• Rusia a trimis trupe de rezervă în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, ca răspuns la un atac ucrainean.
  • Guvernatorul regional din Kursk a declarat că forțele ruse au reușit să contracareze încercarea ucraineană de a pătrunde la frontieră.
  • Forțele aeriene ucrainene au doborât toate cele 30 de drone de atac lansate de Rusia.

UPDATE ORA 19:00 – Ucraina afirmă că o bombă rusească a ucis doi copii în curtea unei școli din regiunea Sumy

Un oficial ucrainean a declarat că un tânăr și fratele său în vârstă de 6 ani au fost uciși de o bombă ghidată rusească care a lovit curtea unei școli, joi, după ce trupele Moscovei au intensificat loviturile aeriene asupra regiunii Sumy din nord, la granița cu regiunea Kursk din Rusia.

Cei doi au fost uciși în satul Mohrytsia, a declarat Volodymyr Artiukh, șeful administrației militare din regiunea Sumy, la televiziunea națională. Acesta a declarat că în zonă a avut loc un număr fără precedent de lovituri aeriene.

„Regiunea Sumy nu a cunoscut niciodată un număr atât de mare pe zi”, a adăugat el, referindu-se la cele 56 de bombe ghidate lansate de Rusia în ultimele 24 de ore.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

UPDATE ORA 17:00 – Ucraina va folosi câini roboți pe linia frontului

Ucraina ar putea înlocui soldații cu câini roboți pe linia frontului pentru misiuni riscante precum spionarea tranșeelor rusești sau detectarea minelor.

Câinii de vânătoare nu sunt folosiți doar pentru misiuni riscante, ci pot transporta și puțin peste o piatră de muniție sau medicamente către punctele fierbinți de pe câmpul de luptă.

În cadrul unei demonstrații într-o zonă necunoscută din Ucraina, câinele metalic cunoscut sub numele de modelul „BAD One” s-a ridicat, s-a ghemuit, a alergat și a sărit în funcție de comenzile transmise de operatorul său, a relatat Agenția France Press.

„Avem soldați de supraveghere care sunt trimiși în misiuni de recunoaștere (care) sunt de cele mai multe ori oameni foarte bine pregătiți, oameni foarte experimentați (și) mereu expuși riscurilor”, a declarat operatorul care s-a prezentat sub numele de Yuri în timp ce făcea demonstrații jurnaliștilor AFP.

UPDATE ORA 16:00 – Zelenski afirmă că armata ucraineană „știe să surprindă”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a lăudat armata ucraineană pentru capacitatea sa de „a surprinde” și de a obține rezultate.

Deși nu a făcut nicio referire directă la atacul transfrontalier din regiunea rusă Kursk, este probabil că la acest lucru se referă. El a declarat în cadrul unui eveniment de prezentare a unei noi aplicații digitale pentru a reduce birocrația pentru armată: „Toată lumea poate vedea că armata ucraineană știe cum să surprindă. Și știe cum să obțină rezultate.

„Acest lucru este demonstrat de câmpul de luptă, unde soldații noștri nu numai că au rezistat forței copleșitoare a ocupanților, dar o și distrug în modul necesar pentru a proteja Ucraina – statul și independența noastră”.

UPDATE ORA 15.00 – Un consilier prezidențial ucrainean dă vina pe Rusia pentru incursiunea din Kursk

Un consilier din cadrul biroului prezidențial al Ucrainei a dat vina pe Moscova pentru incursiunea Kievului în Rusia, fără a-și asuma responsabilitatea directă pentru cel mai grav atac pe teritoriul rus din ultimele luni.

„Cauza principală a oricărei escaladări, bombardamente, acțiuni militare, evacuări forțate și distrugeri a formelor normale de viață – inclusiv pe propriile teritorii ale Federației Ruse, cum ar fi regiunile Kursk și Belgorod – este exclusiv agresiunea fără echivoc a Rusiei”, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pe social media.

UPDATE ORA 14.00 – Cel puțin 2 morți în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk din Ucraina

Cel puțin două persoane au fost ucise atunci când trupele ruse au bombardat orașul Kostiantynivka din regiunea Donetsk din estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional.

Vadym Filashkin a declarat pe Telegram că lovitura a lovit un cartier rezidențial al orașului în cursul dimineții.

UPDATE ORA 13.00 – Zelenski se întâlnește cu reprezentanții SUA și pledează pentru F-16

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu o delegație bipartizană a Camerei Reprezentanților din SUA pentru a discuta despre apărarea aeriană și despre modalitățile de a opri „orice încercare a Rusiei de a prelungi acest război”, a declarat oficialul ucrainean pe X.

