• Ucraina a îndemnat ONU și Crucea Roșie să investigheze o imagine larg răspândită care arată un prizonier de război ucrainean care ar fi fost ucis și dezmembrat de forțele ruse.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina în ultima săptămână.
  • Ucraina a scufundat un submarin rusesc și a lovit un aerodrom rusesc în ultimele 24 de ore, în conformitate cu un val de atacuri cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești, au declarat oficialii.

UPDATE ORA 21:00 – Armata rusă a pierdut 1.180 de soldați în Ucraina în ultima zi

Aproximativ 1.180 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în acțiune în ultimele 24 de ore, potrivit Ucrainei.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că acest lucru ridică numărul total de soldați ruși pierduți de la începutul invaziei la 584.090.

UPDATE ORA 18:00 – Oficial militar rus de rang înalt arestat pentru fraudă

Directorul principalului centru de congrese al armatei ruse și un înalt funcționar al Ministerului Apărării au fost arestați pentru fraudă, în cadrul unei ample anchete privind abuzul în serviciu în cadrul conducerii militare a țării.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Comitetul de Investigații, principala agenție de investigații penale a Rusiei, a anunțat că Vyacheslav Akhmedov, directorul Patriot Park, a fost arestat sub acuzația de fraudă.

Împreună cu Akhmedov a fost reținut și generalul-maior Vladimir Shesterov, șeful adjunct al departamentului de inovații al Ministerului Apărării.

Comisia a declarat că cei doi bărbați sunt suspectați de deturnare de fonduri guvernamentale destinate Patriot Park, un gigantic centru militar de expoziții și congrese situat la vest de Moscova.

Detenția lor urmează unei serii de arestări ale unor înalți oficiali militari care făceau parte din cercul restrâns al lui Serghei Șoigu, pe care dl Putin l-a demis din funcția de ministru al apărării imediat după învestirea sa în mai pentru un nou mandat.

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina susține că a distrus un avion de luptă rusesc într-un atac la Rostov

Ucraina a distrus un avion de vânătoare-bombardament rusesc Su-34 și un depozit de muniție pe un aerodrom aflat la aproximativ 165 de mile de linia frontului de război, a susținut unitatea de informații militare a Kievului.

Atacul de sâmbătă de pe aerodromul Morozovsk din regiunea Rostov din Rusia este probabil să fi avariat și alte două avioane de luptă Su-34, a declarat armata ucraineană, citând imagini din satelit.

Patru clădiri tehnice și două hangare au fost, de asemenea, avariate, au afirmat oficialii.

UPDATE ORA 16:00 – UE sancționează 28 de funcționari din Belarus acuzați de încălcarea drepturilor omului

Uniunea Europeană a sancționat 28 de funcționari acuzați de încălcări ale drepturilor omului în Belarus și legați de represiunea continuă împotriva opozanților liderului autoritar al țării, Alexander Lukașenko.

Cu puțin timp înainte de aniversarea alegerilor contestate din 2020 care l-au adus la putere pe Lukașenko, UE a declarat că a înghețat activele procurorilor și judecătorilor „care au emis sentințe motivate politic”.

Printre alte persoane vizate se numără înalți funcționari din cadrul departamentului de combatere a criminalității organizate și a corupției al Ministerului de Interne din Belarus, precum și înalți funcționari din unele dintre închisorile țării și presupuși „propagandiști ai regimului” care lucrează în mass-media.

UE a declarat că departamentul ministerial „este unul dintre principalele organisme responsabile de persecuția politică din Belarus, inclusiv de arestările arbitrare și ilegale și de maltratarea, inclusiv tortura, a activiștilor și a membrilor societății civile”.

UPDATE ORA 15.00 – 5 persoane rănite în urma loviturilor cu drone în regiunea Belgorod

5 persoane rănite în urma loviturilor cu drone în regiunea Belgorod.

UPDATE ORA 14.00 – Ucraina primește un grant de 3,9 miliarde de dolari de la SUA prin intermediul Băncii Mondiale, a spus premierul

Ucraina a primit un grant de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite prin intermediul Băncii Mondiale, a declarat premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Aceasta este prima tranșă de sprijin bugetar direct din partea Statelor Unite în 2024. În total, Ucraina va primi 7,8 miliarde USD în asistență bugetară directă din partea Statelor Unite în acest an, ceea ce ne va permite să trecem cu încredere această perioadă financiară”, a spus Shmyhal.

