• Comportamentul greșit al copilului poate veni și din faptul că nu acceptă limitele sau regulile. 
  • Comportamentele greșite pot să apară la orice vârstă, din diverse motive.
  • Un copil poate deveni furios atunci când vine ora să meargă la culcare sau sfidător atunci când este pus să-și facă temele. 

Atunci când vine vorba de copii, unele comportamente pot deveni provocări reale pentru părinți. Minciuna, lipsa de respect, crizele de furie, toate aceste comportamente trebuie corectate la timp. Dacă nu sunt abordate, ele pot afecta toată familia. Părinții își doresc să intervină, dar adesea nu știu exact cum. Cheia este disciplina pozitivă. Identificarea cauzelor și îndreptarea comportamentelor înainte de adolescență sunt esențiale.

Gestionarea emoțiilor este un lucru aproape imposibil de realizat atunci când copilul nu și-a dezvoltat abilitățile necesare pentru a le putea face față. Pentru a fi capabil să și le gestioneze, ar trebui să știe să-și controleze impulsurile, să-și poată comunica dorințele și nevoile, să știe ce așteptări poate avea într-o situație.

„Educația este frumoasă când are rezultate și când copilul înțelege că ora 22.00 de culcare era ora 22.00, nu ora 02.00. Când vorbim de comportamente distructive, acestea sunt învățate de undeva. De ce nu are limite copilul tău? De ce vii să te plângi că fiul sau fiica ta locuiește pe Tiktok sau alte platforme? De ce vii să spui cât de negativă este relația pe care o ai cu el? Eu, ca psiholog, vin și întreb unde ai fost în toată această relație? Înveți cum se numește copilul, cum se numesc prietenii lui virtuali, începi să faci vacanțe și excursii în care să nu îl cerți. Urmează sesiunile de shopping, mai ales pentru adolescenți. Trebuie să ai limite, altfel, lucrurile deviază”, a explicat Radu Leca, psiholog, la Aleph News.

Recomandări

CONTROALE LA GRANIȚĂ
ȘTII DE VREME?
UCRAINA PIERDE 40% DIN KURSK
CINE CÂȘTIGĂ CODE KIDS
PROBLEME ÎN ANNECY
RABIN UCIS ÎN EAU

Citește și