• Oficialii lituanieni și germani au început construcția unei baze militare în Lituania, care va găzdui 4.000 de soldați germani până în 2027.
  • Decizia este o reacție la invazia Rusiei în Ucraina și temerile legate de amenințările rusești.
  • Proiectul de 1 miliard de euro se confruntă cu întârzieri și probleme bugetare.

Luni, oficialii lituanieni și germani au participat la ceremonia de început a construcției unei noi baze militare în Lituania, destinată să adăpostească până la 4.000 de soldați germani pregătiți pentru luptă, odată ce va fi completă în 2027, scrie DW. Alți 1.000 de soldați vor fi găzduiți în diferite locații din țară.

Decizia de a construi această bază a fost influențată de invazia Rusiei în Ucraina din 2022, Germania angajându-se să desfășoare trupe în mod permanent în Lituania, marcând prima desfășurare permanentă de trupe germane în străinătate de la al Doilea Război Mondial, în contextul temerilor legate de amenințările rusești asupra statelor membre NATO.

Baza va fi situată în Rudninkai, la 20 de kilometri de granița cu Belarus, aliatul Rusiei. Prim-ministrul lituanian, Ingrid Simonyte, a subliniat importanța acestei baze pentru securitatea regiunii, afirmând că „dacă nu suntem în siguranță, nici ei nu sunt”.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

Guvernul lituanian a crescut cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB și a introdus majorări de taxe pentru a susține această expansiune. Proiectul bazei Rudninkai, cu un cost estimat de 1 miliard de euro, este unul dintre cele mai mari din istoria Lituaniei și are rolul de a întări securitatea națională și de a descuraja acțiunile rusești.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a comparat desfășurarea trupelor germane în Țările Baltice cu staționarea soldaților aliați în Germania de Vest în timpul Războiului Rece. Totuși, construcția bazei se confruntă cu întârzieri, iar problemele interne legate de bugetul german amenință angajamentele de întărire a armatei, inclusiv achiziția a mai mult de 100 de tancuri Leopard 2 A8, care ar putea fi staționate în Lituania.

Citește și