• Încă o zi, incă o bucurie! După ce ieri a cucerit aurul olimpic la 200 de metri liber, David Popovici a inceput ziua cu o nouă bucurie: s-a calificat in semifinalele probei de 100 de metri. Semifinala o comentăm seara asta, aici la STIU.
  • Rămași fără bonusuri după ce Guvernul Ciolacu le-a tăiat avantajele, IT-iștii din România sunt chemați in Thailanda. Guvernul de acolo a reașezat taxele ca să facă rost de nomazi digitali. E plin de avantaje: țara întreaga e un obiectiv turistic, iar prețurile de acolo te fac să te îndrăgostești de Thailanda …și de locuitorii ei.
  • Guvernul ne vrea aerisiți. Un proiect de hotărâre prevede accesul limitat al mașinilor în anumite zone din marile orașe. Practic ar urma să fie reglementat în funcție de gradul de poluare. Iar dacă te gândești la transport alternativ, e bine să știi că Sibiu, Arad și Oradea stau cel mai bine la capitolul piste de biciclete. Bucureștiul e la coada clasamentului, arată o analiză Storia.
  • Se ingroașă gluma pe seama cailor troieni din NATO: Orban și Erdogan. „Dați afară Turcia din NATO!” e apelul ministrului de externe din Israel după ce ieri, Erdogan a spus că Turcia este tentată să sară in apărarea palestinienilor din Gaza.
  • Când un singur om e trist, toată lumea devine tristă. Pentru că sunt tot mai mulți oameni nefericiți, a scăzut consumul de șampanie. Există insă o cale de salvare, i-au tot mai mult avânt petrecerile de divorț – care pot deveni… nunțile de altădată.
  • Există ceva și mai trist de atât. Un grup de cercetători americani au măsurat cu cât de imbătrânești biologic când pierzi pe cineva drag. Oamenii de știință au folosit probe de sânge și au măsurat gradul de îmbătrânire prin markeri ADN.
  • Pompierii români sar în ajutorul grecilor! În ultimele 24 de ore au avut loc 54 de incendii – azi au plecat spre Grecia 40 de pompieri cu 8 autospeciale de ultimă generație, printr-un program finanțat de Uniunea Europeană. Scopul e sprijinirea comunităților elene după incendiile devastatore din ultimul timp.
  • Incendiile au înconjurat California. Aproape 5.000 de pompieri, 33 de elicoptere și 400 de autospeciale luptă împotriva flăcărilor care au distrus o suprafață de peste 350 de mii de hectare. A început miercurea trecută și a ajuns să fie al 7-lea cel mai mare incendiu din SUA – peste 4.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele.
  • Ciolacu ne liniștește și promite că Guvernul nu crește taxele. I-a sfatuit pe miniștrii să fie mai atenți la cum își aleg cuvintele pentru că nimeni nu are dreptul să își dea cu părerea. A adăugat că ședințele se iau doar în ședințele de Guvern.
  • Șoferii au câștigat încă 10 km pe autostrada A0. Mâine va fi inaugurat primul nod rutier între două autostrăzi din sudul României. A0 se va intersecta cu A2 la Glina – șoferii nu vor mai merge pe centura DNCB dacă vor să ajungă spre Giurgiu sau Alexandria.
  • Art Safari anunță o nouă ediție care sărbătorește femeile care au avut o contribuție impresionantă în arta și cultura românească. De la Regina Maria până la noul val de artiste contemporane, expoziția are loc între 6 septembrie și 15 decembrie, la Palatul Dacia-România.
  • Clinton Liberty, pe care l-ai văzut în cel de-al doilea sezon al serialului „House of the Dragon”, de pe HBO, este primul actor care va veni la Comic Con Arena Naţională, între 13 și 15 septembrie. El va face poze cu fanii, va oferi autografe şi va povesti din experienţele sale la panel-ului din 14 septembrie.
  • Familia regală dă standardele. Prinţesa Beatrice, fiica cea mare a prinţului Andrew, a fost desemnată cea mai elegantă personalitate din Regatul Unit în anul 2024. Creatoarea de modă Jade Holland Cooper s-a clasat pe locul al doilea, iar pe locul 3 este Cruz, fiul lui David Beckham.
