• Cel puțin 5 americani au fost răniți în atacul asupra unei baze militare Irak
  • CNN: SUA întâmpină dificultăți în a evalua când va veni răspunsul iranian și sub ce formă
  • Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat luni că țara sa va răspunde „cu siguranță” Israelului ca răzbunare pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh.

UPDATE ORA 22:00 – Cine este noul șef al Hamas, Sinwar?

După cum am raportat, Hamas a anunțat că Sinwar este noul său lider după asasinarea lui Haniyeh la Teheran luna trecută.

Sinwar a condus atacurile din 7 octombrie asupra Israelului și a rămas în Gaza.

În calitate de lider al Hamas pe teritoriu din 2017, el a apărut rar în public. Sinwar a lucrat pentru a consolida capacitățile militare ale grupului.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

UPDATE ORA 21:00 – Ce a spus vicepreședintele Kamalei Harris despre politica Israelului, Gazei și a SUA?

Tim Walz, care a îndeplinit cinci mandate în Camera Reprezentanților SUA înainte de a deveni guvernator, a fost un susținător al Israelului de-a lungul carierei sale politice.

Guvernatorul Minnesota s-a exprimat, de asemenea, cu privire la numărul mare de civili din Gaza pe fondul războiului și a cerut o încetare a focului.

Bătrânul de 60 de ani a condamnat „barbarismul” atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, dar a făcut și un apel la mai mult ajutor pentru palestinieni, pe măsură ce a început bombardamentul.

De atunci, el a descris situația din enclava palestiniană drept „intolerabilă”.

Când aproximativ 19% dintre alegătorii democrați din Minnesota  au votat „nu” în martie  pentru a protesta împotriva politicii SUA față de război, Walz i-a lăudat pentru angajamentul lor civic.

„Aceștia sunt alegători profund îngrijorați – așa cum suntem cu toții”, a spus el, adăugând că „a asculta ceea ce spun” este un lucru sănătos pentru Partidul Democrat.

UPDATE ORA 20:00 – Domul de fier al Israelului funcționează cu probleme

Eșecurile din cadrul sistemelor de apărare ale Israelului, care ar trebui să fie de fier, sunt semnificative.

Inițial, armata a spus că a interceptat una dintre drone, dar celelalte au reușit să aibă un impact.

Au fost 17 victime în total, printre care un deces. O declarație a armatei israeliene a confirmat că investighează o rachetă Iron Dome care s-a lansat, a funcționat defectuos și a ajuns să lovească o autostradă.

Nu știm dacă fatalitatea a fost de la interceptor sau drona în sine, dar asta arată că armata israeliană este deja copleșită de războiul din Gaza și se așteaptă la un fel de represalii din partea Iranului.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a spus că cooperarea militară și coordonarea cu SUA sunt esențiale aici pentru a combate un astfel de atac.

UPDATE ORA 19:00 – Nasrallah: „Suntem obligați să răspundem la uciderea lui Fouad Shuk”

Nasrallah: „Suntem obligați să răspundem la uciderea lui Fouad Shukr – așteptarea Israelului face parte din pedeapsă. Atât Iranul, Yemenul, cât și Hezbollah vor răspunde la uciderea lui Haniyeh și Shukr”.

Nasrallah: „Poate că vom răspunde singuri sau poate vom răspunde împreună cu întreaga axă de rezistență, un răspuns cuprinzător”.
Nasrallah: „Israelul este cel care a ales escaladarea. Răspunsul nostru va fi puternic și eficient.”

Cu câteva minute în urmă, în același timp cu discursul secretarului general al Hezbollah-ului din Liban, au fost efectuate atacuri masive cu rachete asupra Golanului ocupat.

Contrar rapoartelor online: Hassan Nasrallah nu a amenințat locuitorii din Haifa în timpul discursului său. Nasrallah a subliniat că așteptarea unui răspuns este o parte a războiului psihologic și economic împotriva sioniștilor.

