• Iryna Farion a provocat controverse, sugerând că „adevărații patrioți” ai Ucrainei nu ar trebui să vorbească rusă.
  • Uciderea de vineri a profesoarei de lingvistică în vârstă de 60 de ani este investigată.
  • Atacatorul ei nu a fost identificat.

O fostă deputată naționalistă ucraineană a murit după ce a fost împușcată pe stradă în orașul de vest Lviv. Iryna Farion a provocat controverse în 2023, sugerând că „adevărații patrioți” ai Ucrainei nu ar trebui să vorbească rusă sub nicio circumstanță, scrie BBC.

Uciderea de vineri a profesoarei de lingvistică în vârstă de 60 de ani este investigată, iar poliția spune că ar fi putut fi un atac țintit. Atacatorul ei nu a fost identificat. Poliția spune că o întrerupere a curentului a afectat CCTV în zonă.

Guvernatorul regional din Lviv, Maksym Kozytskyi, a declarat pe Telegram că doamna Farion a murit în spital după împușcătură. Ministrul de Interne Ihor Klymenko a spus că „nu a fost o crimă spontană”, iar poliția caută un motiv. „Avem deja mai multe versiuni. Pot spune că principalele sunt [legate de] activitățile sociale și politice ale doamnei Farion și antipatia personală”, a spus el într-o declarație prin intermediul serviciului de mesaje Telegram.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Președintele Volodimir Zelenski a spus pe Telegram că „orice violență trebuie condamnată și oricine este vinovat de acest atac trebuie să poarte întreaga responsabilitate”.

Partidul politic naționalist Svoboda (Libertate), unde Farion a fost membră, a învinuit Rusia pentru crimă „Moscova trage în templu pentru limba ucraineană”, se spune într-un comunicat. În 2023, Farion a spus că adevărații patrioți ai Ucrainei nu ar trebui să vorbească rusă în nicio situație, nici măcar în prima linie, deoarece este limba țării agresoare.

Ea a descris limba rusă drept „limba inamicului, care mă ucide, discriminează, insultă și violează”, și a adăugat: „Cât de nebun ar trebui să fii să lupți în armata ucraineană și să vorbești rusă?” Cuvintele ei au provocat o reacție puternică în Ucraina la acea vreme, oamenii acuzând-o că incita la ură pe baza preferințelor lingvistice.

Ea a fost concediată de la o universitate din vestul Ucrainei și a fost investigată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). În mai, Curtea de Apel din Lviv ar fi emis o hotărâre prin care o reintroduce în această funcție.

Citește și