  • Mai bine să fii sincer. Air New Zealand este prima mare companie din lume care a abandonat obiectivul pentru 2030 de a-și reduce emisiile de carbon. Linia aeriană și-a amânat obiectivul pentru a atinge zero emisii până în 2050.
  • Guvernul ne vrea aerisiți. Un proiect de hotărâre prevede accesul limitat al mașinilor în anumite zone din marile orașe. Practic ar urma să fie reglementat în funcție de gradul de poluare. Iar dacă te gândești la transport alternativ, e bine să știi că Sibiu, Arad și Oradea stau cel mai bine la capitolul piste de biciclete. Bucureștiul e la coada clasamentului, arată o analiză Storia.
  • Ozempic și Wegovy nu te ajută doar să slăbești. Cercetătorii americani au descoperit că un component al celor două medicamente, poate ajuta la tratarea dependenței. Persoanele cărora li s-au prescris aceste medicamentele au simțit mai puțin nevoia să fumeze decât cei care au avut altă medicație.
  • Gata cu colonoscopiile! Americanii au autorizat un simpu test de sânge care poate detecta cancerul colorectal. Testele de sânge sunt considerate mai convenabile și mai puțin invazive decât colonoscopiile şi ar putea extinde opţiunile de screening pentru acest tip de cancer.
  • Orban e foarte primitor. Cetățenii din Rusia și Belarus au fost incluși în programul aşa-numitului card naţional. Documentul se eliberează pentru doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru cei care doresc să lucreze în Ungaria.
  • Agenția pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene arată că statele membre nu fac suficient pentru a investiga informațiile privind încălcări ale drepturilor omului. Agenția se referă în special la Grecia, Croația și Ungaria, unde sunt raportate încălcări grave și repetate ale drepturilor migranților și refugiaților.
  • E fierbere în Venezuela. Sute de protestatari au umplut străzile din capitala Caracas, după ce autoritatea electorală națională l-a declarat pe Nicolás Maduro câștigător al alegerilor. Rezultatul este contestat pe scară largă pentru presupuse fraude.
  • Trump merge la FBI. Fostul președinte american a acceptat să fie intervievat de poliția federală, care încearcă să afle ce l-a determinat pe Thomas Crooks să încerce să-l asasineze pe candidatul republican, la mitingul de campanie din Pennsylvania, din 13 iulie.
  • Iowa devine al 18-lea stat american care interzice aproape total avortul. Noua lege interzice majoritatea avorturilor odată ce bătăile inimii au fost detectate, de obicei în jurul a șase săptămâni de sarcină. Excepții sunt cazurile de viol, incest, pericol pentru viața mamei și anomalii grave ale dezvoltării fătului.
  • Kim Jong Un e un șef cu greutate. La propriu. Dictatorul nord-coreean a luat în greutate și are probleme legate de obezitate, cum ar fi hipertensiune arterială și diabetul. Oficialii de la Phenian caută noi medicamente în străinătate pentru a-l trata, anunță agenția de spionaj a Coreei de Sud.
  • Peste 200.000 de persoane, adică 9% din populaţia din Gaza, au fost strămutate în ultima săptămână în urma ordinelor israeliene de evacuare, anunță Biroul ONU pentru afaceri umanitare. Doar 14% din zonele din Gaza nu fac obiectul unor ordine de evacuare.
  • Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a cerut NATO să dea afară Turcia din alianță după ce preşedintele Erdogan a ameninţat că ţara sa ar putea intra în Israel să îi sprijine pe palestinienii din Gaza. Erdogan a spus că ar putea folosi aceeași metodă ca în incursiunile din Libia şi Nagorno-Karabah.
  • Georgia Meloni i-a spus în față lui Xi Jinping că sprijinul economic al Chinei pentru efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei este o sursă de „mare neînțelegere”. Meloni e la Beijing, unde încearcă să relanseze legăturile economice ale ţării sale cu China, după ce Italia a ieşit anul trecut din iniţiativa Belt and Road a preşedintelui Xi.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
I-A FAULTAT TESLA
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA