• Președintele Biden a declarat că este aproape de a prezenta o propunere finală pentru un acord de eliberare a prizonierilor deținuți în Gaza.
  • Recent, forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a șase prizonieri, inclusiv cel al lui Hersh Goldberg-Polin, un tânăr americano-israelian, ceea ce a stârnit critici față de strategia administrației Biden privind încetarea focului în Gaza.
  • Întrebat dacă Netanyahu face suficient pentru a obține un acord privind ostaticii, Biden a răspuns negativ, dar a menționat că un acord final este aproape gata de prezentare.

UPDATE ORA 20:00 – Nouă persoane ucise într-un bombardament israelian în orașul Gaza

Apărarea civilă din Gaza raportează că nouă persoane au fost ucise ca urmare a bombardării de către forțele israeliene a unei clădiri rezidențiale din apropierea unui parc municipal din centrul orașului Gaza.

Cel puțin doi copii și o femeie se numără printre cei uciși.

UPDATE ORA 19:00 – Forțele israeliene ucid doi palestinieni în apropiere de Tulkarem

Potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, doi bărbați au fost uciși de forțele israeliene în zona Thanabeh, la est de Tulkarem.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Agenția oficială de știri Wafa a raportat că soldații au făcut o razie în zonă, au înconjurat o casă și au bombardat-o, ceea ce a dus la moartea celor doi bărbați.

Ministerul i-a identificat ca fiind Rami Abbas și Nour Zayet. Trupurile lor, a spus acesta, au fost luate și sunt reținute de soldații israelieni.

UPDATE ORA 18:00 – Armata israeliană confirmă atacul asupra Colegiului Numaa din orașul Gaza

Armata israeliană afirmă că forțele aeriene au efectuat un atac asupra Colegiului Numaa din orașul Gaza, după ce au acuzat luptătorii Hamas că folosesc clădirea drept „centru de comandă și control”.

Armata a declarat că Numaa College a fost folosit pentru a direcționa atacuri asupra soldaților și asupra Israelului.

Aceasta a adăugat că au fost luate măsuri pentru a reduce riscul de a afecta civilii prin utilizarea de muniții precise, supraveghere aeriană și informații suplimentare.

UPDATE ORA 17:00 – Cinci copii răniți, aduși la spitalul al-Aqsa după un atac aerian israelian

Primii răniți au ajuns la spital, iar un vehicul civil a sosit cu doi copii în stare gravă.

În decurs de câteva minute, ambulanța s-a întors cu mai mulți răniți grav din casa bombardată, care erau deja acoperiți de praf și sânge, iar unul dintre ei era într-o stare foarte gravă.

Tipul de bombe folosite de armata israeliană în aceste atacuri sunt destul de letale. Sunt umplute cu cuie, cu șrapnel, cu mici bucăți de metal care, atunci când explodează, zboară cu viteză mare și taie carnea. Acestea provoacă sângerări grave.

Până acum, cinci copii au ajuns la spital.

UPDATE ORA 16:00 – Forțele israeliene atacă în apropierea unui spital

Forțele israeliene ar fi atacat lângă un spital din Deir el-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, la scurt timp după încheierea campaniei de vaccinare împotriva poliomielitei.

UPDATE ORA 15:00 – Forțele israeliene distrug o casă în Jenin

Al Jazeera Arabic spune că buldozerele israeliene au distrus o casă din Kafr Dan după ce au asediat-o pe fondul focurilor de armă din apropiere.

Asaltul militar al Israelului în Jenin, care a început săptămâna trecută, unul dintre cele mai ample din ultimele luni, a provocat pagube importante caselor și infrastructurii din tabăra de refugiați dens aglomerată de lângă oraș.

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise în raidurile israeliene din Cisiordania ocupată în ultimele șapte zile.

UPDATE ORA 14:00 – Șeful forțelor terestre israeliene va demisiona din „motive personale”

Armata israeliană afirmă că generalul-maior Tamir Yadai, șeful Forțelor Terestre ale armatei israeliene, demisionează din funcție din motive personale.

Yadai a fost șeful Forțelor Terestre în ultimii trei ani. Demisia sa vine după ce armata l-a numit luni pe generalul de brigadă Barak Hiram noul comandant al diviziei Gaza a armatei.

Numirea lui Hiram a venit în urma demisiei generalului de brigadă Avi Rosenfeld în iunie din cauza a ceea ce el a numit „eșecuri” în protejarea zonelor de frontieră în timpul atacului din 7 octombrie.

UPDATE ORA 13:00 – Un fost general israelian spune că forțele israeliene se vor „prăbuși” dacă luptele continuă în Gaza

Generalului israelian în retragere, Itzhak Brik, afirmă că, dacă forțele israeliene „continuă să lupte în Gaza prin atacuri și reatacuri asupra acelorași ținte, nu numai că nu vom face Hamas să se prăbușească, dar ne vom prăbuși noi înșine”.

El a spus că, în fiecare zi, forțele israeliene din Gaza devin mai slabe, în timp ce Hamas, „în schimb, și-a refăcut deja rândurile cu tineri de 17 și 18 ani”.

Brik a remarcat, de asemenea, că mulți rezerviști israelieni „nu mai consimt” să fie „redresați din nou și din nou”, iar „soldații recrutați sunt epuizați și își pierd abilitățile profesionale din lipsă de pregătire”.

