• Hillary Clinton a predat simbolic flacăra speranței Kamalei Harris la Convenția Democrată.
  • Kamala Harris evită să facă din identitatea sa un punct central al campaniei, spre deosebire de Clinton în 2016.
  • Progresul femeilor în politică este vizibil, dar rămân provocări.

Urcând pe scenă în seara de deschidere a Convenției Naționale Democrate de la Chicago, fostul secretar de stat Hillary Clinton s-a adresat unei mulțimi de mii de oameni, marcând un moment istoric pentru America, devenind prima femeie care a obținut nominalizarea unui partid major pentru președinție.

„Când o barieră cade pentru unul dintre noi, drumul devine mai liber pentru toți”, a declarat ea, reluând idei din discursul său de la convenția din urmă cu opt ani, scrie BBC.

Deși candidatura sa la președinția din noiembrie 2016 a fost una istorică, ea s-a încheiat cu o înfrângere, pierzând alegerile în fața lui Donald Trump. Acum, a spus ea mulțimii prezente luni, a sosit momentul să predea flacăra speranței Kamalei Harris, în timp ce Partidul Democrat încearcă din nou să aducă o femeie la Casa Albă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Împreună, am pus o mulțime de crăpături în cel mai înalt și mai dur tavan de sticlă”, a spus Clinton. „De cealaltă parte al acestui tavan se află Kamala Harris, ridicând mâna pentru a depune jurământul ca cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite.”

Vremurile s-au schimbat de când Clinton a încercat să devină prima femeie președinte a Statelor Unite, au declarat mai mulți delegați și politicieni prezenți la DNC 2024 din Chicago. Atunci, Hillary Clinton a făcut din genul său un element central al campaniei, o abordare pe care doamna Harris pare să o evite. Totuși, rămâne de văzut dacă schimbările politice sunt suficient de profunde pentru ca vicepreședintele Harris să ajungă la cea mai înaltă funcție a națiunii.

„Clinton a spart multe bariere pentru mulți dintre noi”, a declarat Minyon Moore, președintele Comitetului Convenției Naționale Democrate, luni dimineața, reporterilor. „Dar nu este ușor. Încercăm să schimbăm mentalitățile oamenilor”, a adăugat ea. Politicienele și delegații au menționat că s-au confruntat cu numeroase obstacole în politică, atât în timpul campaniilor electorale, cât și în exercitarea funcțiilor publice.

Când Mallory McMorrow, un senator de stat din Michigan, a candidat pentru o funcție în 2018, își amintește că o femeie din districtul ei a întrebat-o dacă intenționează să aibă copii. „Mi-a spus în față că aceasta nu este o slujbă pentru o mamă”, a relatat doamna McMorrow. Ea a devenit al doilea senator din istoria Michigan care a născut în timpul mandatului.

Judy Mount, prima femeie afro-americană care a devenit președintele democraților din Florida, a spus că au fost necesari mulți ani pentru ca femeile să poată ocupa funcții de conducere în partidele politice ale statului lor. „Oamenii pur și simplu nu vor să vadă o femeie responsabilă de nimic”, a declarat ea. „Nu vor.”

În timpul campaniei sale prezidențiale din 2016, Clinton s-a confruntat cu multe dintre aceste obstacole. A fost criticată pentru aspectul său, pentru vestimentație și chiar pentru tonalitatea vocii. Deloris Hudson, o delegată din Ohio la DNC, a spus că Clinton a intrat în cursă cu mai mult „bagaj” decât candidatul obișnuit.

Alegătorii au evaluat-o pe Clinton nu doar pe baza realizărilor sale și a activității ca secretar de stat, ci și în funcție de relația cu soțul său, fostul președinte Bill Clinton, a subliniat doamna Hudson. Multe femei au judecat-o pe Clinton pentru că a rămas alături de soțul său după aventura acestuia cu Monica Lewinsky, stagiară la Casa Albă. „Multe femei s-au întrebat: „A fost ea cu adevărat atât de puternică pe cât părea, din moment ce a rămas cu soțul ei?””, a spus Hudson.

Însă, în cele din urmă, pierderea lui Clinton în fața lui Trump în 2016 a declanșat marșuri ale femeilor în toată țara și a propulsat un număr record de candidate care au câștigat la alegerile din 2018. În prezent, 28,5% din Camera Reprezentanților este alcătuită din femei, comparativ cu doar 19,1% în 2017, conform Centrului de Cercetare Pew.

Între timp, în ultimul deceniu, procentul americanilor care consideră că bărbații sunt mai potriviți pentru politică decât femeile a scăzut constant, conform datelor de la Centrul Național de Cercetare a Opiniei de la Universitatea din Chicago. Câteva alegeri mai târziu, Harris nu se confruntă cu aceeași presiune precum Clinton de a fi „totul pentru fiecare femeie”, a declarat McMorrow. „De atunci, am văzut tot mai multe femei care candidează și câștigă la fiecare nivel, ceea ce ne oferă mai multă libertate și flexibilitate pentru a fi noi înșine”, a adăugat ea.

Deși consilierii și aliații vicepreședintelui au evidențiat sexismul adânc înrădăcinat cu care s-a confruntat de-a lungul carierei sale, Harris a încercat să se concentreze mai degrabă pe realizările sale decât pe identitatea sa. În timp ce Clinton a încercat să mobilizeze alegătorii în jurul candidaturii sale feminine, inventând sloganul „Sunt cu ea”, Harris a evitat în mare măsură conversațiile despre gen. Această abordare este probabil atât intenționată, cât și naturală, a spus McMorrow. „Suntem atât de multe [femei politicieni] încât nu cred că mai este nevoie să menționăm acest lucru”, a afirmat ea.

În schimb, această conversație a fost lăsată în mare parte în seama susținătorilor săi, inclusiv a femeilor și a alegătorilor de culoare care au contribuit la strângerea de milioane de dolari pentru Harris. Aceștia o prezintă pe candidata de 59 de ani ca o alternativă mai tânără și mai energică față de Trump, în vârstă de 78 de ani, un candidat care a adus o gură de aer proaspăt democraților cu doar trei luni înainte de alegeri.

Pentru unii democrați, precum congresmanul american Debbie Dingell din Michigan, ascensiunea Kamalei Harris în fruntea biletului de vot reprezintă progresul făcut de femei în politică în ultimii ani.

Dar, a adăugat ea, mai sunt încă multe de realizat. „Trebuie să ne asigurăm că includem pe toată lumea, că niciun segment demografic nu se simte lăsat în urmă pentru că altcineva reușește”, a spus Dingell. „Ca națiune, cred că acesta este un aspect la care trebuie să continuăm să lucrăm.”

Citește și