• Mii de persoane contestă victoria lui Nicolas Maduro la alegerile prezidențiale, acuzând fraude electorale și cerând un nou guvern.
  • Forțele de securitate loiale lui Maduro au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor, rezultând în 750 de arestări și mai multe decese raportate de ONG-uri.
  • Liderul opoziției Maria Corina Machado îndeamnă la proteste pașnice, în timp ce se speculează despre un posibil schimb de prizonieri între Venezuela, Germania și Rusia.

Noi proteste au izbucnit în capitala Venezuelei, Caracas, după rezultatul contestat al alegerilor prezidențiale din țară. Mii de persoane s-au adunat în centrul orașului pentru a-și arăta opoziția față de victoria revendicată de președintele Nicolas Maduro, scrie BBC.

Mulți au declarat că nu se vor opri până când nu va exista un nou guvern, iar unii au spus că acest lucru se va realiza numai dacă forțele de securitate se vor alătura protestatarilor din opoziție.
Cu toate acestea, armata și poliția au rămas până acum loiale lui Maduro și au tras cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc asupra unor protestatari.

Oficialii locali spun că aproximativ 750 de persoane au fost arestate. Două ONG-uri importante din țară afirmă că mai multe persoane au murit și zeci au fost rănite. Marți, ministrul venezuelean al apărării a descris protestele drept „o lovitură de stat”.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Înconjurat de trupe înarmate, generalul Vladimir Padrino a citit o declarație în care afirmă că președintele Nicolás Maduro are „loialitatea absolută și sprijinul necondiționat” al armatei. Procurorul general al Venezuelei, care este un aliat apropiat al lui Maduro, a declarat că un soldat a fost ucis în timpul protestelor antiguvernamentale.

Liderul opoziției Maria Corina Machado a cerut ca protestele să fie pașnice.

„Trebuie să procedăm într-un mod pașnic. Nu trebuie să cădem în provocările pe care ni le-a pregătit guvernul. Ei vor să îi facă pe venezueleni să se confrunte unii cu alții”, a spus ea.

„Candidatul nostru a câștigat 70% din voturi. Am unit o țară, venezuelenii care au crezut cândva în Maduro sunt astăzi cu noi”.

Un protestatar antiguvernamental care nu a dorit să fie numit pentru că se temea de repercusiuni din partea forțelor de securitate, a declarat pentru BBC că a văzut dovezi de fraudă electorală.

„Suntem absolut siguri că alegerile au fost furate. Am lucrat într-o cabină electorală. Guvernul nu recunoaște acest lucru, au oprit toate numărătorile voturilor la jumătatea nopții. Ei nu vor ca lumea să știe că au pierdut”, au declarat aceștia.

Aceștia au afirmat că venezuelenii care au fost susținători ai fostului lider Hugo Chavez, cunoscuți sub numele de Chavistas, își retrag acum sprijinul față de Maduro.

„Acesta este un protest foarte pașnic. Aceasta este o parte a clasei superioare din Caracas. Ceea ce am văzut ieri a fost destul de violent. Cred că oamenii care obișnuiau să fie chaviști nu mai sunt chaviști”, au declarat aceștia.

„Cred că oamenii speră la o schimbare. Cel mai probabil, aceasta va fi violentă”.

Protestele au izbucnit după ce șeful Consiliului Național Electoral (CNE) – care este membru al partidului lui Maduro și a lucrat ca consilier juridic al acestuia – l-a declarat pe președinte reales pentru un al treilea mandat consecutiv. CNE anunțase anterior că Maduro a câștigat cu 51% din voturi, în fața lui Edmundo González cu 44%.
Cu toate acestea, autoritatea electorală nu a publicat până în prezent numărătorile detaliate ale voturilor, care, potrivit opoziției, arată că rezultatul anunțat de CNE a fost fraudulos.

Organismul regional pentru Americi, Organizația Statelor Americane (OSA), a acuzat guvernul venezuelean de denaturarea completă a rezultatelor. Coaliția de opoziție care îl susține pe González a declarat că a reușit să revizuiască 73,2% din numărătorile voturilor și a susținut că acestea au confirmat că González a fost câștigătorul cu o marjă largă.

„Avem înregistrările care arată victoria noastră categorică și ireversibilă din punct de vedere matematic”, a declarat González.

Cu toate acestea, luni, CNE s-a răzgândit, anunțând că toate voturile au fost numărate și că Maduro este câștigătorul. Între timp, procurorul general Tarek Saab, un aliat de lungă durată al lui Maduro, a avertizat că persoanele arestate vor fi acuzate de „împotrivire la autoritate și, în cele mai grave cazuri, de terorism”.

Partidul de opoziție Voluntad Popular (Voința populară) a declarat că printre cei care au fost reținuți se numără și coordonatorul său politic național, Freddy Superlano.

Partidul a avertizat că guvernul își intensifică represiunea împotriva activiștilor care au cerut publicarea rezultatelor de la secțiile de votare.

Julio Derbis din Petare, una dintre mahalalele de la periferia orașului, a declarat: „Vom lupta, sperăm că, prin presiunea străzii, vom răsturna ceea ce președintele pretinde, și anume să rămână la putere.

„Poliția este vecina noastră, trăim cot la cot și trebuie să înțeleagă că trebuie să se unească în lupta pentru binele nostru comun”.

O altă protestatară, Karina Pinto, a declarat că aceste proteste s-au simțit diferit față de rundele anterioare de demonstrații antiguvernamentale.

„Trebuie să ieșim pe străzi, este singura cale. Noi nu sprijinim violența, dar ei sunt violenți. Trebuie să răspundem”, a spus ea.

„Forțele de securitate trebuie să fie de partea noastră, sunt și ele venezuelene. Nu pot fi împotriva noastră, noi suntem poporul”.

Într-o altă secțiune a orașului, grupuri de susținători ai președintelui Maduro s-au adunat, de asemenea, pentru a-și arăta sprijinul pentru acesta.

Nancy Ramones, o susținătoare a președintelui, a declarat: „Nu protestez față de nimic, îmi susțin guvernul, cel care a câștigat. Nicolas Maduro. Și îl susțin pentru că el este omul care reprezintă pacea”.

„Ceea ce spune opoziția, nu au dovedit. Dacă spun că există fraudă, trebuie să o dovedească. Iar frauda nu a avut loc. Ei au întotdeauna o agendă ascunsă.

„Aceasta este o lovitură de stat pe care nu o vom permite, suntem patrioți. Suntem venezueleni, iubim pacea”, a declarat Milagros Arocha.

„Aici cel care a câștigat cu adevărat a fost Nicolas Maduro, aici sunt oamenii, care îl reprezintă pe Nicolas Maduro. Vrem pace”.

Partidele de opoziție s-au unit în spatele lui González în încercarea de a-l destitui pe președintele Maduro după 11 ani la putere, pe fondul unei nemulțumiri generalizate.

Aproape 7,8 milioane de persoane au fugit din cauza crizei economice și politice care a zguduit țara sub administrația Maduro.

Șeful Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului s-a declarat profund îngrijorat de creșterea tensiunii și a violenței în Venezuela. Volker Turk a făcut apel la autorități să respecte drepturile tuturor venezuelenilor de a se reuni și de a protesta pașnic.

Citește și