• Blinken a subliniat că orice succes în negocieri depinde de cooperarea ambelor părți, Israel și Hamas.
  • Egipt, SUA și Qatar au jucat un rol important în medierea discuțiilor din Gaza.
  • Yair Lapid, liderul opoziției israeliene, a acuzat guvernul lui Netanyahu de încercarea de a sabota negocierile.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene rețin o femeie la un punct de control militar de lângă Nablus

Forțele israeliene au reținut o femeie palestiniană în vârstă de 19 ani la punctul de control Beit Furik, situat la est de Nablus, în Cisiordania ocupată, relatează agenția de presă Wafa.

Potrivit surselor de securitate palestiniene, femeia, identificată drept Saja Imad Draghmeh din Tubas, a fost reținută în timp ce trecea prin punctul de control.

UPDATE ORA 17:00 – Studenții universitari din Sanaa protestează în semn de solidaritate cu palestinienii

Sute de studenți au luat parte la o demonstrație la o universitate din capitala Yemenului pentru a-și arăta solidaritatea cu palestinienii din Fâșia Gaza.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

UPDATE ORA 16:00 – Șefii politicii externe a UE și Arabiei Saudite discută despre Gaza

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a declarat pe X că a discutat astăzi cu prințul Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul saudit de externe.

El a spus că au vorbit despre cum să pună capăt războiului din Gaza și cum să „obțină soluții durabile”.

Borrell a mai spus că apelul telefonic a abordat tensiunile regionale care au rezultat din conflictul din Gaza, spunând: „Vom continua să lucrăm pentru dezescaladare, fie în Levant, fie în Marea Roșie, în strânsă cooperare [cu] partenerii arabi și toți cei interesați de pace”.

UPDATE ORA 15:00 – Armata israeliană confirmă lovitura cu mașină din Liban

Armata israeliană a confirmat că a efectuat un atac aerian lângă Sidon, în Liban, care l-a ucis pe Khalil al-Maqdah, un palestinian legat de mișcarea Fatah și de un grup armat din Cisiordania ocupată.

Într-o declarație, armata israeliană l-a acuzat pe al-Maqdah că lucra împreună cu fratele său, Mounir al-Maqdah, la contrabanda cu arme în Cisiordania ocupată, la ordinul Hezbollah și al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran.

Armata a declarat că va continua să atace țintele din Liban care dirijează „activități teroriste” în Cisiordania ocupată.

UPDATE 13:00

Armata israeliană susține că a „eliminat” zeci de luptători în Rafah și Khan Younis.

În plus, armata a declarat că a descoperit armament extins în Gaza, inclusiv explozibili, grenade și puști de asalt, eliminând în același timp infrastructura militară.

În total, avioanele sale de luptă au lovit 30 de ținte din enclavă în ultima zi, spune armata.

Ultimele atacuri ale Israelului în Gaza au ucis, de asemenea, numeroși civili, inclusiv copii într-o piață din Deir el-Balah și ieri într-o școală din orașul Gaza.

UPDATE 12:00

Armata israeliană l-a cerut locuitorilor din mai multe cartiere din Deir el-Balah să fugă.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al armatei, Avichay Adraee, a postat o hartă cu blocuri desemnate în partea de sud a orașului care sunt acum considerate o „zonă de luptă periculoasă”.

El a declarat că armata va „acționa în curând în forță” împotriva luptătorilor de acolo și a îndemnat locuitorii să se îndrepte imediat spre vest.

UPDATE 11:00

Un grup de 20 de agenții umanitare și 20 de medici care au lucrat în Gaza au cerut o încetare urgentă a focului pentru a administra vaccinuri împotriva poliomielitei la aproximativ 640 000 de copii sub 10 ani din enclava palestiniană.

UPDATE 10:00

Reprezentanții Iranului la ONU au emis o declarație în care reiterează promisiunea de a se răzbuna pe Israel pentru asasinarea șefului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran.

„Răspunsul Iranului ar trebui să aibă două rezultate clare”, a declarat acesta, potrivit agenției de știri Mehr.

„În primul rând, trebuie să pedepsească agresorul pentru teroare și încălcarea suveranității naționale a Iranului. În al doilea rând, ar trebui să consolideze puterea de descurajare a Iranului și să aducă regimului [israelian] remușcări profunde pentru a preveni orice agresiune viitoare. De asemenea, răspunsul Iranului ar trebui să evite un posibil impact negativ asupra unei posibile încetări a focului [în Gaza]”, se arată în declarație.

Conform declarației, Iranul va răspunde într-un moment și într-un mod care să-i ia prin surprindere pe israelieni.

UPDATE 9:00

Agenția națională de presă libaneză de stat scrie că un atac al armatei israeliene asupra satului Khiam, care se învecinează cu granița țării cu Israelul, a ucis o persoană.

Ieri, în Liban, atacurile aeriene israeliene din Valea Bekaa, în estul îndepărtat al țării, au ucis o persoană și au rănit alte 20.

UPDATE 8:00

Armata israeliană spune că avioanele sale de luptă au efectuat atacuri asupra depozitelor de muniții ale Hezbollah și asupra unui sistem de apărare aeriană din Valea Bekaa, în Liban.

„În urma atacurilor, au fost identificate explozii secundare, indicând prezența unor cantități mari de arme în instalațiile care au fost lovite”, a declarat armata.

Armata a revendicat, de asemenea, atacuri asupra pozițiilor Hezbollah din sudul Libanului, inclusiv Abu Sash, Wadi Hamool, Aita al-Shaab, Ramiya și Talousa.

UPDATE 7:00- Hezbollah revendică un atac asupra nordului Israelului

Grupul armat libanez a declarat că a tras obuze de artilerie asupra soldaților israelieni în apropiere de Zar’it din nordul Israelului.

YNet a declarat că Hezbollah a lansat aproximativ 135 de rachete asupra Israelului marți.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Secretarul de stat american Blinken a sosit în Qatar pentru discuții privind încetarea focului în Gaza și eliberarea prizonierilor.

Mai devreme, marți, Blinken s-a întâlnit cu Președintele egiptean el-Sisi la Cairo. Egiptul contribuie de luni de zile la medierea discuțiilor din Gaza, împreună cu SUA și Qatar.

Vizita lui Blinken în regiune a inclus, de asemenea, întâlniri în Israel luni.

În același timp, liderul opoziției israeliene, Yair Lapid, spune că Netanyahu încearcă să deraieze încetarea focului în Gaza și discuțiile privind schimbul de prizonieri, adăugând că „încercările sale de a sabota negocierile ar trebui să înceteze”.

„Destul cu briefingurile, destul cu tweet-urile, destul cu rimele în fața camerelor”, a scris Lapid într-o postare pe X.

„Toate încercările lui Netanyahu de a sabota negocierile ar trebui să înceteze. Negociați acum, înainte să moară cu toții”.

Citește și