• Armata a spus mai devreme că bărbatul a fost atacat de un palestinian care i-a furat arma.
  • Niciun grup nu și-a revendicat până acum responsabilitatea.
  • Violența în Cisiordania ocupată a escaladat

UPDATE ORA 21:25 – Surse de securitate libaneze au declarat pentru Al-Arabi TV: 5 rachete lansate din aeronave israeliene au vizat puncte din Baalbek, estul Libanului

Raport: Israelul a atacat depozitele de arme din Valea Libanului.

UPDATE ORA 19:00 – Hezbollah afirmă că a atacat două barăci militare israeliene

Hezbollah afirmă că a bombardat în această după-amiază cazarma Zabdin din fermele libaneze ocupate Shebaa, adăugând că a fost vizată și cazarma Ramim.

Am relatat anterior că Hezbollah a afirmat că a lovit cu o rachetă Burkan situl militar israelian Bayyad Blida de lângă granița dintre Liban și Israel.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

UPDATE ORA 18:00 – Armata israeliană confirmă „extinderea” invaziei terestre asupra Khan Younis, Deir el-Balah

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a confirmat o extindere a ofensivei terestre asupra Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, și la periferia Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.

Armata a difuzat imagini aeriene cu ceea ce a declarat a fi un tunel lung de 1,5 km (aproape 1 milă) care era în curs de demolare. De asemenea, a declarat că soldații israelieni au ucis un număr nespecificat de luptători palestinieni și au găsit arme în Khan Younis.

UPDATE ORA 17:00 – Hamas face apel la o acțiune globală împotriva atacurilor israeliene asupra lucrătorilor umanitari

Hamas a făcut apel la toate țările să „criminalizeze practicile și încălcările rasiste și criminale” comise de Israel împotriva echipelor de ajutor umanitar care sprijină palestinienii din Fâșia Gaza.

„Poporul nostru a fost supus celui mai odios genocid din istoria modernă timp de 10 luni, care va rămâne o pată de rușine pentru toți cei care nu au reușit să îl oprească, să îi pună capăt și să îi urmărească pe autorii săi în instanțele internaționale”, a afirmat grupul într-o declarație pentru a marca Ziua mondială a ajutorului umanitar.

Hamas a declarat că organizațiile de ajutorare arabe, islamice și internaționale trebuie să își „intensifice” eforturile pentru a ajuta palestinienii, în special în enclava asediată.

UPDATE ORA 16:00 – O instanță britanică primește un caz care detaliază crimele de război israeliene

Avocații care doresc să obțină un ordin care să împiedice guvernul Marii Britanii să continue să acorde licențe de export de arme companiilor britanice care vând arme Israelului și-au prezentat cazul la Înalta Curte din Londra, potrivit ziarului The Guardian.

Procesul este susținut de 14 declarații ale martorilor, medici palestinieni și occidentali, care acoperă mai mult de 100 de pagini și includ descrieri ale palestinienilor torturați, lăsați netratați în spitale și incapabili să scape de bombardamentele israeliene constante din Gaza, se arată în raport.

Cazul a fost intentat de o alianță de ONG-uri, printre care Al-Haq, Global Legal Action Network (GLAN), Amnesty International, Oxfam și Human Rights Watch, potrivit The Guardian.

Raportul a precizat că aceasta a fost prima încercare de a aduce în fața unui judecător britanic mărturii atât de grafice ale presupuselor crime de război israeliene de la 7 octombrie anul trecut.

UPDATE ORA 15:00 – Avioanele israeliene sparg din nou bariera sunetului deasupra Beirutului

Avioanele de război israeliene au survolat din nou capitala libaneză la joasă înălțime, rupând bariera sunetului după mai multe zile de calm relativ.

UPDATE ORA 14:00 – Conflictul Hezbollah-Israel se extinde treptat

Fără îndoială, traiectoria acestui conflict este în creștere. A existat o escaladare a ostilităților de la uciderea comandantului superior al Hezbollah la Beirut.

Ceea ce vedem este că Israelul efectuează atacuri mai adânc în Liban, provocând mai multe victime civile.

În trecut, obișnuia să se asigure că acestea erau lovituri speciale și că civilii nu erau răniți. Dar în ultimele zile, am văzut niște crime țintite în intersecții aglomerate. Aceste atacuri au provocat deplasări în continuare în sudul Libanului.

Vorbim cu până la 7.000 de oameni care își părăsesc casele. Aceasta este o creștere de 8% numai în ultimele 10 zile.

Acum, Hezbollah, la rândul său, încearcă să facă același lucru. Și-a extins atacurile în nordul Israelului, lovind mai adânc până la 18 km, lovind ținte militare, dar și lovind noi orașe care nu au fost evacuate.

Deci, încă nu vizează în mod deliberat civilii, ci încearcă să creeze o zonă tampon mai mare de-a lungul graniței cu Israelul, punând mai multă presiune militară, încercând să provoace deplasări suplimentare, pentru că toate acestea adaugă presiune asupra guvernului israelian.

