• Turismul excesiv creează tensiuni în orașele europene.
  • Locuitorii din Barcelona protestează față de turismul masiv.
  • Protestatarii cer măsuri pentru a reechilibra interesele locale și turistice.

Protestele față de turismul de masă vor crește dacă oficialii europeni nu vor lua măsuri. Peter Debrine de la UNESCO avertizează că situația devine tot mai volatilă. Un exemplu este interzicerea navelor de croazieră în Veneția din 2021 sau ultimele atacuri la adresa turiștilor la Barcelona.

Turismul de masă afectează viața rezidenților. Infrastructura orașelor este suprasolicitată. Locuitorii din Barcelona nu își mai permit chiriile din cauza cererii mari. Chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu. Turiștii contribuie la poluare și la aglomerare excesivă. Locuitorii se plâng de comportamentul neadecvat al turiștilor. Acest lucru a dus la proteste și tensiuni sociale.

Spania a avut un record de 85 de milioane de turiști în 2023, iar principalele destinații sunt mereu aglomerate. Înainte de pandemie, ca să-ți dau un exemplu, intrarea la Alhambra era mi ușor de obținut. Sau o plimbare cu telefericul pe vârful Teide, acum trebuie rezervata ci câteva săptămâni înainte.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ce măsuri au fost luate pentru a gestiona turismul excesiv?

Peter Debrine de la UNESCO propune o strategie care să promoveze calitatea în față cantității.
Unele orașe au implementat taxe turistice. Veneția a introdus o taxă de 5 euro pe zilele de vârf. Au fost limitate navele de croazieră și autobuzele turistice. Barcelona ia în calcul restricții pentru închirierile pe termen scurt. Amsterdam derulează campanii pentru a descuraja turismul de petreceri. Există propuneri pentru „degrowth” turistic, reducerea turismului masiv. Accentul este pus pe turiștii de calitate și cheltuitori mari.

Cum pot turiștii să contribuie la soluționarea problemei?

Oficialul UNESCO crede că turiștii trebuie să fie mai sensibili la alegerile lor de călătorie. Pot alege destinații mai puțin aglomerate, cum ar fi Tarragona în loc de Barcelona. Pot respecta regulile și cultura locală. Evitarea comportamentului neadecvat este esențială. Planificarea călătoriilor în afara sezonului de vârf ajută. Să fie responsabili în consumul de resurse locale. Colaborarea dintre turiști și rezidenți poate crea o experiență de călătorie mai sustenabilă și respectuoasă.

Citește și