• Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles va avea loc pe 14 iulie 2028.
  • Jocurile din 2028 reprezintă a treia oară când LA găzduiește Jocurile Olimpice.
  • Cel mai recent buget preconizează cheltuieli de aproape 7 miliarde de dolari.

Toată acțiunea sportivă s-a încheiat acum la Jocurile Olimpice de la Paris, iar faimosul steag cu cinci inele este predat orașului gazdă din 2028, Los Angeles, scrie BBC. Cetățenii americani care au călătorit la Paris pentru Jocurile din acest an au declarat pentru BBC că au mari speranțe pentru 2028.

Marisa, rezidentă din LA, era încrezătoare că evenimentul va fi presărat în mod corespunzător cu „glamourul Hollywoodian” local. Dar ea a susținut că Parisul a ridicat ștacheta. Colegii americani care au vorbit cu BBC s-au îngrijorat că Los Angeles nu va putea egala rețeaua impresionantă de transport public din Franța.

Cu numărătoarea inversă până la LA în curs de desfășurare, iată ce știm până acum despre următoarele Jocuri de vară – care vor marca și primele Jocuri Paralimpice din LA:

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles va avea loc pe 14 iulie 2028, cu ceremonia de închidere la puțin peste două săptămâni, pe 30 iulie. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice va avea loc pe 15 august, iar evenimentul de închidere va avea loc pe 27 august.

În total, peste 50 de sporturi olimpice și paralimpice vor avea loc în peste 800 de evenimente.

Jocurile din 2028 reprezintă a treia oară când LA găzduiește Jocurile Olimpice, iar organizatorii – care au fost dornici să-și sublinieze acreditările în materie de sustenabilitate – au spus că nu vor fi necesare construcții noi, permanente pentru eveniment.

În schimb, zeci de site-uri existente au fost alocate pentru utilizare, inclusiv stadionul de acasă al echipei de fotbal LA Galaxy și LA Memorial Coliseum, care va găzdui evenimentele de atletism așa cum a făcut-o în cele două Olimpiade anterioare din LA.

Poate deloc surprinzător, într-un oraș care este renumit pentru țărmul său mărginit de palmieri, voleiul de plajă este de așteptat să fie găzduit pe o plajă reală – ceva ce nu a fost posibil la Paris anul acesta.

Dar unele locații vor trebui adaptate. De exemplu, Stadionul SoFi, așa cum este cunoscut în prezent, din suburbia Inglewood, va fi transformat pentru a găzdui cursele de înot, cu un bazin olimpic adăugat.

Între timp, locuințele pentru studenți de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) vor fi transformate în camerele atleților pentru vară și vor oferi facilități de antrenament.

Din perspectiva sustenabilității, rămâne de văzut dacă LA poate reuși Jocurile „fără mașini” pe care le-a promis după ce a câștigat oferta în 2017.

Mutarea a mii de spectatori prin întinsul oraș californian reprezintă o provocare uriașă pentru organizatori – cu speranțele actuale de tranzit fără mașini fixate pe o flotă de autobuze, după ce planurile pentru o modernizare majoră a rețelei feroviare au eșuat, potrivit Los Angeles Times.

Nici nu va veni ieftin. Cel mai recent buget preconizează cheltuieli de aproape 7 miliarde de dolari (5,5 miliarde de lire sterline) pentru Jocurile în sine, în plus față de orice îmbunătățiri de transport.

Pe lângă sporturile olimpice mai familiare, Jocurile de la Los Angeles vor vedea o revigorare a unor discipline nemaivăzute de ceva vreme, precum și câteva completări noi.

  • Crichetul va fi jucat la Jocurile Olimpice pentru prima dată din 1900. În LA, ne putem aștepta să vedem turnee în T20 – un format scurt, care vede ambele echipe limitate la bowling și la bataie pentru cel mult 20 de overuri fiecare. Marea Britanie va avea șanse reale de a câștiga măcar o medalie, deoarece are unii dintre cei mai buni jucători de cricket din lume
  • Lacrosse revine în forță. În ciuda faptului că este unul dintre cele mai vechi sporturi jucate în America de Nord, lacrosse nu a fost jucat la nivel olimpic de mai bine de un secol. Un nou format va fi introdus în 2028, care va vedea echipe de șase persoane folosindu-și bastoanele de lacrosse pentru a trage o minge într-o poartă
  • Baseball/softball – sporturi de bâtă și minge de tip similar, jucate de bărbați, respectiv de femei, vor reveni și ele, fiind omise la Paris în 2024
  • Squash-ul urmează să-și facă prima apariție la o Olimpiada după ani de campanie din partea pasionaților
  • Fotbalul steag va face și debutul olimpic. Aceasta este o versiune fără contact a fotbalului (american), jucată pe un teren mai mic, cu echipe mai mici, în care placările se fac prin îndepărtarea unui steag de la un adversar. Este varianta cu cea mai rapidă creștere a sportului în Marea Britanie, potrivit Asociației Britanice Americane de Fotbal
  • Va exista și o nouă disciplină paralimpică: Paraclimbing. Acest lucru provoacă atleții din diferite clasificări să escaladeze un perete de 15 m (50 ft) folosind prinderi de mână

Anumite alte sporturi olimpice, care sunt relativ noi în linie, vor continua, inclusiv surfing , skateboarding și alpinism sportiv . Dar breaking dance , care a debutat la Jocurile de la Paris, nu a fost ales ca una dintre discipline – spre dezamăgirea unora, având în vedere că acest tip de street dance a fost dezvoltat de SUA .

Citește și