UPDATE ORA 13:00 – Au fost înregistrate victime după atacurile israeliene asupra Nuseirat și Deir el-Balah

Cel puțin trei palestinieni au fost „uciși și răniți” în bombardamentele israeliene din sudul Nuseirat și alte trei victime sunt raportate după un atac aerian israelian asupra unei case la sud de Deir el-Balah.

Victimele au fost duse din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei la Spitalul al-Awda din tabăra de refugiați Jabalia din nordul Gazei.

Separat, Centrul de Informare Palestinian a raportat un număr neidentificat de morți și răniți într-un atac aerian israelian asupra casei familiei Abu Awda din orașul Abasan al-Kabira, la est de orașul Khan Younis din sudul Gazei.

UPDATE ORA 12:00 – Forțele israeliene ucid un jurnalist palestinian în Khan Younis

Jurnalistul palestinian Ibrahim Muharab, în ​​vârstă de 26 de ani, a fost ucis aseară de forțele israeliene la nord de Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza.

Însoțit de un grup de colegi, el se afla în drum spre Orașul Hamad – unde armata israeliană a lansat o a doua invazie terestră de la începutul războiului – când au fost vizați de tancuri, potrivit agenției de presă Wafa.

Echipajele ambulanței au găsit cadavrul lui Muharab în această dimineață.

A lucrat cu mai multe instituții ca jurnalist independent și a fost membru al Sindicatului Jurnaliştilor Palestinieni.

Muharab este al 169-lea jurnalist ucis în Gaza de armata israeliană.

UPDATE ORA 11:00 – Șase copii dintre cei 25 uciși în atacurile israeliene asupra Gaza

Familii întregi palestiniene sunt distruse de cele mai recente atacuri aeriene israeliene în Gaza.

O familie de opt, inclusiv șase copii, au fost ucise în timp ce dormeau în Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.

Atacurile israeliene au ucis peste 40.000 de palestinieni din octombrie – 40% dintre victime sunt copii.

UPDATE ORA 10:00 – Hezbollah revendică un atac asupra trupelor israeliene din nordul Israelului

Pe Telegram, grupul libanez spune că luptătorii săi au lovit un loc militar și soldați din așezarea Zarit cu foc de artilerie.

Declarația spunea că o parte a avanpostului a fost distrusă și a luat foc după atac.

Grupul a spus că lovitura a fost ca răspuns la atacurile israeliene asupra satelor din sudul Libanului.

Israelul și Hezbollah au făcut schimburi de foc de luni de zile, dar schimburile au fost menținute în linii roșii înțelese în mod tacit, care riscă să fie șterse dacă conflictul se intensifică.

UPDATE ORA 09:00 – Semiluna Roșie spune că medicul voluntar „a dispărut forțat” timp de 230 de zile

Societatea Semilunii Roșii din Palestina (PRCS) a cerut Israelului să-și elibereze imediat medicul voluntar Suliman Abu Shari’a și trei dintre colegii săi.

„Colegul noastru… a fost dispărut timp de 230 de zile după ce a fost arestat de forțele de ocupație israeliene în timpul raidului lor asupra centrului PRCS EMS din Jabalia, nordul Gazei”, a spus PRCS într-o postare pe X.

„Până astăzi, soarta lui rămâne necunoscută”, a adăugat PRCS, remarcând cu „profundă îngrijorare” „mărturiile colegilor eliberați despre maltratare și abuz”.

UPDATE ORA 08:00 – „Atac cu dronă grea, rachetă” raportat în nordul Israelului

Ynetnews din Israel raportează un atac cu „dronă grea, rachetă” asupra zonei Galileii de Vest, în părțile de nord ale țării.

Armata israeliană a spus că un „număr de ținte aeriene suspecte” au traversat de pe teritoriul Libanului și că apărarea sa aeriană le-a interceptat pe unele dintre ele.

Unele dintre proiectile a căzut în regiunea Ya’ara, a adăugat acesta.

UPDATE ORA 07:00 – Israelul bombardează locurile Hezbollah din Liban

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au atacat clădirile militare Hezbollah din Aita al-Shaab, Beit Lif și Hula din sudul Libanului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hezbollah.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata israeliană a declarat că forțele sale caută un palestinian care ar fi atacat un israelian în apropierea așezării ilegale Kedumim din nordul Cisiordaniei, scrie Al Jazeera.

Într-o declarație, Spitalul Beilinson a spus că, în ciuda mai multor încercări de a salva viața persoanei, „medicii au fost nevoiți să declare moartea unui bărbat care a fost rănit mortal într-un atac din Samaria”.

Armata a spus mai devreme că bărbatul a fost atacat de un palestinian care i-a furat arma. Niciun grup nu și-a revendicat până acum responsabilitatea.

Violența în Cisiordania ocupată a escaladat de când a izbucnit războiul din Gaza în octombrie anul trecut.

Citește și