- Armata a cumpărat 30 de sisteme antidrone și 10 sisteme de detecție a dronelor.
- În 2023, compania românească BlueSpace Technology producea primul sistem antidronă românesc.
- Cinci drone rusești au căzut în județul Tulcea de la izbucnirea războiului din Ucraina.
BlueSpace Technology, prima companie românească producătoare de sisteme antidrone, a vândut Ministerului Apărării 30 de sisteme portabile SILENTA 6.001 şi 10 sisteme pasive NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor, într-un contract de aproape 8 milioane lei.
Advertisment
„Echipamentul este eficient asupra vehiculelor aeriene fără pilot care acţionează individual sau în grup (swarm) şi asigură perturbarea semnalelor în benzi de frecvenţă multiple, independente. Are un design ergonomic, fiind rezistent la factorii de mediu, şocuri şi vibraţii. În urma unei licitaţii publice, sistemele de combatere a dronelor UAS fabricate de BlueSpace Technology, au fost achiziţionate de Ministerul Apărării Naţionale. Conform contractului, au fost livrate 30 de sisteme portabile, model SILENTA 6001, valoare 1 197 360 de lei, fără TVA şi 10 sisteme pasive, model NOCTUA 3101 pentru detecţia dronelor, valoare 6 736 800 de lei, fără TVA”, transmite compania.
Potrivit reprezentanţilor BlueSpace Technology, „sistemele de bruiaj drone vor fi utilizate de către autorităţile competente pentru a-şi îndeplini misiunea de a coordona activitatea în domeniul apărării naţionale, potrivit prevederilor legii şi strategiei de securitate naţională”.
Recomandări
Compania privată românească poate să producă şi câteva sute de sisteme pe lună, spun reprezentanţii săi, având, în prezent, în fabrică, 150 de specialişti în domeniu. Cu toate acestea, ei spun că această capacitate poate fi extinsă pentru a răspunde nevoilor pieţei.
Întrebaţi dacă ideea dezvoltării unui sistem antidronă a venit ca urmare a conflictului din Ucraina – întrucât acesta este primul conflict în care folosirea dronelor s-a impus în faţa utilizării altor tipuri de echipamente – BlueSpace Technology transmite că ideea a pornit de la „dorinţa de a crea un produs competitiv la nivel internaţional, care să fie fabricat 100% în România. Misiunea BlueSpace Technology a fost încă de la înfiinţare aceea de a demonstra că putem dezvolta şi la noi ţară produse de înaltă tehnologie, la standarde internaţionale”.
România este doar unul dintre primele state care şi-au arătat interesul faţă de aceste sisteme, compania transmiţând că şi alte ţări s-au văzut e de achiziţii similare. Letonia, Danemarca şi Ungaria ar putea urma pe lista ţărilor care ar putea avea sistemele româneşti.
„Mai multe ţări şi entităţi şi-au manifestat interesul faţă de aceste sisteme. Participăm la o licitaţie pentru a le vinde către Letonia şi avem în desfăşurare discuţii de testare cu Danemarca, Ungaria şi NATO. În viitorul apropiat, urmărim să ne extindem gama de echipamente din domeniul războiului electronic. Această extindere include dezvoltarea şi integrarea de noi tehnologii destinate detectării, perturbării şi neutralizării comunicaţiilor şi sistemelor electronice. Prin diversificarea portofoliului de produse, compania vizează să ofere soluţii avansate şi eficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai complexe”, se mai arată în răspunsul primit de MAS de la reprezentanţii companiei.
Citește și
- Rafila, după ce două doctorițe de la ATI au fost reținute: „Cine este vinovat, să plătească. Trebuie să lăsăm justiția să-și urmeze cursul”
- România așteaptă o decizie în cazul gimnastei Sabrina Voinea în finala de la sol. Federația Română de Gimnastică a depus cereri oficiale la TAS
- România se menține pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi
Partenerii noștri