• Rowe a evidențiat că Secret Service nu a putut desfășura un „sistem aerian fără pilot” din cauza problemelor de conectivitate celulară.
  • Oficialii nu au reușit să determine cum a reușit Crooks să aducă o pușcă pe acoperișul clădirii din care a tras.
  • Ancheta privind tentativa de asasinare continuă.

Noul șef interimar al Serviciului Secret al SUA a declarat că „și-a pierdut liniștea” din cauza deficiențelor de securitate care au dus la tentativa de asasinare a lui Donald Trump în timpul unei audieri tensionate în Congres, marți, conform BBC.

Ronald Rowe și directorul adjunct al FBI, Paul Abbate, au prezentat, în cadrul unei audieri care a durat mai multe ore în Senatul SUA, ancheta în curs privind cauzele care au condus la împușcături, elemente din ceea ce au aflat despre presupusul asasin și deficiențele de securitate care i-au permis atacatorului să tragă în fostul președinte.

Mărturia lui Rowe în fața unei comisii comune a Comisiilor pentru Securitate Internă și Juridică din Senat are loc la o săptămână după ce predecesorul său, Kim Cheatle, a fost forțat să demisioneze. Cheatle s-a confruntat cu critici intense pentru modul în care Secret Service a gestionat mitingul din 13 iulie din Butler, soldat cu moartea unui om și rănirea lui Trump și a altor două persoane, iar incapacitatea sa de a răspunde la întrebări în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților săptămâna trecută a fost ridiculizată de democrați și republicani.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Răspunsurile celor doi bărbați la audierile de marți au fost mai substanțiale decât cele auzite anterior, iar Rowe a încercat să îi liniștească pe senatori cu noi planuri pentru a aborda deficiențele de securitate.

În timpul audierii ocazional tensionate, Rowe a făcut referire în mai multe rânduri la impactul mental pe care l-au avut asupra sa și a agenților săi deficiențele de securitate de la împușcăturile de la Butler. Unul dintre eșecurile pe care le-a subliniat a fost faptul că Secret Service nu a putut desfășura un „sistem aerian fără pilot” înaintea mitingului din cauza unor probleme de conectivitate celulară. Dacă ar fi făcut acest lucru, ar fi detectat probabil o dronă pilotată de atacator, Thomas Matthew Crooks, înainte de miting.

Deși nu a putut dezvălui multe detalii din cauza naturii sensibile a activității de protecție a Secret Service, Rowe a declarat că agenția pe care o va supraveghea acum a abordat deja „lacunele identificate în securitatea noastră”. Rowe a adăugat că „nu va aștepta” finalizarea diferitelor anchete pentru a se asigura că „nu vom repeta acele eșecuri”.

În plus față de planurile sale privind amenințările cu drone, Rowe a subliniat intențiile de a reforma modul în care Secret Service comunică intern și cu poliția locală înainte și în timpul evenimentelor.

Unul dintre misterele care persistă este modul în care Crooks a reușit să urce cu pușca pe acoperișul clădirii American Glass Research din Butler, devenită faimoasă, de unde a avut o imagine clară a lui Trump. Nici Rowe, nici Abbate nu au fost în măsură să răspundă la această întrebare.

„Nu avem dovezi definitive cu privire la modul în care a ajuns cu pușca acolo sus”, a declarat Abbate, deși oficialii cred că aceasta se afla într-un rucsac pe care îl avea cu el la miting.

O înregistrare video recent descoperită îl arată pe Crooks recuperând geanta din mașină cu puțin timp înainte de a urca pe acoperiș și de a trage opt focuri de armă asupra podiumului lui Trump.

Deși au efectuat sute de interviuri și au analizat munți de dovezi digitale, cei doi lideri ai forțelor de ordine au declarat că anchetatorii nu au fost încă în măsură să furnizeze în mod concludent un motiv care să explice de ce Crooks a condus până la miting și a deschis focul.

Chiar dacă ancheta cu privire la ceea ce a avut loc continuă, unii parlamentari prezenți la audiere au precizat că se așteaptă să aibă loc acțiuni disciplinare suplimentare.

Citește și