• Vizita neanunțată anterior a lui Orban are loc cu o zi înainte de începerea summitului NATO de la Washington.
  • Orban, considerat cel mai mare aliat al lui Putin în Europa, a militat pentru o încetare a focului în Ucraina.
  • Vizita sa la Beijing și opririle de săptămâna trecută în Rusia și Ucraina au loc la doar o săptămână după ce Budapesta a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit luni cu liderul chinez Xi Jinping la Beijing, la câteva zile după o vizită controversată la Moscova și o alta la Kiev, pe care liderul european de extremă dreapta le-a descris ca fiind o „misiune de pace”, conform CNN.

Orban, care a fost criticat pe scară largă în Occident pentru poziționarea sa favorabilă Rusiei în contextul atacului Moscovei asupra Ucrainei, a postat pe platforma de socializare X o fotografie a sosirii sale pe aeroportul din Beijing cu titlul „Misiunea de pace 3.0”.

Discuțiile dintre cei doi lideri la Diaoyutai State Guesthouse din Beijing s-au axat pe o „comunicare aprofundată” cu privire la războiul din Ucraina, potrivit unui raport publicat de televiziunea de stat chineză CCTV.

Recomandări

DRILL, BABY DRILL?
PNL VREA REFORMA
GEORGIA IESE LA VOT
UK IA MĂSURI
EFECTELE TIKTOK
GEORGESCU: „MANIPULARE”

Vizita neanunțată anterior a lui Orban are loc cu o zi înainte de începerea summitului NATO de la Washington, unde Președintele american Joe Biden îi va găzdui pe liderii blocului, din care face parte și Ungaria, și va solicita sprijin continuu pentru apărarea Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al lui Orban a declarat luni că Washingtonul va fi următoarea oprire a liderului după Beijing.

China este, de asemenea, așteptată să se afle pe ordinea de zi a acestei reuniuni, deoarece liderii NATO au devenit din ce în ce mai alarmați de ceea ce spun ei că este sprijinul său pentru efortul de război al Moscovei prin furnizarea de bunuri cu dublă utilizare și alt sprijin economic și diplomatic.

Beijingul a declarat că nu a furnizat arme niciuneia dintre părțile implicate în conflict și a apărat ceea ce numește controalele sale stricte asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare.

China revendică neutralitatea în război și a încercat, de asemenea, să se poziționeze ca un potențial mediator de pace în conflict, chiar dacă Xi și-a consolidat loialitatea față de Președintele rus Vladimir Putin în cei peste doi ani de la invazia Moscovei în Ucraina.

Cei doi și-au salutat cel mai recent legăturile strânse și aprofundate în timpul unei întâlniri în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai de săptămâna trecută din Kazahstan.

În timpul discuțiilor de luni cu Orban, Xi a reiterat apelul Beijingului pentru o încetare a focului în Ucraina, potrivit CCTV. Acest apel de lungă durată din partea Beijingului a fost criticat în Occident ca fiind poziționat pentru a ajuta Rusia să consolideze câștigurile teritoriale ilegale, deoarece vine fără a stipula mai întâi că trupele Moscovei se retrag de pe teritoriul ucrainean.

Orban, considerat cel mai mare aliat al lui Putin în Europa, a militat, de asemenea, pentru o încetare a focului, spre deosebire de sprijinul militar pentru Ucraina.

China este o „putere-cheie în crearea condițiilor pentru pace” în război, a scris Orban într-o postare pe X luni. „Acesta este motivul pentru care am venit să mă întâlnesc cu Președintele Xi la Beijing, la doar două luni după vizita sa oficială la Budapesta”, a adăugat el.

Vizita lui Orban la Beijing și opririle sale de săptămâna trecută în Rusia și Ucraina au loc la doar o săptămână după ce Budapesta a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene – o poziție care a fost privită cu scepticism de mulți lideri din blocul comunitar, unde Orban este considerat în general ca fiind un aberant iliberal.

De asemenea, această decizie vine pe fondul preocupărilor constante – și al diviziunilor profunde – cu privire la modul și momentul în care va fi soluționat războiul din Ucraina, la aproape doi ani și jumătate de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a numărat printre liderii europeni care au criticat decizia lui Orban de a călători la Moscova și de a se întâlni cu Putin săptămâna trecută – prima vizită de acest gen a unui lider UE din aprilie 2022..

Orban și Putin au declarat săptămâna trecută că au discutat modalități de a pune capăt conflictului din Ucraina, șeful NATO, Jens Stoltenberg, declarând ulterior reporterilor că Orban îi va informa probabil pe alți lideri NATO cu privire la aceste discuții la Washington.

Orban și Xi s-au întâlnit ultima dată în mai, când liderul chinez a fost primit cu fanfară pentru o vizită de stat în Ungaria. Atunci, Orban a sfidat o stare de îngrijorare europeană crescândă cu privire la o amenințare la adresa securității reprezentată de Beijing, pentru a transforma legăturile dintre cele două țări într-un „parteneriat strategic cuprinzător pe toate timpurile”.

Xi a salutat acest rezultat „de succes” în timpul reuniunii de luni și și-a reiterat dorința ca Ungaria, în timpul președinției sale a Consiliului UE, să joace un „rol activ” în promovarea „dezvoltării sănătoase și stabile” a relațiilor China-UE.

Citește și