• Mediatorii vor întâlni echipele de negociere ale Israelului și Hamas săptămâna viitoare.
  • Discuțiile sunt programate să aibă loc la Cairo sau Doha.
  • Întâlnirile vor avea loc joi.

Aliații Premierului israelian Benjamin Netanyahu au informat jurnaliștii și oficialii guvernamentali că acesta este pregătit să încheie un acord, chiar dacă acest lucru ar putea avea consecințe semnificative asupra stabilității coaliției sale de guvernare, conform a două surse israeliene citate de CNN. Acești aliați au subliniat că Netanyahu este dispus să facă compromisuri, chiar dacă riscă să piardă sprijinul unor partide din coaliția sa, care se opun ferm unui acord de încetare a focului. Noul lider al grupării Hamas, Yahya Sinwar – ales după ce Ismail Haniyeh a fost ucis în Iran – doreşte un astfel de acord, afirmă mediatorii egipteni şi qatarioţi.

Cu toate acestea, există o profundă scepticism în rândul oficialilor din sistemul de securitate israelian cu privire la determinarea reală a lui Netanyahu de a ajunge la un acord. Acest scepticism se datorează în mare parte opoziției vehemente din partea unor facțiuni de extremă dreaptă din coaliția sa guvernamentală, care au avertizat în mod repetat că vor părăsi guvernul dacă Premierul va accepta un acord de încetare a focului. „Nimeni nu știe cu adevărat ce intenționează Bibi (Benjamin Netanyahu – n.red.)”, a declarat o sursă israeliană pentru CNN, reflectând incertitudinea din cercurile politice de la Tel Aviv.

Pe de altă parte, Premierul israelian se va confrunta cu o presiune enormă din partea Statelor Unite pentru a ajunge la un acord. Oficialii americani au transmis clar omologilor israelieni că este imperativ să se ajungă la un acord de încetare a focului și la eliberarea ostaticilor, pentru a preveni escaladarea tensiunilor și a violenței în regiune. Washingtonul consideră că menținerea actualului curs al conflictului ar putea duce la destabilizarea și mai mare a Orientului Mijlociu, iar un acord de încetare a focului este văzut ca o soluție esențială pentru a preveni o criză regională majoră.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Mediatorii vor avea întâlniri cu echipele de negociere ale Israelului și Hamas săptămâna viitoare, la Cairo sau Doha, cu discuții programate pentru ziua de joi.

Citește și