei declarații de către premierul israelian a fost „un comportament nepotrivit care va afecta șansele de întoarcere acasă a celor răpiți”.

UPDATE ORA 13:00 – Două rachete au lovit spitalul al-Ahli din orașul Gaza

Richard Sewell, decanul Colegiului St George din Ierusalim, spune că a primit informații că spitalul arab al-Ahli a fost lovit de două rachete peste noapte.

„Astăzi a fost ordonată evacuarea completă a spitalului”, a declarat Sewell pe X. „Informații complete urmează să fie primite. Foarte dureros”, a adăugat el.

UPDATE ORA 12:00 – Printre cei 30 de palestinieni arestați în Cisiordania ocupată se află și copii

Forțele israeliene au arestat cel puțin 30 de palestinieni din Cisiordania ocupată, inclusiv copii și foști prizonieri, potrivit Societății prizonierilor palestinieni.

„Este demn de remarcat faptul că numărul arestărilor după 7 octombrie a ajuns la peste 9 580, iar acest număr îi include pe cei care au fost arestați de la casele lor, prin punctele de control militare, pe cei care au fost forțați să se predea sub presiune și pe cei care au fost ținuți ostatici”, se arată într-o declarație.

UPDATE ORA 11:00 – Trupele israeliene lansează o operațiune la sediul UNRWA din orașul Gaza

Armata israeliană afirmă că forțele sale au lansat o operațiune militară la sediul UNRWA din orașul Gaza, susținând că complexul conținea echipamente de luptă, camere de detenție aparținând mișcării Hamas.

Armata a declarat că forțele sale au operat anterior în această zonă și au ucis un număr de membri Hamas și au distrus un tunel care trecea pe sub complex. Armata a declarat că a cerut civililor prin difuzoare să părăsească zona și că va deschide un coridor pentru ieșirea din zonă a civililor neimplicați.

Avioanele israeliene au bombardat ultimele etaje ale complexului comercial Florya de pe sensul giratoriu al comunicațiilor din cartierul ar-Remal, la vest de orașul Gaza, au declarat mass-media palestiniene, adăugând că au fost vizate și vecinătățile Băncii Palestinei.

UPDATE ORA 10:00 – Netanyahu „face totul pentru a evita un acord”

Unele persoane din mediul politic israelian l-au acuzat pe Netanyahu că încearcă să saboteze negocierile privind încetarea focului în Gaza prin publicarea unei liste de condiții nenegociabile chiar înainte de convocarea unei reuniuni a cabinetului pentru a discuta această chestiune.

Una dintre cererile sale spune că trupelor israeliene trebuie să li se permită să se întoarcă în Gaza „și să lupte până când toate obiectivele războiului sunt atinse”.

Criticii l-au acuzat mult timp pe Netanyahu că încearcă să extindă conflictul pentru supraviețuirea sa politică.

UPDATE ORA 09:00 – O incursiune israeliană bruscă prinde în capcană zeci de familii în cartierul Tal al-Hawa din orașul Gaza

Zeci de familii sunt prinse în casele lor sub un baraj de bombardamente violente în apropierea universităților și a industriei, la sud de cartierul Tal al-Hawa, la vest de orașul Gaza, după avansul brusc al ocupației în zori, potrivit presei palestiniene.

Avioanele israeliene au bombardat ultimele etaje ale complexului comercial Florya de pe sensul giratoriu al comunicațiilor din cartierul ar-Remal, la vest de orașul Gaza, au precizat rapoartele, adăugând că au fost vizate și vecinătățile Băncii Palestinei.

UPDATE ORA 08:00 – Avioane israeliene efectuează raiduri în sudul Libanului

Armata israeliană afirmă că avioanele sale de luptă au efectuat atacuri aeriene asupra mai multor zone din sudul Libanului în cursul nopții, inclusiv în Aita al-Shaab. Într-o postare pe X, a declarat că a lovit clădiri Hezbollah, inclusiv un depozit de arme.

Israelul a fost responsabil pentru aproximativ 83% din cele peste 7 400 de atacuri lansate de o parte și de alta a frontierei începând din octombrie.

Violențele au dus la strămutarea a peste 90 000 de persoane din casele și satele lor din sudul Libanului.

UPDATE ORA 07:00 – Soldat israelian rănit grav în Gaza

Un soldat israelian primește tratament medical după ce a fost „grav rănit într-o bătălie în nordul Fâșiei Gaza”, a declarat armata israeliană într-o postare pe X.

Cel puțin 324 de soldați israelieni au fost uciși și mii au fost răniți de când Israelul și-a lansat invazia terestră în Fâșia Gaza, la 27 octombrie.

UPDATE ORA 06:00 – Bebelușii de la Spitalul Nasser ar putea muri din cauza crizei de combustibil

Surse de la Spitalul Nasser din Khan Younis avertizează că bebelușii din departamentul neonatal al unității ar putea muri dacă generatoarele trebuie să fie oprite din cauza lipsei de combustibil.

Avertismentul vine în contextul în care cifrele ONU arată că autoritățile israeliene au permis intrarea în Fâșia Gaza a unei medii de 80 de camioane cu provizii pe zi în perioada 26 iunie – 2 iulie.

ONU a precizat că media pre-conflict pe zi lucrătoare în 2023 era de 500 de camioane, inclusiv combustibil.

UPDATE ORA 05:00 – Trei morți și 12 răniți în atacuri israeliene asupra orașului Gaza

Două persoane au fost ucise și cinci rănite în primul atac, în timp ce cel puțin o persoană a fost ucisă și alte șapte rănite în al doilea atac.

Ambele atacuri au avut loc în zone din sudul orașului Gaza.

Anterior, agenția de știri Wafa a anunțat că mai multe persoane au fost ucise, de asemenea, atunci când forțele israeliene au atacat cartierele estice din orașul Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Gruparea armată libaneză Hezbollah afirmă că a efectuat cel mai mare atac cu drone împotriva Israelului de la începutul războiului din Gaza.

Am atacat, cu ajutorul dronelor, un centru de recunoaștere tehnică și electronică din Muntele Hermon, în Golanul sirian ocupat”, a afirmat acesta într-o declarație. Am lovit echipamente și sisteme tehnice de spionaj și informații și am distrus o parte din acestea”.

Centrul de recunoaștere din Mount Hermon a fost vizat pentru prima dată de la războiul din 1973, a adăugat acesta.

Citește și