Masseto este fără îndoială, unul dintre cele mai apreciate vinuri din Merlot din lume, un adevărat Super Toscan. Produs inițial sub umbrela Tenuta della Ornellaia, proprietate a familiei Frescobaldi, din 2017 are o identitate proprie prin darea în folosință a noii crame. Celebrul vinificator ruso-american André Tchelistcheff a fost primul care a intuit terroir-ul unic al parcelei de numai 7 hectare, numită Masseto. Sunt 2 factori naturali care fac ca acest terroir să fie unic: Solul argilos de culoare albastră este plin de minerale și fosile marine (a fost fundul unei mări vechi de milioane de ani), fiind locul perfect pentru Merlot. Straturile de lut sunt dure ca piatra și au aspectul unor roci solide. Denumirea italiană pentru rocă este „masso”. Numele Masseto se referă la această caracteristică a solului. Al doilea factor este proximitatea față de Marea Tireniană care, în timpul perioadei de coacere, acționează ca o oglindă, oferind viței mai multă lumină și căldură, dar și o briză subtilă și răcoritoare, ce are un efect de temperare a procesului de coacere, care devine mai lung și mai profund, rezultând un echilibru perfect între taninuri și aciditate. Recoltarea se efectuează în mai multe etape. Strugurii sunt desciorchinați și selectați manual, și apoi zdrobiți ușor. Fermentația are loc individual pentru fiecare lot în parte, în rezervoare de beton. Conversia malolactică și maturarea se fac în baricuri 100% noi. Vinurile sunt apoi asamblate și maturate în butoaie pentru încă 24 de luni. Etapa finală a procesului de vinificare implică și 12 luni de învechire în sticlă. Masseto 2020, culoare roșie rubinie, nas intens în care regăsim fructe negre, zmeură, căpșuni, cuișoare, lemn dulce. Pe palat e sec, aciditate vibrantă, taninuri zvelte, matasoase, complementate de note de grafit, balsam și mentă. Postgust generos în care regăsim note discrete de tutun.
Un vin încă tânăr, dar elegant, concentrat și sofisticat.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL