- Diana Șoșoacă a fost evacuată din PE, după ce a întrerupt ședința.
- Presa internațională arată cum urlă Șoșoacă și cum își pune botniță în PE.
- Șoșoacă se consideră persecutată și cere să nu i se mai încalce dreptul la exprimare.
- The Guardian: Țipetele extremei-drepte ar fi înclinat balanța în favoarea lui von der Leyen.
- Eugen Tomac: Nu am simțit atâta rușine de când sunt în Parlament.
O eurodeputată româncă a fost evacuată din Parlamentul European după ce a țipat și a purtat botniță, a scris Le Figaro, după scandalul provocat de Diana Șoșoacă ieri la Starsbourg. Ieșirea violentă a Dianei Șoșoacă nu a fost trecută cu vederea de presa internațională.
Advertisment
E rău, dar se poate și mai rău și nici nu putem trage vreo speranță că Diana Șoșoacă se va opri aici. De altfel, a publicat o scrisoare deschisă către Parlamentul European, în care susține că este persecutată și că evacuarea sa este o insultă la dresa poporului român. Cu aceleași argumente pe care le-a folosit tot timpul când a făcut circ și în România, are dreptul, pentru că este aleasă.
La foarte puțin timp după scandal, agenția France Presse a publicat o depeșă, care a fost apoi publicată și îmbogățită și de Le Figaro, și de Le Point, altă mare publicație franceză, care vorbește despre urletele româncei.
Recomandări
A fost vedetă Șoșoacă și în presa spaniolă, în El Pais, în La Vanguardia. A apărut și în presa britanică.
În materialul din The Guardian, în care britanicii vorbeau despre realegerea Ursului von der Leyen la șefia Comisiei, au fost punctate momentele cheie ale zile. Printre acestea, desigur, și momentul Șoșoacă. Despre care au spus că ar fi putut avea efectul invers dorit de româncă și că i-ar fi convins pe unii europarlamentari să voteze cu von der Leyen.
Ce spun colegii din Parlamentul European?
Rareș Bogdan a spus că a trebuit să dea explicații la vreo 50 de colegi din mai multe țări, să le explice cine este Diana Șoșoacă. A trebuit chiar să le explice unor eurodeputați francezi că nu, nu așa sunt toți românii. Eugen Tomac a scris pe Facebook că nu a simțit o asemenea rușine de când este în Parlament. Siegfried Mureșan spune însă că nu s-a simțit lezat, că Diana Șoșoacă s-a făcut de râs în nume propriu, nu în numele României.
Ce se va întâmpla cu Diana Șoșoacă?
Dacă o ține tot așa, și din scrisoarea pe care a trimis-o e clar că asta este intenția ei sancțiunile sunt graduale. Începând de la retragerea dreptului la cuvânt, deși asta în cazul Șoșoacă e cam degeaba, și-l ia singură, până la evacuarea din sală sau mustrare. Și astea sunt sancțiunile ușoare. Urmează apoi interdicția de a reprezenta Parlamentul sau de a face parte din procesul decizional. Se ajunge și la suspendarea pentru 60 de zile, la suspendarea indemnizației și, în cazul în care se consideră a avut loc o abatere gravă, poate fi chiar suspendat mandatul.
Asta este supus la vot, trebuie ca două treimi din voturi să fie pentru suspendare. Problema pentru Diana Șoșoacă este și că nu are prieteni în Parlament, SOS nu fost accepat în niciun grup din Parlament. Cum spuneam, în ritmul ăsta, în afară de scandal, e posibil ca Diana Șoșoacă să nu facă nimic la Strasbourg, nici pentru România, nici pentru cei care au votat-o. Acolo sunt reguli, care sunt respectate.
Partenerii noștri