• Forțele ruse au avansat în suburbiile de sud-vest ale New York, un oraș din regiunea Donețk din Ucraina.
  • O femeie însărcinată a fost transportată la spital după ce a fost rănită într-un atac rusesc asupra orașului Herson, au declarat oficialii locali.
  • Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a fost în spatele atacurilor cu drone de peste noapte asupra a două depozite de petrol din regiunea Krasnodar Krai din Rusia.

UPDATE ORA 22:00 – Numărul morților în atacurile masive ale Rusiei crește

Rusia a lansat astăzi un val de atacuri asupra orașelor din Ucraina. Printre numeroasele clădiri lovite se numără principalul spital pentru copii din Kiev.

Cel puțin 36 de civili au fost uciși în atacurile din întreaga țară.

Părinți cu bebeluși în brațe au mers pe stradă în fața spitalului, amețiți și plângând după atacul aerian care a avut loc rar, în plină zi.

Recomandări

PLANUL LUI NETANYAHU
CUM VA FI VREMEA
RECENZIA LUI BEZOS
DEF-UL MAI DEVREME
CINE DEȚINE MONOPOLUL PE A.I.?
AMERICAN SPEED

Guvernul a proclamat marți o zi de doliu pentru unul dintre cele mai grave atacuri aeriene din timpul războiului, care, potrivit acestuia, a demonstrat că Ucraina are nevoie urgentă de o îmbunătățire a apărării sale aeriene din partea aliaților săi occidentali.

UPDATE ORA 21:00 – Ucraina va coopera cu CPI în ancheta privind atacurile rusești

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, afirmă că a discutat despre atacurile mortale rusești asupra Ucrainei cu procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan.

„Trimitem toate informațiile și dovezile privind atacurile asupra Kievului și a altor orașe ucrainene către biroul procurorului CPI”, a declarat acesta la televiziunea națională.

UPDATE ORA 20:00 – Orban nu poate fi mediator în războiul din Ucraina, afirmă Zelenski

Premierul ungar Viktor Orban nu poate fi mediator între Rusia și Ucraina pentru a pune capăt războiului de 28 de luni, afirmă președintele Zelenski.

În timp ce liderii lumii se îndreaptă spre un summit NATO care începe marți la Washington, DC, Zelenski a declarat că doar națiunile puternice, cu forțe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei, pot gestiona sarcina de mediere.

Există multe astfel de țări în lume? Nu multe. Cred că SUA și China sunt astfel de țări. Iar UE, nu o singură țară, ci întreaga UE. Aceasta ar putea fi într-adevăr o misiune intermediară”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă în Polonia vecină.

UPDATE ORA 19:00 – Consiliul de Securitate al ONU se va reuni cu privire la atacul asupra spitalului de copii

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se va reuni marți – la cererea Marii Britanii, Franței, Ecuadorului, Sloveniei și Statelor Unite – cu privire la atacul rusesc care a lovit principalul spital de copii din Kiev, potrivit diplomaților.

„Vom atrage atenția asupra atacului laș și depravat al Rusiei asupra spitalului”, a declarat ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

UPDATE ORA 18:00 – Polonia este deschisă ideii de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul NATO, în timp ce se află încă deasupra teritoriului ucrainean, afirmă Donald Tusk

Volodimir Zelenski l-a vizitat pe omologul său polonez, Donald Tusk, la Varșovia, înainte de summitul NATO de mâine de la Washington.

Vorbind cu reporterii, Tusk a declarat că Polonia este deschisă ideii de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre teritoriul NATO în timp ce acestea se află încă deasupra solului ucrainean.

„Avem nevoie de o cooperare clară în cadrul NATO aici, deoarece astfel de acțiuni necesită o responsabilitate comună a NATO … suntem deschiși la aceasta, logica indică faptul că aceasta ar fi absolut o acțiune mai eficientă”, a spus el.

