• Armata israeliană a declarat că a trimis astăzi multe provizii în Gaza.
  • COGAT a spus într-o postare pe X că eforturile vor continua.
  • ONU a raportat de luni de zile că armata israeliană prezintă blocaje semnificative.

UPDATE ORA 19:00 – Lucrătorii umanitari din Gaza solicită încetarea focului și denunță uciderea femeilor și a copiilor

Dimensiunea devastării din Gaza nu ar trebui să ne „amorțească”, ci ar trebui să ne „aprindă hotărârea de a căuta dreptatea și pacea”, îndeamnă Tarneem Hammad, manager de advocacy și comunicare pentru Medical Aid for Palestinians (MAP).

„Patruzeci de mii de vieți pierdute în Gaza… Nu mai mult”, a declarat Hammad.

UPDATE ORA 17:00 – Scholz îndeamnă Iranul să evite escaladarea Orientului Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, să facă tot posibilul pentru a preveni o nouă escaladare militară în Orientul Mijlociu într-o convorbire telefonică de luni, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului german.

Recomandări

ISRAELUL DEPĂȘEȘTE LINIA ROȘIE
BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL

Scholz a fost citat spunându-i lui Pezeshkian că „spirala violenței din Orientul Mijlociu trebuie întreruptă acum, deoarece orice alt curs ar duce la un pericol incalculabil pentru țările și oamenii din regiune”.

Apelul vine într-un moment în care se așteaptă ca Iranul și Hezbollah să riposteze pentru asasinarea de către Israel a două personalități: Ismail Haniyeh al Hamas, care a fost ucis la Teheran, și comandantul Hezbollah Fuad Shukr în capitala libaneză Beirut.

UPDATE ORA 16:00 – Israelul susține că 31 de membri Hamas și PIJ au fost uciși în atacul asupra unei școli

Armata israeliană afirmă că a ucis sâmbătă zeci de luptători Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în timpul unui atac asupra școlii al-Tabin din orașul Gaza.

Imediat după atac, armata declarase că 19 agenți ai grupărilor palestiniene au fost uciși în ceea ce a descris ca fiind o cameră de comandă pentru cele două grupări. Armata a publicat acum numele a încă 12 presupuși luptători care au fost uciși în atac.

Apărarea civilă palestiniană din Gaza a declarat că peste 100 de palestinieni strămutați, adăpostiți în școală, au fost uciși și alte zeci au fost răniți într-unul dintre cele mai grave atacuri din războiul de 10 luni.

UPDATE ORA 15:00 – Arme introduse clandestin în Cisiordania ocupată prin Iordania: Katz

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a acuzat Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran și luptătorii Hamas din Liban că introduc ilegal „arme și fonduri în Iordania cu scopul de a destabiliza regimul”.

El a afirmat la X că aceste arme și bani sunt apoi trecute ilegal peste granița de est, inundând Cisiordania ocupată, în special taberele de refugiați, cu scopul de a crea un „front terorist islamic pro-iranian”.

Ministrul a mai afirmat că Iranul „controlează efectiv taberele de refugiați” din Cisiordania prin intermediarii săi, lăsând Autoritatea Palestiniană „neputincioasă să acționeze”.

UPDATE 14:00 – Forțele aeriene israeliene suspendă călătoriile în străinătate pentru personal

Forța a emis ordinul în timp ce regiunea se pregătește pentru posibile atacuri asupra Israelului de către Iran și aliații săi după uciderea comandanților Hamas și Hezbollah. Instrucțiunile de siguranță din partea armatei pentru publicul larg au rămas neschimbate, a spus armata israeliană.

UPDATE 13:00 – Forțele israeliene au reținut 12 persoane în Cisiordania ocupată

Arestările peste noapte au avut loc în Jenin, Hebron, Ramallah, Qalqilya și Ierihon, potrivit Comisiei pentru Afaceri ale Deținuților și Foștilor Deținuți și al Societății Prizonierilor Palestinieni.

Printre cei reținuți se numără foști prizonieri și un copil, se arată într-un comunicat al organizațiilor.

De când a început războiul, forțele israeliene au reținut peste 10.000 de palestinieni, au adăugat ei.

