• „A fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american”, a spus Biden într-o declarație publicată la Casa Albă.
  • Procurorii l-au acuzat pe Gershkovich că lucrează pentru CIA, acuzații pe care Gershkovich, WSJ și SUA le neagă vehement.
  • Gershkovich este deținut din 29 martie 2023, după ce a fost arestat în timp ce pregătea un reportaj în Ekaterinburg, Rusia.

După ce Rusia l-a condamnat pe jurnalistul american Evan Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, Biden spune că Gershkovich e nevinovat și a fost reținut pe nedrept. Președintele SUA spune că guvernul său face eforturi pentru a-l elibera. „A fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american”, a spus Biden într-un comunicat de la Casa Albă.

Un tribunal rus l-a condamnat pe Gershkovich la 16 ani de închisoare pentru spionaj, acuzații pe care atât el, cât și angajatorul său, The Wall Street Journal, le-au negat vehement ca fiind nefondate.

Verdictul a fost pronunțat în urma unui proces rapid care a avut loc cu ușile închise, acuzarea solicitând inițial o pedeapsă de 18 ani. Gershkovich este deținut din 29 martie 2023, după ce a fost arestat în timp ce pregătea un reportaj în Ekaterinburg, Rusia. Este primul jurnalist american acuzat de spionaj în Rusia după Războiul Rece.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Declarația lui Biden după condamnarea lui Evan Gershkovich

„Astăzi, Evan Gershkovich a primit o pedeapsă de 16 ani într-o închisoare rusă, în ciuda faptului că e nevinovat. A fost vizat de guvernul rus pentru că este jurnalist și american. Facem eforturi pentru eliberarea lui Evan.

După cum am mai spus și după cum a concluzionat și ONU, nu există nicio îndoială că Rusia îl reține pe nedrept pe Evan. Jurnalismul nu este o crimă. Vom continua să susținem libertatea presei în Rusia și în întreaga lume și vom fi împotriva tuturor celor care încearcă să atace presa sau jurnaliştii. Încă din prima zi a mandatului meu, prioritatea mea a fost eliberarea lui Evan, Paul Whelan și a tuturor americanilor deținuți pe nedrept și ostatici în străinătate.”

Citește și