„Am vorbit despre apărarea țării noastre și a valorilor noastre de teroarea rusă”, a scris Zelenskyy înainte de a mulțumi SUA pentru sprijinul său.

Într-o postare separată, el a mai spus că „F-16 sunt deja pe cerul Ucrainei și vor fi mai multe”.

UPDATE ORA 12.00 – Forțele ucrainene au înregistrat progrese importante în bătălia de la Kursk

Forțele ucrainene au înregistrat progrese importante în bătălia de la Kursk, avansând peste șase mile și străpungând două linii defensive rusești și o fortăreață.

Monitorul de război Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a confirmat avansul în contextul continuării operațiunilor ofensive mecanizate pe teritoriul rus.

UPDATE ORA 11.00 – Ucraina susține că a doborât două din cele patru rachete lansate peste noapte de Rusia

Forțele aeriene ucrainene susțin că au doborât două din cele patru rachete și toate cele patru drone lansate de Rusia în timpul unui atac nocturn, un băiat de 12 ani fiind rănit în Dnipropetrovsk.

Rusia a lansat două rachete de croazieră Kh-59 – pe care Ucraina a susținut că le-a doborât – și două rachete balistice Iskander-M, potrivit raportului.

Rachetele Iskander au vizat regiunea nord-estică Kharkiv, a declarat armata. Guvernatorul Oleh Syniehubov nu furnizase un raport cu privire la consecințele atacului până joi dimineață.

UPDATE ORA 10.00 – Procurorii ruși cer 15 ani de închisoare pentru ruso-americana care a făcut o donație pentru o organizație caritabilă ucraineană

Procurorii ruși încearcă să obțină condamnarea la închisoare a dublei cetățence ruso-americane Ksenia Karelina, acuzată de trădare pentru că a făcut o donație către o organizație caritabilă care sprijină Ucraina în februarie 2022.

Procurorii au cerut unei instanțe să o condamne pe Karelina la 15 ani de închisoare, au raportat joi agențiile de presă ruse, citând avocatul Karelinei – la o zi după ce aceasta ar fi pledat vinovată.

UPDATE ORA 09.00 – ICYMI: Lupte intense după o incursiune transfrontalieră majoră a Ucrainei în regiunea rusă Kursk

Lupte intense au loc între forțele ucrainene și trupele Moscovei după una dintre cele mai mari incursiuni pe teritoriul Rusiei de la începutul invaziei lui Vladimir Putin – determinându-l pe președintele rus să acuze Kievul de o „provocare majoră”.

Incursiunea surpriză a început marți dimineață, când sute de trupe ucrainene ar fi intrat în regiunea Kursk, potrivit Ministerului rus al Apărării și guvernatorului zonei, Alexei Smirnov. Kievul a păstrat până acum tăcerea cu privire la amploarea operațiunii.

UPDATE ORA 08.00 – Ucraina a confirmat un avans de 10 km pe teritoriul Rusiei – ISW

Forțele ucrainene au făcut avansuri confirmate de până la 10 km în regiunea rusă Kursk, pe fondul continuării operațiunilor ofensive mecanizate pe teritoriul rus, a anunțat ieri Institutul pentru Studiul Războiului.

„Imaginile geolocalizate publicate pe 6 și 7 august arată că vehiculele blindate ucrainene au avansat spre poziții de-a lungul rutei 38K-030, la aproximativ 10 km de frontiera internațională. Întinderea și localizarea actuală confirmată a avansurilor ucrainene în regiunea Kursk indică faptul că forțele ucrainene au pătruns în cel puțin două linii defensive rusești și într-o fortăreață”, a declarat think-tank-ul cu sediul la Washington în ultima sa evaluare.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Rusia a trimis trupe de rezervă în regiunea sa sudică Kursk, la granița cu Ucraina, după ce până la 300 de luptători ucraineni au atacat unitățile sale de frontieră, a declarat Ministrul rus al Apărării.

Guvernatorul regional a declarat anterior că forțele ruse au contracarat o încercare ucraineană de a pătrunde la frontieră, dar situația a rămas „dificilă”.

Forțele aeriene din Ucraina susțin că au doborât toate cele 30 de drone de atac lansate de Rusia peste noapte deasupra a șapte regiuni.

Identificând dronele ca fiind drone kamikaze „Shahed“ de concepție iraniană, forțele aeriene de la Kiev au declarat că acestea au fost lansate din două orașe portuare rusești de pe Marea Azov.

Treizeci de drone au fost detectate și toate au fost doborâte în regiunile Kiev, Khmelnytskyi, Vinnytsia, Mykolaiv, Kherson, Kharkiv și Cherkasy, a afirmat forțele aeriene.

Citește și