• Constituția îi dă dreptul lui Macron să numească pe cine vrea, Castets persistă.
  • Candidata vrea să aplice programul NFP negociind în Parlament «pe proiecte».
  • Castets și-a făcut coming out-ul, francezii spun că nu interesează pe nimeni ce face ea în viața privată.

După fervoarea Jocurilor Olimpice, Emmanuel Macron, care a ales să dizolve Adunarea Naţională a doua zi după alegerile europene, a lăsat de înțeles că va numi un prim-ministru la „mijlocul lunii august”. Propusă de Noul Front Popular, Lucie Castets se numără printre candidații pentru această funcție, chiar dacă președintele a respins-o.

Timp de doua săptămâni, imediat după alegeri, partidele din coaliția de stânga au negociat, s-au certat, au rupt și s-au împăcat în principal din cauza lui Jean-Luc Melenchon care dorea neapărat un candidat din partidul său. Lucie Castets a ieșit din joben cu forcepsul cu câteva ore înaintea primului interviu pe care președintele l-a acordat după alegeri, de teamă că acesta ar putea anunța un nume din afara coaliției Noului Front Popular.

Castets s-a ocupat până în prezent de finanțele primăriei Capitalei în mandatul socialistei Anne Hidalgo și bilanțul său este descurajant – în doi ani, o gaură amețitoare în finanțele parizienilor. Asta n-a împiedicat-o să accepte propunerea și să afirme că va aplica programul coaliției care a ajuns în frunte – deși foarte departe de majoritatea absolută – după alegeri. Un program amețitor de 250 de miliarde de euro pe an care ar adânci deficitul Franței, finanțat prin împrumuturi și prin eludarea Pactului european de stabilitate.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Cum se prezintă Lucie Castets?

Un prim interviu a fost destul de prost primit: ea și-a făcut coming out-ul, dar reacțiile păreau să spună că nu interesează pe nimeni cu cine e căsătorită și ce face în viața privată.

Un nou interviu acordat săptămână aceasta cotidianului Le Parisien se vrea ceva mai profesionist. „Nu sunt aici pentru a-i face pe plac lui Emmanuel Macron, dar logica instituțională impune că guvernul trebuie să revină NFP, care a câștigat cele mai multe locuri”, a declarat ea.

„Știm bine că majoritatea noastră este relativă”, a explicat Lucie Castets, care dorește să aplice programul NF , găsind în același timp acorduri pe care le-ar vrea cu toată lumea mai puțin cu Reuniunea Națională a Marinei Le Pen.

În Adunarea Națională, peste 70% dintre deputați sunt la dreapta sau centru dreapta, împărțiți dintre diferitele formațiuni, destul de greu de văzut cu cine ar putea constitui majorități pe proiecte de stânga extremă.

Citește și