„Economia, relațiile internaționale și coeziunea socială ale Israelului sunt grav afectate de acest război de uzură atât împotriva Hamas, cât și împotriva Hezbollah”, a spus el, adăugând că armata israeliană «nu are suficiente forțe pentru a duce un război pe mai multe fronturi».

UPDATE ORA 12:00 – Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute situația dificilă a prizonierilor israelieni

Danny Danon, trimisul Israelului la ONU, a declarat că Consiliul de Securitate va convoca miercuri o reuniune pentru a purta pentru prima dată o discuție oficială privind prizonierii israelieni.

„Este o rușine că Consiliul a avut nevoie de 11 luni și de execuția brutală a șase ostatici de către teroriștii Hamas pentru a convoca în sfârșit această discuție”, a scris el într-o postare pe X.

Danon a declarat că CSONU ar trebui să condamne fără echivoc acțiunile Hamas și „să ceară eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

UPDATE ORA 11:00 – Un mort și patru cadavre recuperate după atacurile israeliene din Gaza

Bombardamentele artileriei israeliene au ucis o persoană și au rănit mai multe în cartierul Zeitoun, la sud de orașul Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al apărării civile din Gaza, Mahmoud Basal.

În altă parte, cadavrele a patru femei din familia al-Arja au fost recuperate după un atac israelian asupra cartierului al-Tannour, la est de orașul Rafah, a adăugat Basal.

UPDATE ORA 10:00 – Forțele israeliene au luat cu asalt Tulkarem, impunând stare de asediu în tabără

Armata israeliană a luat cu asalt orașul ocupat din Cisiordania care a fost vizat anterior de atacuri cu drone, potrivit mass-media palestiniene.

Imagini difuzate arată vehicule militare israeliene și buldozere circulând pe străzi.

Potrivit agenției palestiniene de știri Wafa, forțele israeliene au impus o stare de asediu în tabăra de refugiați Tulkarem, împiedicând locuitorii să iasă sau să intre.

UPDATE ORA 09:00 – Luptătorii palestinieni din Jenin se confruntă cu trupele israeliene

Batalionul Jenin al Brigăzilor al-Quds, o grupare armată palestiniană, a declarat că luptătorii săi se confruntă cu forțele israeliene în guvernoratul Jenin din Cisiordania ocupată, inclusiv cu arme și dispozitive explozive improvizate.

Batalionul, în postări pe Telegram, a declarat că a obținut „lovituri directe” asupra trupelor israeliene.

Luptele au loc în timp ce un raid israelian asupra taberei de refugiați a intrat în a șaptea zi. Forțele israeliene au ucis cel puțin 18 persoane în guvernoratul Jenin și au provocat distrugeri enorme în timpul operațiunii de amploare.

UPDATE ORA 08:00 – Campania de vaccinare împotriva poliomielitei continuă pentru a treia zi în Gaza

Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că echipele sale vor continua astăzi să colaboreze cu agențiile ONU pentru a administra vaccinuri împotriva poliomielitei copiilor sub vârsta de 10 ani din centrul Gaza.

Campania din Gaza centrală va continua până miercuri seara, a precizat ministerul. Copiii din sudul Gazei își vor primi dozele începând de joi, iar cei din nordul Gazei începând de lunea viitoare.

Aproximativ 158.992 de copii din Gaza centrală și-au primit dozele. Lucrătorii din domeniul sănătății intenționează să ajungă la aproximativ 640.000 de copii din enclava devastată de război în cursul săptămânii viitoare.

UPDATE ORA 07:00 – Biden spune că Netanyahu nu face suficient pentru a obține un acord de încetare a focului în Gaza

Într-o critică publică rară la adresa prim-ministrului Benjamin Netanyahu, președintele american Joe Biden a declarat că liderul israelian nu face suficient pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.

Biden a declarat luni reporterilor din fața Casei Albe că SUA sunt „foarte aproape” de a prezenta o propunere finală care ar duce la eliberarea prizonierilor israelieni din Gaza.

Când un reporter a întrebat dacă Netanyahu face suficient pentru a obține un acord de încetare a focului cu Hamas, Biden a răspuns cu un simplu „Nu”.

Chiar dacă a fost scurtă și aparent neoficială, aceasta este una dintre cele mai evidente critici aduse de Biden lui Netanyahu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Vorbind cu reporterii la Casa Albă, Biden a declarat că este aproape de a prezenta o propunere finală pentru un acord de eliberare a prizonierilor deținuți în Gaza.La sfârșitul săptămânii, forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a șase prizonieri, inclusiv Hersh Goldberg-Polin, un americano-israelian de 23 de ani.

Acest lucru a stârnit critici la adresa strategiei administrației Biden de încetare a focului în Gaza și a sporit presiunea exercitată de israelieni asupra lui Netanyahu pentru a aduce înapoi prizonierii rămași.

Întrebat dacă este de părere că Netanyahu face suficient pentru a obține un acord privind ostaticii, Biden a răspuns: „Nu”.El nu a detaliat. Întrebat dacă intenționează să prezinte o înțelegere finală ambelor părți în această săptămână, Biden a spus: „Suntem foarte aproape de asta”.

Citește și