• Există proceduri prin care Polonia ar putea prelua mai devreme președinția UE după Ungaria, pe 1 septembrie față de 1 ianuarie.
  • Ambasadorii statelor UE se vor întâlni azi la Bruxelles, unde vor discuta și chestiuni legate de președinția Ungariei.
  • Este puțin probabil că se va recurge la scurtarea președinției Ungariei, pentru că ar putea crea un precedent periculos pe viitor.

Președinția rotativă a Uniunii Europene ar fi fost o șansă pentru premierul Viktor Orban să își normalizeze relațiile cu partenerii europeni. Însă vizitele sale neanunțate în Rusia și China au avut efect contrar. Acum țările membre caută soluții pentru a gestiona situația.

Există posibilitatea reducerii perioadei președinției UE?

Există o procedură la care s-ar putea apela. Acest lucru înseamnă că Președintele Consiliului European ar veni cu o propunere de decizie pe baza unui articol din tratatul Uniunii Europene. Astfel, s-ar putea cere ca următoarea țară în președinția rotativă a Uniunii Europene, respectiv Polonia, să preia funcția la 1 septembrie sau chiar 1 august, nu la 1 ianuarie, anul viitor așa cum se procedează în mod normal. Ar fi nevoie de votul pozitiv a 15 din cele 27 de state UE.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Citește și