UPDATE ORA 17:00 – ONU spune că este „de neconceput” ca copiii să fie uciși în război

ONU tocmai a oferit, de asemenea, condamnarea atacurilor majore rusești în Ucraina, spunând că „eci de oameni au fost uciși și răniți”.

În ultima actualizare, cel puțin 31 de persoane ar fi fost ucise în atacul rar din timpul zilei, inclusiv două la un spital de copii din Kiev.

„Este inadmisibil ca copiii să fie uciși și răniți în acest război”, a declarat Denise Brown, coordonator umanitar pentru Ucraina.

„În conformitate cu dreptul internațional umanitar, spitalele au o protecție specială. Civilii trebuie să fie protejați”.

UPDATE ORA 16:00 – Cel puțin două treimi din spital au fost probabil distruse, spune un medic

Aproximativ 20 de copii erau tratați în secția spitalului de copii Ohmatdyt, lovită de o rachetă rusească în această dimineață, au declarat oficialii spitalului pentru presa ucraineană.

Lesia Lysytsia, medic la spitalul de copii din Kiev, a vorbit pentru BBC despre momentul în care racheta a lovit – descriindu-l ca fiind „ca într-un film” cu o „lumină mare, apoi un sunet îngrozitor”.

„O parte a spitalului a fost distrusă și a fost un incendiu în alta. Este foarte afectat – poate 60-70% din spital”, spune ea.

UPDATE ORA 15:00 – Atacurile rusești au ucis cel puțin 29 de persoane în Ucraina, potrivit oficialilor

Oficialii au declarat acum că loviturile cu rachete rusești de astăzi din Ucraina au ucis cel puțin 29 de civili (cifra anterioară era de 24 de persoane).

Zece persoane au fost ucise și 35 rănite în atacurile asupra Kievului, au declarat autoritățile. Spitalul de copii Ohmatdyt – cea mai mare unitate medicală pentru copii din Ucraina – a fost grav avariat în timpul atacului. Nu este clar încă dacă cineva din interior a fost ucis.

Aproximativ două ore mai târziu, resturi de la un alt atac cu rachete au lovit un alt spital din Kiev, omorând alte patru persoane și rănind alte trei, au declarat serviciile de urgență.

UPDATE ORA 13:30 – Xi Jinping a cerut comunității internaționale să creeze condiții pentru pace în Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping a spus că doar reluarea dialogului direct între Rusia și Ucraina poate opri conflictul actual. Potrivit acestuia, întreaga comunitate internațională trebuie să lucreze pentru a crea condiții în acest sens. Este în interesul ambelor părți ale conflictului, a adăugat el, să se obțină o încetare a focului timpurie.

UPDATE ORA 13:29 – Orban: Putin și Zelenski nu au fost de acord să înceteze focul

Premierul maghiar Viktor Orban a spus că în timpul negocierilor cu Vladimir Zelenski din 2 iulie și Vladimir Putin pe 5 iulie, a întrebat Președinții despre posibilitatea unui armistițiu limitat în timp. Potrivit acestuia, au dat același răspuns și au spus că o încetare temporară a focului ar oferi un avantaj inamicului.

UPDATE ORA 13:00 – Numărul persoanelor ucise la Kiev crește – și se raportează victime într-un alt oraș ucrainean

Numărul persoanelor ucise la Kiev în această dimineață a crescut la nouă, a anunțat biroul procurorului general ucrainean. Alte 33 de persoane sunt rănite, a precizat acesta.

De asemenea, Serhii Lysak, guvernatorul regiunii ucrainene Dnipro, care a declarat că o persoană a murit și șase sunt rănite în orașul Dnipro, după ce acesta a fost lovit în atacul major al Rusiei. Una dintre persoanele rănite este în „stare gravă”, a spus el.

Lysak a declarat anterior că cel puțin 10 persoane au fost ucise în orașul Kryvyi Rih, iar alte zeci au fost rănite.