UPDATE 12:00 – Lufthansa extinde suspendările de zbor din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

Compania aeriană germană spune că și-a prelungit suspendarea zborurilor către Tel Aviv, Teheran, Beirut, Amman și Erbil până pe 21 august, pe fondul temerilor privind o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

Lufthansa nu va folosi spațiul aerian iranian și irakian în acea perioadă, se arată într-un comunicat.

UPDATE 11:00 – Brigăzile Qassam spun că aU ucis coloneli israelieni în Cisiordania ocupată

Forțele de securitate israeliene spun că un colonel a fost împușcat și omort după ce oameni înarmați au deschis focul asupra vehiculelor care treceau pe teritoriul palestinian ocupat. Aripa armată a Hamas, Brigăzile Qassam, și-a revendicat responsabilitatea pentru împușcătură.

Un alt colonel israelian a fost rănit în atac, în apropierea unei așezări ilegale din Valea Iordanului.

Șeful personalului militar israelian a vizitat locul atacului, iar forțele israeliene au efectuat raiduri în mai multe sate palestiniene în urma împușcăturii.

UPDATE 10:00 – Hezbollah spune că a lovit echipamentele de supraveghere din nordul Israelului

Grupul libanez spune pe Telegram că a lovit ținta într-un loc militar israelian din apropierea orașului Metula „cu arme adecvate”. A adăugat că atacul efectuat la ora 8:40 (05:50 GMT) a lovit direct echipamentul și l-a distrus.

UPDATE 09:00 – Rachete interceptoare israeliene avariază o casă din nordul Israelului

Ynet News din Israel raportează că o rachetă interceptor israeliană a aterizat pe acoperișul unei case din nordul Avdon Moshav, în timp ce apărarea antiaeriană a țării încerca să doboare un baraj de rachete trase de Hezbollah. Locuitorilor casei nu li s-a spus să evacueze, a spus Ynet într-o alertă de știri.

„Acoperișul a fost deteriorat, nu a fost activată nicio alarmă la fața locului”, a adăugat acesta.

UPDATE 08:00 – Mai multe raiduri aeriene israeliene, atacuri de artilerie au fost raportate în Gaza

Presa palestiniană raportează mai multe atacuri de artilerie israeliene asupra Deir el-Balah și a taberei Maghazi din centrul Gazei, precum și asupra orașului Abasan al-Jadida, la est de orașul Khan Younis, din sud.

Al Jazeera Arabic au raportat și un bombardament intens israelian în cartierul Sabra din nordul orașului Gaza.

Anterior, AJA a raportat că cel puțin trei palestinieni, inclusiv un paramedic, au fost uciși în timp ce Israelul bombarda orașul Bani Suheila, la est de Khan Younis.

UPDATE 07:00 – Un alt soldat israelian a fost ucis în Gaza

Armata israeliană a declarat că Omer Ginzburg, în vârstă de 19 ani, a fost ucis duminică în sudul Gazei.

La sfârșitul lunii iulie, armata a declarat că cel puțin 329 de soldați israelieni au fost uciși în ofensiva terestră din Gaza și în operațiunile de-a lungul graniței de nord a Israelului.

UPDATE 3:00

IDF spune că aproximativ 30 de proiectile au fost lansate din Liban spre nordul Israelului în timpul nopții.

În raport, IDF a declarat că proiectilele au fost identificate traversând dinspre Liban, câteva dintre ele căzând în zone deschise. Nu au fost raportate răniți sau pagube, scrie Times Of Israel.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că a trimis astăzi multe provizii în Gaza, inclusiv un camion care transporta insulină, vaccinuri și alte medicamente, scrie Al Jazeera.

Organizația Coordonarea activităților guvernamentale în teritorii (COGAT) care manageriază ajutorul a spus într-o postare pe X că eforturile vor continua.

ONU și organizațiile internaționale de ajutor care lucrează în Gaza au raportat de luni de zile că armata israeliană prezintă blocaje semnificative în ceea ce privește accesul ajutorului umanitar pe teritoriul asediat, în ciuda condițiilor catastrofale cu care se confruntă civilii din cauza atacurilor sale necruțătoare.

Citește și