• Poliovirusul poate invada sistemul nervos și poate provoca paralizie în câteva ore.
  • Israelul a confirmat duminică reapariția virusului și a spus că va oferi injecții de rapel soldaților israelieni care operează în Gaza.
  • Boala afectează în principal copiii sub cinci ani, deși oricine este nevaccinat o poate contracta.

Organizațiile umanitare se gândesc la demararea unei campanii de vaccinare în masă pentru palestinienii din Fâșia Gaza, după ce urme ale variantei de poliovirus tip 2 au fost detectate în sursele de apă din teritoriul distrus de război, scrie Bloomberg.

Boala a fost detectată în 6 locații din Gaza, a spus OMS vineri, adăugând că „deocamdată, nu a fost identificat niciun caz de paralizie”.

OMS, cu sediul la Geneva, a spus că lucrează cu partenerii – inclusiv UNICEF și UNRWA, pentru a efectua o evaluare a riscurilor.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Ratele de vaccinare împotriva poliomielitei în Gaza înainte de război erau „optime”, potrivit organizației.

Israelul a confirmat duminică reapariția virusului, care poate fi răspândit prin apă contaminată și contact direct de la persoană la persoană și a spus că va oferi injecții de rapel soldaților săi care operează în și în jurul Fâșiei Gaza.

Războiul Israel-Hamas a provocat distrugeri pe scară largă în Gaza și a ucis peste 38.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, care nu face distincție între decesele civililor și ale combatanților.

Războiul a început pe 7 octombrie când militanții Hamas au invadat sudul Israelului și au ucis aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili. Grupurile de ajutor au avertizat Israelul cu privire la potențialul de izbucnire a bolii în Gaza ca urmare a războiului.

„Decimarea sistemului de sănătate, lipsa securității, obstrucționarea accesului, strămutarea constantă a populației, penuria de provizii medicale, calitatea proastă a apei și sanitația slăbită cresc riscul de boli prevenibile prin vaccinare, inclusiv poliomielita”, a spus șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu, pe X.

„Acest lucru prezintă un risc pentru copii și creează mediul perfect pentru răspândirea bolilor precum poliomielita”, a adăugat el.

Poliovirusul poate invada sistemul nervos și poate provoca paralizie în câteva ore. Boala afectează în principal copiii sub cinci ani, deși oricine este nevaccinat o poate contracta.

Citește și