• Un zgârie-nori alimentat cu hidrogen se pregătește pentru noua capitală administrativa a Egiptului.
  • Dezvotatorul Magnom își propune să facă primul zgârie-nori care se înregistrează pentru Certificatul Zero Carbon.
  • Proiectul noii capitale administrative a Egiptului a fost estimat la un cost de aproximativ 58 de miliarde de dolari.

Noua capitală administrativă a Egiptului, un oraș care se construiește la câțiva km de Cairo, a provocat o mulțime de idei inovatoare. Dar puține au fost la fel de ambițioase ca alimentarea unui zgârie-nori cu hidrogen.

Este vorba despre Turnul Forbes International, o clădire de birouri înaltă de 240 de metri, care urmează să fie construită aproape de Turnul Iconic – cea mai înaltă clădire din Africa –și a fost planificat de la bun început pentru a respecta mediul.

Este proiectat de Gordon Gill de la Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, firma din spatele Turnului Central Park din New York și al viitorului Turn Jeddah din Arabia Saudită. Dezvoltatorul său, Magnom Properties a dezvăluit acum că intenționează să obțină o amprentă netă de carbon zero prin alimentarea cu energie curată. Clădirea de 43 de etaje va fi alimentată cu hidrogen, completată de panouri solare pe fațadă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Alimentată cu 75% hidrogen și 25% fotovoltaic , clădirea nu s-ar baza astfel pe o rețea electrică tradițională. Dar Magnom a spus că utilizarea materialelor cu „carbon încorporat scăzut” – materiale cu emisii asociate reduse – ar putea reduce amprenta de carbon a construcției sale cu 58%.

Prin aceste metode, Magnom spune că își propune să obțină o „viziune net negativă a carbonului” și să devină primul zgârie-nori din lume care se înregistrează pentru Certificatul Zero Carbon.

Există deja „clădiri curate” în lume ?

Clădirea marchează cel mai recent capitol în arhitectura net-zero, cum ar fi turnul Z6 al Foster + Partner din Beijing, care are emisii operaționale nete zero, și viitorul Curzon Wharf din Birmingham, în Anglia.

Cu toate acestea, utilizarea hidrogenului pentru a reduce emisiile unei clădiri este o abordare nouă. O sursă de energie potențial curată și regenerabilă – atunci când este obținut și produs prin anumite metode – hidrogenul este puțin utilizat la această scară în arhitectură sau de întreprinderile private.
Însă criticii se întreabă cât de repede poate fi crescută producția pentru a satisface cererea de energie, acoperită în prezent de combustibilii fosili.

Cum va arăta această nouă capitală administrativă a Egiptului?

„Noua Capitală Administrativă” se află la 48 de km est de Cairo. Construcția, care acoperă o suprafață de peste 430 de km pătrați, a început în 2016 și, odată finalizată, ar putea primi până la 6,5 milioane de locuitori. Guvernul spune că scopul său este să aducă ușurare supraaglomeratului Cairo, dar criticii cred că deturnează resursele de la alte nevoi.

Multe clădiri cheie au fost finalizate pentru proiect, care a fost estimat la un cost de aproximativ 58 de miliarde de dolari.

Citește și