UPDATE ORA 18:00 – Avioanele israeliene zboară la joasă altitudine deasupra capitalei libaneze

Avioanele israeliene au zburat la joasă altitudine deasupra capitalei libaneze, rupând bariera sunetului.

Martorii au raportat că au auzit cel puțin două bubuituri.

Agenția Națională de Știri din Liban a mai spus că „avioanele de război israeliene au spart bariera sunetului… deasupra capitalei și într-o altă serie de zone”.

UPDATE ORA 17:00 – Hezbollah spune că patru luptători au fost uciși

Grupul libanez spune că patru dintre membrii săi au fost uciși în luptele transfrontaliere cu Israelul, fără a oferi detalii despre circumstanțele morții lor.

Hezbollah și armata israeliană au făcut schimb de focuri în ultimele 10 luni în paralel cu războiul din Gaza, loviturile fiind limitate în mare parte la zona de frontieră.

Săptămâna trecută, Israelul l-a ucis pe Fuad Shukr, cel mai înalt comandant militar al Hezbollah, într-o lovitură asupra grupului din suburbiile de sud ale capitalei Libanului, Beirut.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis răzbunare.

UPDATE ORA 16:00 – Vladimir Putin i-a cerut liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, ca răspunsul Iranului la eliminarea Haniya să fie restrâns

Președintele rus Vladimir Putin i-a cerut liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, un răspuns restrâns la distrugerea Niyya, sfătuind în același timp iranienii să nu atace ținte civile din Israel.

Sursele iraniene au adăugat că mesajul rusesc le-a fost transmis prin Serghei Şoigu, care este secretar al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei. Aceleași surse au declarat că Teheranul face presiuni asupra Moscovei în legătură cu primirea avioanelor de luptă Sukhoi-35.

UPDATE ORA 15:00 – Armata irakiană condamnă atacul „necugetat” asupra unei baze militare

Armata irakiană a criticat ceea ce a numit acțiuni „nesăbuite” împotriva bazelor sale, după ce cel puțin cinci membri ai personalului american au fost răniți într-un atac ieri asupra bazei militare Ain al-Assad.

„Respingem toate acțiunile și practicile nesăbuite care vizează bazele irakiene, misiunile diplomatice și locul în care se află consilierii coaliției internaționale, precum și tot ceea ce ar crește tensiunea în regiune”, se arată în declarația armatei irakiene, adăugând că, între timp, a confiscat un lansator de rachete.

Iranul și Hezbollah s-au angajat să atace Israelul în urma uciderii, săptămâna trecută, a unor figuri importante ale Hamas și Hezbollah. Se așteaptă ca atacurile lor să fie coordonate cu alți aliați din regiune, inclusiv Houthis din Yemen și Rezistența islamică din Irak.

UPDATE ORA 14:00 – Malnutriția devine din ce în ce mai gravă

Malnutriția în Gaza a devenit generalizată, iar ajutorul oferit este doar o „picătură în ocean” în comparație cu nevoile reale ale oamenilor, potrivit lui Mohammed Abu Mughaisib, coordonator medical adjunct al organizației Medici fără Frontiere, cunoscută și sub inițialele sale franceze MSF.

Situația a devenit atât de gravă încât chiar și membri ai echipei lui Abu Mughaisib au raportat că suferă de malnutriție.

UPDATE ORA 13:00 – Cel puțin 39.653 de persoane au fost ucise de Israel în Gaza începând cu 7 octombrie

Ministerul Sănătății din Gaza a publicat o actualizare cu privire la victimele palestiniene din războiul Israelului asupra Gazei.

Ministerul a adăugat că cel puțin 91.535 de persoane au fost rănite de la începutul războiului, la 7 octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 12:00 – Combatanți Hezbollah uciși într-un atac în Liban: Raport

Toate cele patru persoane ucise în atacul israelian din Mayfadoun, în Liban, erau luptători Hezbollah, relatează AFP, citând o sursă de securitate.

