• Numărul avanposturilor din Cisiordania a crescut rapid, ajungând la cel puțin 196, dintre care 29 au fost înființate anul trecut.
  • Avanposturile, care sunt ilegale conform legislației israeliene și internaționale, sunt asociate cu o creștere a violenței și hărțuirii comunităților palestiniene.
  • Majoritatea avanposturilor nu au aprobat planificare oficială.

Numărul avanposturilor din Cisiordania a crescut rapid în ultimii ani, arată o nouă analiză a BBC. În prezent, există cel puțin 196 în Cisiordania, iar 29 au fost înființate anul trecut – mai multe decât în orice an precedent.

Avanposturile – care pot fi ferme, grupuri de case sau chiar grupuri de rulote – deseori nu au granițe definite și sunt ilegale atât conform legislației israeliene, cât și celei internaționale.

Experții spun că avanposturile sunt capabile să acapareze suprafețe mari de teren mai rapid decât coloniile și sunt din ce în ce mai legate de violența și hărțuirea comunităților palestiniene.

Recomandări

BANII VIN, BANII PLEACĂ!
CUM TE INFLUENȚEAZĂ POLITICA
ITALIA SUB APĂ
LIBER LA DRONE
CHER DESCHIDE SHOW-UL
CE FILM VEZI

Nu există cifre oficiale privind numărul de avanposturi. Dar BBC Eye a analizat listele cu acestea și locațiile lor, colectate de organizațiile israeliene de supraveghere împotriva coloniilor Peace Now și Kerem Navot – precum și de Autoritatea Palestiniană, care administrează o parte din Cisiordania ocupată.

Aproape jumătate din cele 196 de avanposturi au fost construite începând cu 2019. Unele dintre acestea sunt legate de creșterea violenței împotriva comunităților palestiniene din Cisiordania. La începutul acestui an, guvernul britanic a sancționat opt coloniști extremiști pentru incitare sau comiterea de violențe împotriva palestinienilor. Cel puțin șase au înființat sau locuiesc în avanposturi ilegale.

Un fost comandant al armatei israeliene în Cisiordania, Avi Mizrahi, spune că majoritatea coloniștilor sunt cetățeni israelieni care respectă legea, dar admite că existența avanposturilor sporește probabilitatea violențelor.

„Ori de câte ori pui avanposturi ilegal în zonă, aceasta aduce tensiuni cu palestinienii… care locuiesc în aceeași zonă”, spune el.

Avanposturile nu au nicio aprobare oficială de planificare israeliană – spre deosebire de colonii, care sunt enclave evreiești mai mari, de obicei urbane, construite în Cisiordania, legale în temeiul legislației israeliene. Ambele sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional, care interzice mutarea unei populații civile pe un teritoriu ocupat. Dar mulți coloniști care locuiesc în Cisiordania susțin că, în calitate de evrei, au o legătură religioasă și istorică cu acest teritoriu.

În întreaga Cisiordania, OCHA – Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare – afirmă că violența coloniștilor a atins „niveluri fără precedent”. În ultimele 10 luni, acesta a înregistrat peste 1.100 de atacuri ale coloniștilor împotriva palestinienilor. Din 7 octombrie, cel puțin 10 palestinieni au fost uciși și peste 230 au fost răniți de coloniști.

Cel puțin cinci coloniști au fost uciși și cel puțin 17 răniți de palestinieni în Cisiordania în același interval de timp, precizează OCHA.

Citește și