Solaia este un “blockbuster” al Super Toscanelor, produs de iconica cramă Tignanello ce aparține familiei Antinori și situată în inima apelatiunii Chianti Classico. Spre deosebire de fratele său Tignanello, produs în crama cu același nume și în care Sangiovese este soiul predominant, Solaia are ca lider în blend Cabernet Sauvignon. Primele ediții Solaia au fost în 1978 și 1979 și în asamblaj regăseam doar Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.
Advertisment
Strugurii pentru acest vin provin de pe cele mai însorite parcele ale domeniului Tignanello, ce însumează circa 20 ha și au expoziție sud-vestică și o altitudine ce variază între 350 – 400 metri. De altfel Solaia, s-ar traduce în “Cel Însorit” aluzie la faptul că vițele beneficiază din plin de radiația solară. Proporția varietăților de struguri în vie este CS (75%), CF (5%) iar restul de 20% sunt Sangiovese. Solul este un mix de calcar și șisturi la suprafață. În adâncime regăsim argilă ce are foarte bune capabilități de retenție a apei și asigură astfel viei necesarul de apă în anii călduroși și secetoși. Diurnalitatea accentuată face ca strugurii să își păstreze aciditatea iar procesul de coacere să fie unul lent și intens. Vinificația este dusă la nivel de artă și îmbină “know-how”-ul tradițional italienesc cu cele mai inovative tehnici din domeniu: fermentația are loc în vase conice din lemn iar maturarea se face exclusiv în barique-uri noi din stejar franțuzesc.
Solaia 2019, este un vin profund, elegant și expresiv. Un vin ce emană arome intense de cireșe negre, prune, lemn dulce, ciocolată, tutun și enumerarea poate continua la nesfârșit întrucât aromele vin în valuri. Taninurile ferme și matasoase, alcoolul generos fac ca vinul să fie corpolent dar cu alură de atlet. Postgustul e dominat de fructe negre și condimente dulci. Un vin cu care va trebui să avem răbdare, fereastra de consum indicată de prestigioși critici de vin se duce dincolo de anul 2040. Putem concluziona că este un vin și pentru colecționari.