UPDATE ORA 13.00 – Mali rupe relațiile diplomatice cu Ucraina din cauza luptei cu mercenarii Wagner

Mali a anunțat ruperea imediată a relațiilor diplomatice cu Ucraina din cauza comentariilor despre luptele din nordul națiunii Africii de Vest, în care soldați malieni și luptători Wagner au fost uciși la sfârșitul lunii iulie.

Rebelii tuaregi din nordul Mali spun că au ucis cel puțin 84 de mercenari ruși Wagner și 47 de soldați malieni în zile de lupte aprige, în ceea ce pare a fi cea mai grea înfrângere a lui Wagner de când a intervenit în urmă cu doi ani pentru a ajuta autoritățile militare din Mali să lupte împotriva grupărilor insurgente.

UPDATE ORA 12.00 – Ucraina trebuie să vizeze apărarea antiaeriană rusă pentru a utiliza eficient F-16, spune think tank-ul

Ucraina va trebui să vizeze mijloacele de apărare aeriană ale Moscovei, atât în ​​interiorul Rusiei, cât și în Ucraina ocupată, pentru a permite utilizarea avioanelor sale de luptă F-16, a declarat un think tank din Washington care monitorizează războiul.

Kievul va avea nevoie de un număr substanțial de avioane occidentale avansate pentru a schimba echilibrul conflictului, a spus Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE ORA 11.00 – Bloggerii ruși care încearcă să minimizeze impactul F-16, spune think-tank-ul

Bloggerii militari ruși au încercat să minimizeze impactul potențial pe câmpul de luptă al sosirii avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

Bloggerii ruși au susținut că Occidentul „exagerează” sosirea avioanelor de luptă pentru a distrage atenția de la eșecurile câmpului de luptă și discută despre cum forțele Moscovei vor viza și vor distruge aeronava.

UPDATE ORA 10.00 – Șeful armatei ucrainene salută sosirea avioanelor F-16: Ocupanții vor fi distruși

Comandantul suprem al armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a salutat sosirea primelor avioane de luptă F-16 ale țării și a mulțumit președintelui și altor oficiali pentru că au lucrat „24/7” pentru a le asigura. Sosirea lor, a spus el, va salva viețile soldaților ucraineni.

„Aceasta înseamnă că mai mulți ocupanți vor fi distruși”, a scris Syrskyi pe Facebook. „Înseamnă un număr mai mare de rachete și avioane doborâte folosite de criminalii ruși pentru a ataca orașele ucrainene”.

Sosirea avioanelor este o piatră de hotar pentru Ucraina, deși rămâne neclar câte sunt disponibile și cât de mult impact vor avea acestea în consolidarea apărării aeriene și pe câmpul de luptă.

UPDATE ORA 09.00 – Ucraina a doborât toate cele 24 de drone folosite în atacul rusesc de peste noapte

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus toate cele 24 de drone rusești de atac lansate peste noapte, a declarat în această dimineață șeful forțelor aeriene ucrainene.

„Ca urmare a luptei antiaeriene, toate dronele inamice au fost doborâte… în regiunile Kiev, Vinnytsia, Kirovohrad, Harkov, Sumy, Poltava și Dnipro”, a declarat comandantul.

Acest lucru se întâmplă în timp ce avioanele de luptă F-16 recent sosite în Ucraina au fost expuse duminică de președintele Volodimir Zelenski, care a declarat că avioanele vor spori efortul de război al țării împotriva Rusiei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit forțelor aeriene ale țării pentru eficiența și precizia” cu care au doborât țintele rusești.

Într-o declarație care marchează Ziua Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Zelenski a afirmat: Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare tuturor celor care ne servesc țara cu dedicație în fiecare zi și protejează viața poporului nostru de teroarea rusă. Astăzi, ne exprimăm recunoștința specială față de toți apărătorii cerului nostru – față de războinicii ucraineni ai Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei pentru fiecare țintă rusă doborâtă, pentru eficiența și precizia lor”.

Încă din primele zile ale acestui război, Ucraina a contracarat atacurile aeriene rusești. Războinicii noștri au distrus deja mii de rachete și drone rusești și sute de avioane de luptă și elicoptere rusești. Acestea sunt rezultate semnificative. Și facem totul pentru a ne asigura că Forțele Aeriene Ucrainene pot obține și mai multe.”

Citește și