• Armata din Israel a anunțat că a ucis trei „teroriști” și a distrus două ateliere de fabricare a armelor în cadrul unui raid.
  • De la 7 octombrie, forțele israeliene au ucis peste 600 de palestinieni în teritoriul ocupat.
  • Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul va controla coridorul Philadelphi pentru a preveni reînarmarea Hamas.

UPDATE 23:00

Biden i-a cerut lui Netanyahu să se retragă dintr-o mică parte a coridorului Philadelphi, raportează Axios.

Biden le-ar fi cerut trupelor israeliene să se retragă dintr-o zonă de 1-2 km de-a lungul graniței Egipt-Gaza, scrie Axios, citând oficiali israelieni a căror identitate nu a fost dezvăluită.

UPDATE 22:00

Casa Albă spune că discuțiile de la Cairo, menite să ajungă la încetarea focului în Gaza, au fost „constructive”.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI
SOMN DE VOIE

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat reporterilor că Hamas ar trebui să participe la discuții, care au inclus negociatori din Israel, SUA, Egipt și Qatar.

„Suntem la Cairo. Sunt la Cairo. Avem nevoie de participarea Hamas și trebuie să rezolvăm toate detaliile blochează acordul. Și pe asta ne concentrăm aici în următoarele zile, pe parcursul weekendului”, a spus Kirby.

UPDATE ORA 19:00

Ziarul israelian Haaretz relatează că Egiptul și Qatarul vor transfera Hamas o nouă propunere israeliană cu privire la problema Coridorului Philadelphi și a trecerii frontierei Rafah, care a fost depusă la Cairo joi de Mossad și Shin Bet.

Shin Bet este serviciul intern de informații al Israelului, iar Mossad este agenția națională de informații a Israelului.

UPDATE ORA 17:00

„Campania de vaccinare împotriva poliomielitei, ca să aibă succes, necesită o încetare a focului”, a spus Ministerul Sănătății din Gaza.

„Numai campania de vaccinare nu va fi eficientă în absența apei curate, a proviziilor de igienă personală și în absența unui mediu sănătos”, a spus Ministerul într-un comunicat.

UPDATE ORA 15:00

Potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, secretarul american al Apărării Lloyd Austin și ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant au discutat despre posibilitatea unui atac al Iranului și al „împuterniciților săi” asupra Israelului.

Liderii Iranului au promis represalii după asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie, la Teheran.

UPDATE ORA 13:00 – OMS trimite tablete de clor și materiale de igienă spitalelor din Gaza

Pe măsură ce bombele israeliene continuă să devasteze infrastructura Gazei și să forțeze palestinienii să fugă în zone din ce în ce mai înghesuite, accesul la apă curată și canalizare devine și mai limitat, inclusiv în instituțiile de sănătate.

Pentru a ajuta la îmbunătățirea condițiilor de sănătate și de a reduce riscul de răspândire a bolii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a trimis tablete de clor, mănuși și produse de igienă în valoare de sute de mii de dolari la cinci dintre spitalele din Gaza.

Planifică să livreze provizii suplimentare la încă două unități săptămâna aceasta, se spune.

UPDATE ORA 12:00 – Brigăzile Qassam susțin că au ucis soldați israelieni în orașul Gaza

Brigada parteneră a Hamas spune că luptătorii săi „s-au angajat în ciocniri aprige” cu trupele care au pătruns în sudul cartierului Zeitoun.

Într-o declarație pe Telegram, Brigăzile Qassam au adăugat că o aeronavă a sosit la fața locului pentru a evacua soldații.

În Rafah, în sudul Gazei, luptătorii au vizat soldații din interiorul școlii Kamal Adwan din cartierul Tal as-Sultan cu o rachetă TBG, potrivit grupului armat.

Ei au lovit și un tanc israelian Merkava în același cartier cu o rachetă al-Yassin 105, au adăugat brigăzile.

UPDATE ORA 11:00 – Au loc lupte intense între forțele israeliene și Hamas în Deir el-Balah

Forțele israeliene se află acum în orașul Deir el-Balah. Aceștia operează în zona de est, în timp ce familiile palestiniene sunt prinse în partea de vest.

Un bombardament îngrozitor a avut loc peste noapte și până la primele ore ale dimineții. Continuă să se audă explozii puternice din când în când. De asemenea, se aude sunetul dronelor israeliene în fiecare oră. Luptele sunt cu adevărat intense între luptătorii Hamas și forțele israeliene din zonele de est ale orașului.

Armata israeliană operează acum în orașul Khan Younis, unde locuitorii a 19 blocuri li s-a spus să evacueze. Oamenii se îndreaptă acum spre partea de vest a lui Khan Younis, aproape de al-Mawasi.

