• Solo dining indică o tendință culturală spre individualism și flexibilitate.
  • Restaurantele încep să adapteze spațiile și meniurile pentru clienții care preferă să ia masa singuri.
  • „Masa individuală este oglindirea unor comportamente sociale mai mari” spune Stephen Zagor pentru CNN.

În marile orașe din întreaga lume, tot mai mulți oameni aleg să ia masa singuri la restaurant, o tendință care surprinde industria ospitalității. Restaurantele raportează o creștere semnificativă a rezervărilor pentru o singură persoană,
reflectând o schimbare profundă în modul în care oamenii aleg să își petreacă timpul liber.

Această tendință, cunoscută sub numele de „solo dining,” nu mai este văzută ca un semn de izolare, ci ca o oportunitate pentru auto-reflecție.

„Se merge, evident, popular pe ideea de auto-reflexie; se spune că subiectul are nevoie să se gândească la sine. Avem de-a face cu gestul de auto-îngrijire, omul are grijă de sine în felul său. Dar, în mod real, cum să spunem, am uitat asta, se merge și pe reflexie și relaxare. Simte omul nevoia să se relaxeze, cum ar fi când merge la film. Dar, de fapt, avem un element extrem de dur, despre care specialiștii nu vorbesc. Se numește evitarea conștientă a socializării”‘, a explicat Radu Leca, psiholog, pentru Aleph News.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Astfel, am ajuns să ne dorim să fim singuri când mâncăm – unul dintre cele mai grele, dar și intime, acte organice și mentale pe care le realizăm pe parcursul vieții. Mâncatul conștient este unul dintre elementele foarte greu de gestionat. Și atunci, odată ce acest element este prezent în viața noastră și îl conștientizăm, evitarea socializării se duce în zona de siguranță. Astfel, se răspunde la o singură și unică întrebare: Cum aș putea să mă feresc mai bine de tot ce este în jurul meu? Cum aș putea să evit contactul cu ceilalți când sunt singur? Acest comportament se bazează pe câteva motive: lipsa de afecțiune, teama că o altă persoană s-ar putea apropia de noi afectiv sau erotic, teama că ni se va cere ceva”, a adăugat Radu Leca.

Citește și