• Trupele ucrainene înaintează la sud-est de Sudzha. Kremlinul este disperat.
  • Rusia continuă să-și regrupeze forțele. Ia militari din alte zone ale teatrului de război din Ucraina pentru a-i trimite în Kursk.
  • La televiziunile rusești se vorbește despre o „acceptare” a ideii pierderii războiului.

E disperare la Kremlin. Pe măsură ce trupele ucrainene înaintează la sud-est de Sudzha, cresc tot mai mult temerile cu privire la o nouă mobilizare militară. Civilii ruși pun la îndoială capacitatea regimului de la Kremlin de a respinge ofensiva ucraineană din Kursk și, unii dintre ei, încearcă să plece din țară. Președintele Zelenski face și el apel la statele aliate și partenere să trimită mai multe arme armatei
ucrainene, transmițându-le că „în război nu există vacanță”.

În Rusia există în prezent două reacții contradictorii la incursiunea ucrainenilor în regiunea Kursk. Ne aflăm în a 13-a zi a acestei ofensive ucrainene, iar la televiziunile rusești se observă două direcții.

Pe de o parte, propaganda Kremlinului încearcă să liniștească populația, susținând că situația de la frontieră este sub control și promovând ideea de susținere a războiului, mobilizare generală și sacrificiu individual. Pe de altă parte, în alte emisiuni, mai puțin numeroase, se poate observa o tendință de resemnare, unde se vorbește despre acceptarea situației, negocieri și compromisuri pentru încheierea războiului.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Experții din centrele și instituțiile de analiză occidentale, precum și cele independente rusești, discută deja despre faptul că această incursiune a fost o lovitură de imagine uriașă pentru Kremlin. La Kiev, aceste schimbări incipiente în societatea rusă sunt considerate un posibil argument pentru începerea negocierilor de pace.

Din punct de vedere operațional, ucrainenii continuă să avanseze în regiunea Kursk, cu rapoarte despre capturarea localității Troitskoe, la sud de Korenov, la 22 km de graniță, și un avans spre Semenovka, la nord, la 24 km de graniță. Ieri, un al doilea pod important pentru liniile de aprovizionare rusești a fost distrus în Kursk.

De asemenea, președintele Zelenski a transmis noaptea trecută că Armata Ucraineană dorește să distrugă cât mai mult echipament militar rusesc și să creeze o zonă tampon pe teritoriul agresorului, așa cum a numit el Rusia. Pe celălalt front, în Ucraina, forțele rusești par să fi avansat în apropiere de Kreminna și de orașul Zvonetske, însă Armata Ucraineană a recuperat unele poziții pierdute în apropiere de Siversk. Frontul din Bakhmut rămâne însă cel mai dificil, cu 45 de atacuri înregistrate noaptea trecută, ceea ce face ca situația să fie extrem de dinamică pe ambele fronturi, atât în Rusia, cât și în Ucraina.

Citește și