Toți sunt epuizați, prinși într-un petic foarte mic de pământ. Ei au un sentiment din ce în ce mai mare de frustrare în fiecare zi pe măsură ce luptele continuă.

UPDATE ORA 10:00 – Hezbollah revendică atacul asupra echipamentelor de spionaj din nordul Israelului

Gruparea libaneză spune că a efectuat lovitura asupra echipamentului situat în baza israeliană din Meron, în apropiere de granița cu Libanul.

A spus că lovitura efectuată „a lovit direct ținta, ducând la distrugerea acesteia”.

Armata israeliană, care a raportat atacul mai devreme, a declarat că nu au fost victime, potrivit presei locale.

Separat, Hezbollah a declarat că luptătorii săi au atacat „situl al-Malikiyah” al armatei israeliene la ora 9:40 cu obuze de artilerie, fără a oferi detalii suplimentare.

UPDATE ORA 09:00 – Biroul lui Netanyahu își dublează controlul israelian asupra coridorului Philadelphi

Biroul prim-ministrului israelian a negat știrile conform cărora Israelul este deschis unei misiuni internaționale de monitorizare a coridorului Philadelphi.

„Raportul care sugerează că este luată în considerare ideea de a desfășura o forță internațională de-a lungul Coridorului Philadelphi este incorect”, a declarat biroul lui Netanyahu. „Netanyahu insistă asupra principiului că Israelul va controla ruta.”

Anterior, Al-Araby Al-Jadeed a raportat că negociatorii israelieni plănuiau să introducă la Cairo o nouă propunere care să permită o misiune de monitorizare a ONU pe coridor, lucru ce a devenit o piedică majoră în discuțiile de încetare a focului.

UPDATE ORA 08:00 – Israelul interceptează rachete trase din sudul Libanului

Rachetele au fost lansate peste Muntele Meron, în regiunea Galileii Superioare, în nordul Israelului, lângă granița cu Libanul.

Între timp, lansări separate de rachete din sudul Libanului s-au soldat cu incendii în aceeași zonă, fără a provoca victime.

Cel puțin 1.091 de proiectile au fost lansate din Liban spre Israel în ultima lună, o creștere de trei ori față de începutul anului.

Granița israeliano-libaneză a fost martoră a unei tensiuni intense și a atacurilor mortale de ambele părți de la izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas.

UPDATE ORA 07:00 – 90% din populația Gazei este strămutată

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a condamnat strămutarea în masă a palestinienilor în Gaza, deoarece armata israeliană continuă să emită mai multe ordine de evacuare pentru diferite părți ale Fâșiei.

„Evacuările în masă din Gaza sufocă supraviețuirea și constrâng grav operațiunile de ajutor”, a declarat Muhannad Hadi, coordonatorul umanitar pentru teritoriul palestinian.

Mii de palestinieni au fugit din Deir el-Balah, în timp ce armata israeliană a emis noi ordine de evacuare ieri, iar forțele sale au avansat mai adânc în orașul central supraaglomerat.

Zona a fost anterior desemnată de Israel drept așa-numită „zonă de siguranță umanitară” pentru civili, dar armata israeliană a ordonat rezidenților, mulți dintre ei strămutați deja de mai multe ori, să plece înainte de o nouă operațiune militară acolo.

UPDATE ORA 06:00

Vicepreședintele SUA și nominalizata Partidului Democrat la președinție, Kamala Harris, a spus, în cadrul Convenției Naționale Democrate, că „acum este momentul” pentru un acord de încetare a focului în Gaza și a susținut dreptul palestinienilor la autodeterminare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Armata din Israel spune că a ucis trei „teroriști” și a distrus două ateliere de fabricare a armelor în raidul său asupra taberei.

De asemenea, se afirmă că armata, poliția de frontieră și Shin Bet, serviciul de informații interne al Israelului, au arestat peste 40 de „persoane căutate” în această săptămână.

Atacurile din Cisiordania au luat amploare de la 7 octombrie, forțele israeliene ucigând peste 600 de palestinieni în teritoriul ocupat, inclusiv 144 de copii, în timp ce peste 10 000 de palestinieni au fost arestați.

Netanyahu neagă că ar fi de acord cu o forță internațională de-a lungul frontierei Egipt-Gaza
„Prim-ministrul Netanyahu insistă asupra principiului că Israelul va controla coridorul Philadelphi pentru a preveni reînarmarea Hamas, care i-ar permite să repete atrocitățile din 7 octombrie”, se arată într-o declarație a biroului lui Benjamin Netanyahu.

Rapoartele au sugerat că Israelul ar fi fost de acord cu prezența unei forțe internaționale în zonă. Israelienii insistă ca forțele lor să rămână prezente la frontieră, în ciuda opoziției Egiptului și a Hamas.

Citește și