• Ucraina a primit 10 avioane F-16 pe care a început să le folosească. În total, va primi 79 de avioane.
  • Rachetele primite anterior de Ucraina vor putea fi integrate pe aeronavele F-16.
  • 700 de persoane vor fi evacuate din Donețk, din cauza luptelor de pe direcția Pokrovsk.

Zelenski, a confirmat, ieri, primirea unor avioane F-16 dintre cele promise de statele aliate. Liderul de la Kiev a precizat că aeronavele au început să fie deja folosite pentru Ucraina și a reiterat necesitatea formării unei coaliții a statelor vecine Ucrainei, care să ajute la doborârea rachetelor rusești. Tot ieri, s-a cerut evacuarea a sute de persoane din Donețk, din cauza luptelor grele care se dau pe direcția Pokrovsk.

Sosirea acestora marchează o etapă crucială în sporirea capacităților forțelor aeriene ucrainene, care se bazează în mare parte pe avioane vechi din era sovietică. Președintele nu a precizat câte avioane au ajuns în Ucraina sau dacă toate au fost trimise de cele trei țări NATO pe care le-a menționat.

„Ne aflăm acum într-o nouă fază de dezvoltare a Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Am făcut multe pentru a trece Forțele aeriene ucrainene la un nou standard aviatic – aviația de luptă occidentală. De la începutul acestui război, am discutat cu partenerii noștri despre necesitatea de a închide cerul ucrainean de rachetele și aeronavele rusești.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Am avut sute de întâlniri și negocieri pentru a consolida capacitățile aviației noastre, ale apărării aeriene și ale Forțelor de apărare. Am auzit adesea cuvântul imposibil ca răspuns, dar am făcut posibil ceea ce era ambiția noastră, nevoia noastră de apărare, iar acum – este o realitate pe cerul nostru. F-16 în Ucraina. Noi am asigurat acest lucru”, a spus Zelenski.

Detaliile privind numărul exact de aeronave livrate rămân nedezvăluite. Totuși, potrivit publicației The Economist, primele 10 avioane de luptă multirol F-16, din cele 79 promise, au sosit în Ucraina în ultima zi a lunii iulie.

În același timp, sistemele de arme NATO precum rachetele Storm Shadow/Scalp vor fi mult mai eficiente dacă sunt integrate pe aeronava F-16 pentru care au fost proiectate, mai degrabă decât de avioanele de luptă sovietice MiG sau Su.

Citește și