• Israelienii au ieșit în stradă în orașe precum Tel Aviv și Ierusalim, cerând guvernului condus de Netanyahu să negocieze un acord de încetare a focului cu Hamas.
  • Protestatarii acuză guvernul și pe Netanyahu personal că nu au făcut suficiente eforturi pentru a salva ostaticii.
  •  Autoritățile israeliene au confirmat că cele șase victime au fost identificate și că au fost ucise cu puțin timp înainte de recuperarea lor.

Zeci de mii de oameni s-au adunat în Israel după ce soldații au recuperat cadavrele a șase ostatici deținuți de Hamas în Fâșia Gaza, provocând indignare națională, scrie BBC.

Protestatarii – mulți îmbrăcați în steaguri israeliene – au coborât în Tel Aviv, Ierusalim și alte orașe, acuzându-l pe Premierul Benjamin Netanyahu și guvernul său că nu au făcut suficient pentru a ajunge la un acord care să asigure eliberarea celorlalți ostatici luați de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Protestele de duminică au fost în mare parte pașnice, dar mulțimea a trecut de liniile de poliție, blocând o autostradă importantă din Tel Aviv. Acest lucru vine în contextul în care un important sindicat israelian, Histadrut, a făcut apel la o grevă generală la nivel național luni, făcând presiuni pentru obținerea unui acord privind luarea de ostatici.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat anterior că cele șase cadavre au fost găsite sâmbătă într-un tunel subteran în zona Rafah din sudul Gaza. Ostaticii au fost identificați ca fiind Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi și Master Sgt Ori Danino. IDF a declarat că aceștia au fost uciși cu puțin timp înainte ca trupele sale să-i ajungă sâmbătă.

Acest lucru a declanșat protestele de duminică, mulțimile acuzând guvernul și pe Netanyahu personal că nu au reușit să salveze ostaticii rămași.

În Tel Aviv, protestatarii au rupt liniile de poliție pe autostrada Ayalon duminică târziu. Unii oameni au escaladat autobuze și containere pentru a obține un punct de observație asupra marșului, în timp ce alții au înconjurat o persoană care purta o mască a lui Netanyahu, scandând: „Viu, viu, îi vrem vii”.

Unii au aprins focuri pe șosea și au purtat panglici galbene – un simbol al solidarității cu ostaticii.

În Ierusalim, o mulțime masivă de manifestanți s-a adunat în fața biroului Prim-ministrului.

Presa locală a raportat că liderul opoziției Yair Lapid a fost prezent. Fostul Prim-ministru, care conduce partidul Yesh Atid, a sprijinit anterior apelurile la o grevă în masă pentru a-l forța pe Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea ostaticilor. Liderul sindical Arnon Bar-David a făcut apel la grevă generală: „Trebuie să ajungem la o înțelegere. Un acord este mai important decât orice altceva”.

Familiile ostaticilor insistă de câteva săptămâni pentru o grevă la nivel național, ca parte a eforturilor de a obține un acord de încetare a focului între guvernul lui Netanyahu și Hamas. Prim-ministrul a declarat că s-a angajat să obțină un acord care să îi elibereze pe ostaticii rămași și să protejeze securitatea țării. Dar el a spus: „Oricine ucide ostatici nu dorește un acord”.

Nu este clar câți ostatici rămân în Gaza. Hamas a răpit 251 de persoane și a ucis alte 1.200 în timpul unui atac în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.

Israelul a lansat o campanie militară de represalii împotriva Hamas în Gaza. Peste 40.530 de persoane au fost ucise acolo de la 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas.

Citește și