• Mpox – variola maimuței – este o boală infecțioasă care poate provoca erupții cutanate și leziuni ale pielii, printre alte simptome, inclusiv febră, dureri de cap și umflarea ganglionilor limfatici.
  • Epidemia actuală este cauzată de o variantă mai periculoasă a virusului comparativ cu cea din 2022.
  • Epidemia din 2022 a fost determinată de un tip diferit de virus, cunoscut sub numele de clade II, care de obicei provoacă boli mai puțin severe. Această variantă a virusului s-a răspândit prin Europa, Statele Unite și Canada în timpul acelei epidemii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat o nouă urgență globală de sănătate, pe măsură ce Africa se confruntă cu o epidemie de mpox – variola maimuței – care se răspândește rapid și este mortală, scrie POLITICO.

Virusul a fost detectat pentru prima dată în numeroase țări din Africa și afectează disproporționat copiii.

În decursul acestui an, virusul a ucis cel puțin 517 oameni, cu peste 17.000 de cazuri suspecte în întreaga Africă, conform Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC).

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Detectarea și răspândirea rapidă a unei noi clade de mpox în estul Republicii Democrate Congo, detectarea sa în țările vecine care nu raportaseră anterior cazuri de mpox și potențialul de răspândire ulterioară în Africa și dincolo de aceasta sunt foarte îngrijorătoare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă miercuri seara.

Cazurile au crescut dramatic din 2022, când OMS a declarat ultima dată variola maimuței o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC).

Recent, o variantă alarmantă, care a apărut pentru prima dată în 2023, s-a răspândit în cadrul Republicii Democrate Congo și în regiunile învecinate, fiind acum înregistrată în cel puțin cinci țări.

Un om de știință de top din Regatul Unit a avertizat că Europa ar trebui să fie, de asemenea, „foarte îngrijorată”, deoarece țările nu mai protejează cetățenii împotriva mpox prin vaccinarea împotriva variolei.

Ce știm până acum despre noua variantă și cât de alarmată trebuie să fie Europa

Mpox (cunoscut anterior sub numele de variola maimuței) este o boală infecțioasă care poate provoca erupții cutanate și leziuni ale pielii, printre alte simptome, inclusiv febră, dureri de cap și umflarea ganglionilor limfatici.

Este transmisă prin contact cu leziunile unei persoane infectate, animal sau material contaminat.

Boala poate fi foarte gravă pentru unii oameni, chiar fatală. Persoanele cu HIV au un risc crescut de îmbolnăvire severă — o preocupare majoră în unele părți ale Africii unde mpox se răspândește în prezent.

Ultima urgență globală de mpox a fost încheiată oficial în mai 2023, când OMS a lăsat să expire alerta temporară PHEIC, pe măsură ce epidemia a scăzut. Virusul a rămas însă o problemă serioasă în Africa.

Ce este diferit în această epidemie

Epidemia din 2022 a fost determinată de un tip diferit de virus, cunoscut sub numele de clade II, care de obicei provoacă boli mai puțin severe. Această variantă a virusului s-a răspândit prin Europa, Statele Unite și Canada în timpul acelei epidemii.

Cu toate acestea, tipul de mpox endemic în RDC, clade I, este mai periculos și se răspândește acum în Africa Centrală și de Est. Țările din alte părți ale continentului sunt, de asemenea, afectate de diferite tipuri de virus.

„Clade I este o infecție foarte gravă” a declarat David Heymann, profesor de epidemiologie a bolilor infecțioase la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) și expert în mpox.

Cum se răspândește boala

Istoric, mpox a fost considerată o boală zoonotică care putea provoca, de asemenea, infecții la oameni. Din 2016, s-a observat o transmitere umană susținută.

Conform celui mai recent raport al OMS, publicat pe 12 august, nu există încă informații detaliate despre căile de transmitere care determină epidemia din Africa Centrală.

Contactul sexual este un factor semnificativ, dar nu singurul. Transmiterea sexuală a clade I a fost înregistrată pentru prima dată în RDC (Republica Democrată Congo) în 2023, când virusul a început să se răspândească rapid printre homosexuali.

Cine este expus riscului

Karim a spus că acum există o populație mult mai mare de oameni susceptibili la mpox, deoarece nu au fost niciodată vaccinați împotriva variolei, o boală similară care a fost eradicată în 1980 și pentru care vaccinarea poate oferi, de asemenea, protecție împotriva mpox.

Copiii sunt clar disproporționat expuși riscurilor din ultima epidemie. În iunie, OMS a raportat că, în RDC, 39% din cazuri și 62% din decese erau la copii cu vârsta sub 5 ani.

Ce înseamnă PHEIC

Au existat șapte PHEIC-uri (inclusiv unul legat de mpox) de la prima stabilire a acestui sistem de alertă în 2005, fiecare fiind diferit.

Este cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate emite OMS — până anul viitor, când reglementările internaționale de sănătate actualizate adoptate în iunie vor intra în vigoare, adăugând o alertă pandemică mai serioasă.

Ce poate face UE pentru a ajuta

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va trimite 215.000 de doze de vaccin mpox de la Bavarian Nordic către Africa CDC. Autoritatea de Pregătire și Răspuns la Urgențe în Sănătate (HERA) a promis, de asemenea, să ajute Africa CDC cu testarea și secvențierea virusului, cu un grant de 3,5 milioane de euro care urmează să fie acordat la începutul toamnei.

Directorul general al Africa CDC, Jean Kaseya, a numit donația un „pas crucial” în lupta împotriva mpox, dar sunt necesare mai multe vaccinuri.

Citește și