UPDATE ORA 12:00 – Salvatorii acționează la spitalul de copii din Kiev

Salvatorii acționează la spitalul de copii lovit în timpul celui mai mare bombardament rusesc asupra Kievului din ultimele luni.

Atacul a lovit spitalul de copii Okhmatdyt, cea mai mare unitate medicală pentru copii din Ucraina.

Nu au existat detalii cu privire la victimele de acolo, deși Volodymyr Zelenski a raportat că oamenii erau „sub dărâmături”. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că pacienții au fost evacuați la un spital din apropiere, în oraș.

UPDATE ORA 11:00 – Cel puțin cinci persoane au fost ucise în urma unui atac rusesc asupra Kievului

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și altele sunt rănite în urma unui atac cu rachete rusești la lumina zilei asupra Kievului în această dimineață, potrivit autorităților locale.

Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ruse au lansat mai multe rachete balistice și de croazieră asupra Ucrainei în zori, exploziile auzindu-se și simțindu-se în întreaga capitală.

Administrația militară din Kiev a declarat pe Telegram că cel puțin cinci persoane au fost ucise în oraș și alte nouă persoane sunt rănite. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că un centru medical pentru copii a fost lovit, dar nu a spus dacă există victime acolo.

Oamenii au fost îndemnați să rămână în adăposturile din oraș.

UPDATE ORA 10:00 – Se așteaptă ca vizita Premierului Modi la Moscova să producă „rezultate tangibile” în multe domenii

Vizita prim-ministrului Narendra Modi în Rusia și discuțiile sale cu Președintele Vladimir Putin se vor concentra asupra relațiilor comerciale și economice bilaterale și în unele domenii noi de cercetare științifică și tehnologică, a declarat ambasadorul indian în Rusia. Premierul Modi se va afla la Moscova în perioada 8-9 iulie, la invitația Președintelui Putin, pentru cel de-al 22-lea summit anual India-Rusia. Aceasta va fi prima vizită a lui Modi în Rusia de când Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Cei doi lideri vor revizui întreaga gamă de relații multifațetate dintre cele două țări și vor face schimb de opinii cu privire la problemele regionale și globale contemporane de interes reciproc, a declarat joi Ministerul Afacerilor Externe la New Delhi, anunțând vizita la nivel înalt care începe luni.

Ambasadorul indian în Rusia, Vinay Kumar, a declarat că dialogul extins privind comerțul, cooperarea economică și de investiții și conectivitatea vor fi un punct central al discuțiilor în timpul vizitei lui Modi.

UPDATE ORA 08:00 – Trupele Kievului se retrag dintr-un oraș-cheie din est, în timp ce Moscova desfășoară exerciții nucleare

Ucraina și-a retras soldații de la periferia orașului Chasiv Yar din estul țării, unde pierd teritoriu în fața forțelor ruse.

Oleh Shyriaiev, comandantul batalionului de asalt 255, care luptă în zonă de șase luni, a afirmat că rușii au ars toate clădirile care nu au fost distruse de bombardamente după cucerirea cartierului.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, ministrul rus al apărării a declarat că forțele sale efectuează exerciții care implică lansatoare mobile de rachete nucleare, a raportat agenția de presă Interfax în această dimineață.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia va răspunde atacurilor ucrainene de pe teritoriul său efectuate cu ajutorul armelor occidentale, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Președintele [Vladimir Putin] a spus că vom răspunde. Și sunt convins că îl veți vedea în viitorul apropiat”, a declarat ministrul de externe, citat de agenția rusă de presă Tass.

Ei – Statele Unite și NATO – continuă să spună că nu sunt în război cu Rusia. Aceasta nu este o față curajoasă pe o situație proastă, asta este ceea ce voi spune”, a adăugat Lavrov.

SUA au autorizat Ucraina să își folosească armele pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, dar numai asupra forțelor ruse care atacă sau se pregătesc să atace forțele ucrainene.