• Via Transilvanica are 1.400 km și traversează România în diagonală, de la N-E la S-V.
  • Pe Via Transilvanica te plimbi prin munți, păduri și sate din regiunea Transilvaniei.
  • Traseul a fost lansat în urmă cu doi ani și a câștigat deja un premiu Europa Nostra.

Te-ai gândit vreodată să traversezi în diagonală România, pe Via Transilvanica? Acest drum care a câștigat deja premiul Europa Nostra unește unele dintre cele mai tradiționale peisaje și comunități din Europa cu 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Traseul aduce o nouă viață, dar și venituri comunităților rurale izolate de aici.

BBC a venit la noi în țară și a mers să să întâlnească cu acele comunități care încă cosesc fânul cu mâna, se deplasează cu căruța și calul și mănâncă alimente pe care le cultivă singure.

Jurnalistul BBC Andrew Eames povestește despre fascinanta sa călătorie pe Via Transilvanica, un traseu de peste 1.400 km care traversează România de la nord-est la sud-vest. Acest traseu, inaugurat acum doi ani, șerpuiește prin unele dintre cele mai autentice peisaje și comunități ale Europei, incluzând 12 situri de patrimoniu mondial UNESCO și revitalizând viața în comunitățile rurale izolate.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Primele nopți și le-a petrecut în pensiuni din Sucevița și Vatra Moldoviței, unde gazdele l-au răsfățat cu mâncare tradițională. În Sadova, a fost găzduit de Elena și fiul ei, Ioan, preotul ortodox local, care i-au oferit păstrăv cu mămăligă și brânză de vaci.

Într-una din zile, Eames, după ce a parcurs deja 23 km, a început să devină neliniștit în privința aprovizionării cu apă. Își reumple bidoanele cu ajutorul măicuțelor de la Mănăstirea Pictată din Sucevița și ajunge la Poiana Ovăzului, o pajiște înaltă și deschisă, unde  întâlnește un cioban pe nume Cosma, care l-a invitat să se odihnească, oferindu-i cu generozitate rachiu de mere și mâncare.

„Traseul a fost lansat acum doi ani (este deja câștigătorul unui premiu Europa Nostra care recunoaște inițiative remarcabile de conservare a patrimoniului) și trece prin unele dintre cele mai tradiționale peisaje ale Europei, bogate în urși și lupi. De asemenea, bifează 12 situri ale Patrimoniului Mondial Unesco și aduce nouă viață (și venituri) comunităților rurale îndepărtate – comunități care cosesc încă fânul manual, se plimbă cu calul și căruța și mănâncă alimente pe care le-au cultivat ei înșiși”, a scris Eames.

„Plecând prin sate, am fost supravegheat de berze de pe coșurile de pe acoperiș, câinii care lătrau la străin în timp ce treceam. Fiecare casă din sat avea grădina de zarzavat, livadă și pui. Căpițe de fân tăiat manual bântuiau pășunile de câmpie ca niște fantome lânoase, dincolo de care începeau păduri magice de fag, de obicei cu un semn de Via Transilvanica avertizând că urșii devin «activi după amurg»”, mai relatează scriitorul britanic.

Citește și