• Medicii spun că bărbatul avea multe comorbidități și a fost pus pe oxigen
  • Directorul DSP Sibiu, Gabriel Budescu spune că nu exista posibilitatea ca pacientul să fie transferat din motiv că în Ardeal toate paturile ATI fiind ocupate
  • Spitalul din Mediaș nu are terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19

Un bărbat de 65 de ani, din Mediaș, județul Sibiu, a murit, vineri, așteptând să se elibereze un pat de terapie intensivă. Omul avea multe comorbidități, a fost pus pe oxigen de medicii de la Spitalul Municipal, însă, în cele din urmă organismul său a cedat.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Gabriel Budescu, a declarat, vineri seara, pentru Mediafax, că medicii de la Spitalul Municipal Mediaș au făcut tot ce s-a putut pentru acest pacient, însă, din păcate, în cele din urmă a fost declarat decesul. Spitalul din Mediaș nu are terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19, aici urmând ca, de luni, să fie instalate două sau trei posturi.

„Pacientul a fost pus pe oxigen. Nu a fost intubat, dar a fost pus pe oxigen. A avut mai multe comorbidități, cardiopatie ischemică, diabet. A decedat. I s-au acordat toate îngrijirile, a avut oxigen, doar că nu a fost intubat. La Mediaș nu se putea intuba, pentru că secția de Terapie Intensivă este pentru ceilalți pacienți, care veneau din secții unde au fost operați. Erau oricum posturile (de ATI – n.r.) ocupate. Aici (la Spitalul Mediaș – n.r.) nu este Terapie Intensivă pentru COVID. Vor pregăti, începând de luni, 2 sau 3 posturi de Terapie la Spitalul Municipal”, a declarat, Budescu.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Întrebat dacă s-a încercat transferul acestui pacient în alt spital unde ar fi putut fi găsit un post de ATI, Budescu a spus că în Ardeal nu mai există această posibilitate, toate paturile ATI fiind ocupate.

„Este plin de pacienți care doresc să meargă la ATI (…) câte 3 – 4 – 5 – 7… nicăieri nu există posibilitatea. Sau cel puțin în Ardeal nu există posibilitatea aceasta. Dar să știți că și pacienții intubați își pot pierde viața, pentru că este o luptă”, a mai spus Budescu.

Acesta trage un semnal de alarmă: situația va deveni din ce în ce mai dificilă.

„Eu doresc să nu ne mai întâlnim cu situații de acest fel. Situația va deveni din ce în ce mai dificilă pentru că sunt persoane în vârstă, care, din păcate, din neatenția lor, ori din neatenția familiei, a colegilor, ajung să ia acest virus și să știți că situația este foarte delicată”, a mai declarat directorul DSP Sibiu.

Pacienții cu COVID-19 în stare gravă sunt tratați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, unde există doar 12 paturi de Terapie Intensivă. Deși până la începutul lunii octombrie, spitalul a putut primi pacienți și din alte județe, în ultimele două săptămâni, cinci pacienți cu COVID-19 au fost transferați la secții ATI din județul Argeș.

Mai multe localități din județul Sibiu, între care și municipiul Sibiu, intră, de sâmbătă, în scenariul roșu, din cauza ratei de infectare, care a trecut de 3 la mia de locuitori.