• 2 din 3 tineri (71%) apreciază viața lor de zi cu zi ca fiind bună și foarte bună comparativ cu 2020 (80%).
  • În rândul tinerilor vulnerabili, numai o treime sunt optimiști.
  • Accesul pe piața muncii este considerat cel mai important, cu mai mult de 2 din 3 tineri (68%) care îl indică drept prioritar.

De la starea de spirit care este reflectată în sondaj ca fiind extrem de pozitivă, la probleme stringente recunoscute de aceștia ca șanse la locuințe corespunzătoare, la locuri de muncă de calitate plus opinii în mare majoritate negative despre eficiența sistemului de educație. Acestea sunt o parte dintre cele mai importante rezultate ale „Barometrului tinerilor” realizat de CURS la comanda Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Cercetarea este împărțită în 9 capitole: Calitatea vieții, Educație, Ocupare și antreprenoriat, Participare politică și civică, Servicii pentru tineri, Stil de viață – timp liber, Drepturile omului, toleranță și discriminare; Mobilitate și Migrație, Contextul actual specific.

Dintre principalele rezultate la percepția calității vieții, documentul arată că 2 din 3 tineri (71%) apreciază viața lor de zi cu zi ca fiind bună și foarte bună comparativ cu 2020 (80%). În rândul tinerilor vulnerabili, numai o treime sunt optimiști.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Pe de altă parte, la întrebarea privind problemele extrem de serioase pe care le identifică, respondenții au menționat problema locuirii și cea a accesului la locuri de muncă: Șansa de a avea o locuință corespunzătoare este percepută ca fiind deosebit de problematică pentru mai mult de 2 din 3 tineri (79%).

În privința serviciilor pe care tinerii le consideră necesare din partea autorităților, rezultatele arată o mare nevoie pe care aceștia o resimt de a obține sprijin pe mai multe direcții.

Accesul pe piața muncii este considerat cel mai important, cu mai mult de 2 din 3 tineri (68%) care îl indică drept prioritar. Pe locurile următoare se situează locuințele pentru tineri (53%) și accesul la educație (52%) care sunt o prioritate pentru mai mult de jumătate  dintre respondenți. 

Citește și