• Jens Stoltenberg spune că ajutorul Chinei pentru Rusia joacă un rol semnificativ în continuarea conflictului.
  • Stoltenberg a avertizat Beijingul că acest sprijin ar putea afecta negativ interesele și reputația internațională a Chinei.
  • Stoltenberg: „Fac apel la China să înceteze susținerea războiului ilegal al Rusiei”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Chinei să înceteze susținerea războiului Rusiei în Ucraina, subliniind că asistența Beijingului a fost un factor semnificativ în continuarea conflictului, scrie Reuters.

„China a devenit un factor decisiv în sprijinul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. China este cea care facilitează producția multor arme folosite de Rusia”, a declarat Stoltenberg pentru reporterii de la Oslo.

Stoltenberg a avertizat că alimentarea continuă a războiului din Ucraina de către Beijing ar putea avea un impact negativ asupra intereselor și reputației sale.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

„Fac apel la China să înceteze susținerea războiului ilegal al Rusiei”, a adăugat Stoltenberg.

China a descris anterior declarațiile similare făcute de NATO ca fiind „malefice” și părtinitoare. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în luna iulie că nu dorește ca China, care are un parteneriat „fără limite” cu Rusia, să acționeze ca mediator, dar speră că Beijingul va exercita o presiune mai mare asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului.

Declarațiile lui Stoltenberg readuc în prim-plan tensiunile crescânde dintre NATO și China, în contextul în care Alianța Militară Nord-Atlantică își reafirmă angajamentul de a sprijini Ucraina în fața agresiunii rusești.

Citește și