Reuters, citând de asemenea o sursă de securitate anonimă, a declarat că cei patru uciși erau bărbați.

Atacul este menit să inflameze și mai mult tensiunile cu gruparea libaneză, care, împreună cu Iranul, ar pregăti un atac de represalii împotriva Israelului.

UPDATE ORA 11:00 – Șase cadavre recuperate în Bureij, Rafah

Corpurile a cinci persoane ucise în tabăra Bureij din centrul Gaza și a unei persoane ucise în Rafah au fost recuperate.

Bureij se numără printre mai multe zone din centrul Gaza bombardate astăzi de forțele israeliene, conform raportului lor anterior.

Rafah a fost, de asemenea, ținta atacurilor israeliene de astăzi, adaugă raportul, mai multe clădiri rezidențiale fiind distruse acolo.

UPDATE ORA 10:00 – Buldozerele israeliene distrug infrastructura în Jenin

Un raid israelian continuă de ieri în orașul ocupat din Cisiordania, iar mass-media locale raportează pagube la drumuri și clădiri.

UPDATE ORA 09:00 – Protestatarii israelieni blochează autostrada Tel Aviv

Grupul de activiști israelieni, care include rude ale prizonierilor deținuți în Gaza, solicită guvernului premierului Netanyahu să ajungă la un acord de schimb de prizonieri cu Hamas.

Imaginile postate de jurnaliștii israelieni pe rețelele de socializare, arată cel puțin o duzină de protestatari pe autostrada Ayalon din oraș, iar câțiva dintre aceștia afișează bannere care îl condamnă pe Netanyahu.

UPDATE ORA 08:00 – Abbas va vizita Rusia în perioada 12-14 august: Raport

Agenția rusă de știri RIA, citând o sursă diplomatică, a declarat că președintele palestinian este așteptat să viziteze țara în perioada 12-14 august și să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pe 13 august.

Abbas a declarat pentru RIA că obiectivul principal al vizitei sale este de a „purta consultări și de a face schimb de opinii cu privire la ultimele evoluții de pe scena palestiniană și internațională, precum și de a coordona pozițiile și de a consolida relațiile bilaterale în toate domeniile”.

UPDATE 03:56

ONU concediază 9 angajați ai UNRWA care ar fi fost implicați în atacul asupra Israelului din 7 octombrie, scrie Financial Times.

UPDATE 03:00

Biden, Harris și cabinetul de securitate națională s-au reunit de urgență, pe fondul amenințării Iranului la adresa Israelului.

Surse CNN spun că SUA întâmpină dificultăți în a evalua când va veni răspunsul iranian și sub ce formă.

UPDATE 01:00

Presa israeliană, citând surse americane, a raportat că doi soldați americani au fost uciși în atacul cu rachetă asupra bazei Ain al-Asad din Irak, luni seară.

UPDATE 00:28

Un american înalt a declarat pentru Fox News: „Putem confirma că a existat un atac cu rachetă împotriva forțelor americane și internaționale la baza Ain al-Assad din Irak. Informațiile preliminare indică faptul că mai mulți americani au fost răniți. La bază se efectuează o evaluare a daunelor. Vom actualiza când vor fi mai multe informații”.

UPDATE 00:02

Mai mulți membri ai personalului american au fost răniți într-un atac cu rachetă împotriva bazei care găzduiește trupele americane din Irak, au declarat trei oficiali pentru Reuters.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, a spus luni că Iranul va răspunde „cu siguranță” Israelului în urma asasinării liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, le-a spus omologilor săi din G7 că Washingtonul este pregătit pentru un „atac iminent”, potrivit a două persoane familiare cu discuțiile. SUA au trimis forțe suplimentare în Marea Mediterană, pentru a-și proteja aliații și pentru a reduce riscul unei confruntări extinse.

Analiștii cred că răspunsul Iranul ar putea include un atac simultan al axei; alianța îi include totodată și pe rebelii Houthi din Yemen și grupările din Irak și Siria.

Citește și