• Fosta președintă, susținătoare a președintelui Macron, a devenit noua președintă a Adunării Naționale, cu sprijinul deputaților de dreapta clasică, după trei tururi de scrutin.
  • În al treilea tur de scrutin, Braun-Pivet a obținut 220 de voturi, Chassaigne 207 voturi și Chenu 141 voturi, asigurându-și astfel funcția de președintă a Adunării Naționale.
  • Rezultatul indică absența unei majorități absolute în Adunarea Națională, forțând partidele politice din Franța să negocieze o coaliție, un scenariu rar întâlnit în ultimii 65 de ani ai celei de-a Cincea Republici.

După trei tururi de scrutin, fosta președintă, Yael Braun-Pivet, susținătoare a președintelui Macron, a devenit noua președintă a Adunării Naționale, cu sprijinul deputaților de dreapta clasică.

În primul tur, candidatul Noului Front Popular (NFP, alianța stângii) Andre Chassaigne de la Partidul Comunist (PCF) a obținut 200 de voturi, Sebastien Chenu (Reuniunea Națională, RN-dreapta radicală/extremă) 143 de voturi, Braun-Pivet (Împreună pentru Republică, EPR-centru, pro-prezidențial) 172 de voturi, Philippe Juvin (Dreapta Republicană, DR-dreapta clasică) 48 de voturi, Naïma Moutchou (Orizonturi, centru dreapta) 38 de voturi și Charles de Courson (LIOT, independenți) 18 voturi.

Cum niciun candidat nu a obținut majoritatea absolută a voturilor celor 574 de deputați care au votat din 577, s-a organizat un al doilea tur în care Juvin și Moutchou s-au retras. De această dată, Braun-Pivet s-a plasat pe primul loc cu 210 voturi, Chassaigne a obținut 202 voturi, Chenu 143 voturi și de Courson 12 voturi.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Nici de această dată nu a fost obținută majoritatea absolută, așa că a fost organizat un al treilea tur de scrutin, în care a fost ales candidatul cu cele mai multe voturi. Braun-Pivet a obținut 220 de voturi, Chassaigne 207 voturi și Chenu 141 voturi.

Acest rezultat constituie o victorie temporară pentru președintele Macron, care a așteptat rezultatele alegerii președintelui Adunării Naționale pentru a numi un prim-ministru. Totuși, rezultatul arată că în Adunarea Națională nu există o majoritate absolută, ceea ce înseamnă că partidele politice din Franța vor trebui să negocieze o coaliție, o practică rar întâlnită în ultimii 65 de ani ai celei de-a Cincea Republici, dar comună în majoritatea țărilor europene.

Citește și