• Musk critică guvernul britanic după incidentul din Southport.
  • Pe 29 iulie 2024, un atacator a pătruns într-un studio de dans din Southport și a înjunghiat mai mulți copii.
  • Keir Starmer a avertizat companiile de social media și propietarii lor să nu permită utilizatorilor să incite la violență în online.

Elon Musk este implicat într-un scandal cu Sir Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii, din cauza „rolului rețelelor sociale în protestele din Marea Britanie”, scrie Sky News.

Musk a repostat pe X niște informații ofensatoare la adresa guvernului britanic, la doar câteva zile după incidentul din Southport și la scurt timp după ce Keir Starmer a avertizat companiile de social media și propietarii lor să nu permită utilizatorilor să incite la violență în online.

Incidentul din Southport a avut loc pe 29 iulie 2024, când un atacator a pătruns într-un studio de dans unde se desfășura un atelier tematic Taylor Swift. Atacatorul a înjunghiat mai mulți copii; trei copii au murit și alte zece persoane au fost rănite, dintre care opt erau copii și doi adulți.

Recomandări

ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%
„MULȚUMESC, BUCUREȘTI”

Atacatorul, Axel Rudakubana, un tânăr britanic de 17 ani născut în Cardiff din părinți ruandezi, a fost arestat la fața locului și este acuzat de trei capete de acuzare de crimă și zece de tentativă de crimă. Incidentul a avut loc în timpul unei sesiuni de yoga și dans, la care erau prezenți 25 de copii.

Protestele declanșate de moartea copiilor s-au transformat în revolte la nivel național. Violențele au început după ce informații false au circulat online, sugerând că suspectul ar fi fost un imigrant musulman radical.

Manifestațiile s-au extins în mai multe orașe, inclusiv Londra, Hartlepool și Plymouth, ducând la peste 100 de arestări. Protestatarii au aruncat cu sticle și ouă în poliție, au incendiat o mașină de poliție și au lansat torțe spre Downing Street și statuia lui Winston Churchill.

Unele moschei au fost atacate, iar agenții de poliție au fost loviți cu cărămizi. Premierul Keir Starmer a avertizat că legea penală se aplică și online, iar platformele de social media au responsabilitatea de a opri răspândirea urii rasiale.

De duminică, Keir Starmer și Musk s-au ciocnit de mai multe ori pe această temă.

Cronologia disputei:

Joi, 1 august:

După izbucnirea violențelor în urma atacului din Southport, prim-ministrul a dat vina pe rețelele sociale pentru răspândirea unor informații false, potrivit cărora suspectul ar fi fost un solicitant de azil sirian sosit în Regatul Unit în 2023 cu o ambarcațiune mică.

Duminică, 4 august

În zilele următoare, Musk a interacționat cu câteva postări de pe X privind protestele din UK și suspectul din Southport. Duminică, Musk a comentat la un video, spunând că „un război civil este inevitabil” în UK.

Luni, 5 august

Purtătorul de cuvânt al lui Keir Starmer a răspuns comentariilor lui Musk, afirmând că „nu există justificare pentru astfel de declarații” și că „oricine incită la violență în online va fi pedepsit conform legii”.

Musk a răspuns întrebând de ce nu sunt protejate toate comunitățile din Marea Britanie. Musk l-a etichetat apoi pe prim-ministrul UK drept „#TwoTierKeir” (Keir cu două standarde), spunând că poliția favorizează unele proteste în detrimentul altora.

Marți, 6 august

Musk a repostat un videoclip care pare să îl arate pe un polițist arestând un bărbat din cauza unor comentarii ofensatoare de pe Facebook.

„Arestat pentru comentarii pe Facebook! Asta e Marea Britanie sau Uniunea Sovietică?”, a scris Musk pe X.

Musk a mai postat o imagine din serialul Family Guy cu Peter Griffin pe scaunul electric, comentând „Așa va arăta lumea în 2030, pentru că guvernului britanic nu i-a plăcut un comentariu de pe Facebook”.

Citește și